Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Με επταετή καθυστέρηση ξεκίνησε η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επταετή καθυστέρηση ξεκίνησε η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Οι καχύποπτοι μιλούν για “φακέλωμα”, ενώ οι κακόπιστοι για πεδίο άγριου “χαρατσώματος” από την εφορία. Οι πιο νηφάλιοι μιλούν για καταγραφή των περιουσιών, ώστε να διενεργεί ουσιαστικότερους ελέγχους ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, και οι πιο αισιόδοξοι για “πολυεργαλείο” στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Ο λόγος για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η δημιουργία του οποίου παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010 και το οποίο με επτά χρόνια καθυστέρηση αρχίζει να γίνεται πράξη. Ήδη εκδόθηκε απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το έργο «Υλοποίηση πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου - e-Periousiologio» και αυτό εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και ενώ ξεκινά έτσι η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το συνολικό κόστος προβλέπεται να ανέλθει σε 482.668 ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για να καταδειχθεί η σημασία λειτουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, αρκούν δύο υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τη χρονιά που πέρασε και που είχαν να κάνουν με μια λιγότερο διαδεδομένη μορφή περιουσιακών στοιχείων (τουλάχιστον λιγότερο διαδεδομένη από καταθέσεις, μετρητά, ακίνητα ομόλογα, μετοχές ή αυτοκίνητα και όπου είναι δύσκολο να γίνουν και εκτιμησεις για την αξία τους όπως είναι οι πίνακες ζωγραφικής).

Στην πρώτη περίπτωση, ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας αποκάλυψε υποκλαπείσες συνομιλίες οι οποίες προκάλεσαν εντυπώσεις για ξέπλυμα χρήματος μέσω πωλήσεων πινάκων ζωγραφικής αξίας κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι ελβετικές αρχές προχώρησαν, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, στην κατάσχεση τριών πολύτιμων πινάκων ζωγραφικής στο πλαίσιο μιας έρευνας που σχετίζεται με ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας. Οι πίνακες που διατάχθηκε να κατασχεθούν ήταν ένας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και δύο του Κλοντ Μονέ. Στη δε υπόθεση ενεπλάκησαν ακόμη το όνομα ενός πρωθυπουργού και της Goldman Sachs International.

Ακόμη όμως και η κατοχή πολυτελών αυτοκινήτων από εμφανιζόμενους ως άνεργους ή οικονομικούς μετανάστες, έχει χρησιμεύσει στις διωκτικές αρχές ως “μίτος της Αριάδνης” για να φτάσουν στον εντοπισμό και στην εξάρθρωση “συνδικάτων του εγκλήματος”.

Είναι προφανές ότι αυτοί που πραγματικά έχουν λόγο να ανησυχούν από την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι το οικονομικό (και όχι μόνο) έγκλημα σε όλες του τις μορφές. Αντίθετα, εκείνοι που και να ήθελαν δεν έχουν τη δυνατότητα να “κρύψουν” περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι λόγου χάρη οι μισθοσυντήρητοι (ο μισθός δεν θα μπαίνει στο περιουσιολόγιο) ή οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, δεν έχουν να φοβηθούν κάτι. Αλλά ούτε και για σοβαρή ταλαιπωρία πρόκειται, υπό την έννοια ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο θα δηλώνεται άπαξ. Όσοι δηλαδή έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα χρειάζεται καν να τα ξαναδηλώσουν.

Οι πληροφορίες θα αφορούν ενδεικτικά ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, άλογα κούρσας, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ.

Με το έργο αυτό θα υπάρξει ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε οι αρχές να είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξή της. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις ώστε να στοχεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται δε ότι θα κατάσχονται από τις αρχές όλα τα εισοδήματα που θα εντοπιστούν αδήλωτα και αν θέλουν να τα διατηρήσουν οι κάτοχοί τους θα πρέπει να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα, ίσα με την αξία του περιουσιακού στοιχείου το οποίο απέκρυψαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL