Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Δ. Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: "Δεν ισχύουν τα σενάρια μείωσης του αφορολόγητου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: "Δεν ισχύουν τα σενάρια μείωσης του αφορολόγητου"

Τα "δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για μείωση του αφορολόγητου, με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή” διέψευσε χθες με κάθετο τρόπο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προειδοποιώντας παράλληλα τους εταίρους στην Ευρωζώνη ότι, για να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που περιέχονται στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ώστε έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, οπότε που συνεδριάζει η ΕΚΤ, να ληφθεί απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει την Ελλάδα στο QE ακόμα κι αν χρειαστεί να στηριχθεί σε δική της μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, αν και κάτι τέτοιο θα έφερνε πιθανότατα τον επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι σε σύγκρουση με τη Γερμανία.

Ωστόσο, για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο χρόνος δεν πιέζει την Ελλάδα, αλλά το πρόγραμμα

Πιο αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι “δημοσιεύματα για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα”.

Επανέλαβε δε ότι “οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων”. Επίσης διέψευσε δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν ή ευρωπαϊκών θεσμών.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αναγκαία η “ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων" για “να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017" επισημαίνοντας ότι “οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ". "Πρόκειται δηλαδή για πολιτικό θέμα, που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων" συμπλήρωσε.

“Αυτή τη στιγμή ο χρόνος δεν πιέζει την Ελλάδα" είπε εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σημειώνοντας πως “ο χρόνος πιέζει και άλλα κράτη - μέλη", τα οποία "μπαίνουν σιγά - σιγά σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν σε αυτή την προεκλογική διαδικασία με το βάρος ενός ανοιχτού ελληνικού ζητήματος".

Ωστόσο υπογράμμισε ότι “αυτό το οποίο μας οδηγεί στην ανάγκη για ταχύτατο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι ούτως ή άλλως φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος για 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017”.

Ν. Βούτσης: “Αποκλείω εντελώς τις εκλογές”

Στο ερώτημα του “Real FM” αν συμμερίζεται εκτιμήσεις ότι υπάρχει μία επιχείρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πτώση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Βούτσης απάντησε ότι “μπορεί να υπάρχουν τέτοιες ιδέες και σκέψεις του Σόιμπλε ή όποιων άλλων, αλλά ούτε είναι πλειοψηφικές ούτε κυρίαρχες ούτε θα παίξουν τον ρόλο τους στην τελική διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν αποκλείει τα εκλογικά σενάρια, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε «εντελώς», ενώ για την αξιολόγηση είπε: «Είμαι αισιόδοξος. Θα κλείσουμε άμεσα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στην άνοιξη».

Ρ. Σβίγκου: “Η επιμονή στο λάθος παράγει τερατουργήματα”

Την άποψη ότι “το ΔΝΤ επιμένει να πορεύεται από τη μια λάθος εκτίμηση στην άλλη” και ότι “η επιμονή στο λάθος το μόνο που μπορεί να παραγάγει είναι νέα λάθη και νέα τερατουργήματα εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και εναντίον της Ευρώπης” εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL