Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
"Σύμπτωση απόψεων" Τσακαλώτου - Σαπέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σύμπτωση απόψεων" Τσακαλώτου - Σαπέν

Το έναυσμα για επιτάχυνση όλων των διαδικασιών από όλες τις πλευρές δόθηκε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν. Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, "Οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης", ενώ πρόσθεταν με νόημα πως "Υπήρξε και από τις δύο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

Σήμερα η συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί

Ανάλογα μηνύματα επιτάχυνσης αναμένεται εκπεμφθούν από τη σημερινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και από τη συνεδρίαση του EWG, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη.

Στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εξάλλου, πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούσαν πως, εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Δεν γίνεται αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων για 2019-2020

Ως φαίνεται, ο στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 26 Ιανουαρίου εγκαταλείπεται, καθώς κρίνεται ότι δεν υπάρχει επαρκές χρονικό περιθώριο, οπότε νέο ορόσημο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης είναι η 20ή Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη διετία 2019-2020 που ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Το μοναδικό που συζητά η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν αρμόδια στελέχη, είναι η παράταση του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός του πλαισίου για τον δημοσιονομικό κόφτη πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου τη διετία 2019-2020 εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι αυτών των ετών. Ο "σκόπελος" της νομοθέτησης θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη συμπερίληψη της επέκτασης του κόφτη είτε σε απόφαση ενός Eurogroup είτε στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ήτοι στο Staff Level Aggreement. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του κόφτη θα περιλαμβάνει τόσο παρεμβάσεις από το σκέλος των εσόδων (π.χ. αύξηση συντελεστών ΦΠΑ σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων) αλλά και από το σκέλος των δαπανών.

Η σύνδεση της ποσοτικής χαλάρωσης με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους

Η ελληνική πλευρά βιάζεται να προλάβει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης στις αρχές Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όχι μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αλλά και εφόσον υπάρξει σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο έχει αναφέρει και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Σε περίπτωση που συμβεί το παραπάνω, τότε η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχτεί την ευρωπαϊκή απαίτηση για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 για κάποιο διάστημα που θα προσδιοριστεί μέσα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καταθέσει η Ελλάδα. Με τη διαφορά ότι το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να τμηθεί σε 2,5% για την εξασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους και 1% στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει με ή χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ

«Ως Eurogroup και ως (σ.σ.: οικονομική και) νομισματική ένωση θα πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε» δήλωσε χθες στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ. «Εάν το ΔΝΤ πράγματι επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που θεωρούμε σημαντικά στο Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού. Δεν θα πρέπει, όμως, να υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και είναι αποδοτικό να την έχουμε» πρόσθεσε. Ο Βέλγος υπουργός επέμεινε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί μια λύση ώστε να μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL