Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Με συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση

Από σήμερα ξεκινά τα ραντεβού επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς αναμένεται να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, γεγονός που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το 2017. Ωστόσο, αν και έχει δημιουργηθεί μια ξεκάθαρη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγμάτευσης, η πιο σημαντική συνάντηση του Έλληνα υπουργού θα είναι αυτή με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την Πέμπτη, ήτοι τη μέρα που πραγματοποιείται και το EWG. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι και ποιοι είναι οι βαθμοί ελευθερίας στο επίδικο της δεύτερης αξιολόγησης και θα ετοιμάσουν τα επόμενα βήματα.

Μόνο "κόφτης" και όχι μείωση αφορολόγητου

Είναι σαφές ότι ο στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 26 Ιανουαρίου έχει εγκαταληφθεί εν τοις πράγμασι, καθώς κρίνεται ότι δεν υπάρχει επαρκές χρονικό περιθώριο. Όπως δεν υπάρχει περιθώριο για λήψη προληπτικών μέτρων για τη διετία 2019-2020 που ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα οποία συνομίλησε η "Α", τα οποία πρόσθεταν ότι "δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου" όπως αποτυπώνεται σε κάποια δημοσιεύματα. Το μοναδικό που συζητά η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν αρμόδια στελέχη, είναι η παράταση του δημοσιονομικού "κόφτη" μετά το 2018, ενώ η στρατηγική της ελληνικής πλευράς στοχεύει στην υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ.

Η εξίσωση περιλαμβάνει χρέος και...

Η λύση της εξίσωσης παραμένει δύσκολη και φαίνεται ότι θα δυσκολεύει την ελληνική πλευρά όσο περνάει ο καιρός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όχι γιατί έχει κάποιο ταμειακό ζήτημα, αλλά επειδή θα πρέπει να ενταχθεί η χώρα μας εγκαίρως στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για την ανάκαμψη. Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές ανέφεραν στην "Α" ότι η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όχι μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αλλά και εφόσον υπάρξει σαφής προσδιορισμός και τροχιοδρόμηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

...πλεόνασμα

Σε περίπτωση που συνέβαινε το παραπάνω, τότε ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει αποδοχή της ευρωπαϊκής απαίτησης για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 για κάποιο διάστημα που θα προσδιοριστεί μέσα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καταθέσει η Ελλάδα. Με τη διαφορά ότι το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να τμηθεί σε 2,5% για την εξασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους και 1% στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ESM: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου το "πράσινο φως" για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

«Αναμένουμε έως το τέλος Ιανουαρίου το επίσημο πράσινο φως για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε το μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Καλίν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Dow Jones, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του ESM. «Αυξήσαμε τον στόχο μας για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση κατά 14% το 2017 για να καλύψουμε τις επιπλέον ανάγκες ρευστότητας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM. O ίδιος πρόσθεσε ότι ο στόχος για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 57 δισ. ευρώ και αποτελεί μια εκτίμηση που μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια του έτους. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ESM θα εκδώσει ομόλογα σε δολάρια για πρώτη φορά το 2017.

Γκότσι: “Η λογική να 'δώσουμε ένα μάθημα στους τεμπέληδες Έλληνες' άνοιξε μεγάλους δρόμους στις δυνάμεις του λαϊκισμού”

Στην ανάγκη οικοδόμησης μιας διαφορετικής Ευρώπης, με γνώμονα την αλληλεγγύη, και στη λανθασμένη στάση που πολλοί υιοθέτησαν σε σχέση με την Ελλάδα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προς την ιταλική καθολική εφημερίδα “Avvenire” ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι. Ειδικότερα, ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντζι, αλλά και του Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε: «Δεν φτάνει να έχει κανείς ένα σχέδιο, χρειάζεται και ένα νέο όραμα. Μια νέα αλληλεγγύη. Και να καταβληθεί μια νέα προσπάθεια ώστε να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η γραμμή της λιτότητας, η λογική του να διαβάσει κανείς το μάθημά του, του 'να δώσουμε ένα μάθημα στους τεμπέληδες Έλληνες' άνοιξε μεγάλους δρόμους στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Τώρα όμως θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL