Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Σε εξέλιξη η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση τόσο σε ηλεκτρική ενέργεια όσο και σε φυσικό αέριο, η οποία επιτείνεται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το σύστημα κινείται σε οριακές καταστάσεις, αλλά βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ, αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις, καθώς η χθεσινή και η σημερινή ημέρα θεωρούνται κρίσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες αρχές θεωρούν πως αποσοβήθηκε ο κίνδυνος, αλλά δεν εξαλείφθηκε δεδομένου ότι οι συνθήκες αλλάζουν και σήμερα το πρωί -και εν όψει του φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένεται να εκφορτωθεί το μεσημέρι στη Ρεβυθούσα- θα γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης, ώστε να υπάρξουν, αν χρειαστεί, περαιτέρω παρεμβάσεις (χωρίς να αποκλείονται -εφόσον παραστεί ανάγκη- και ελεγχόμενες κυκλικές διακοπές).

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, καθώς συμβάλλουν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις αγορές ενέργειας, με εξαίρεση ορισμένους ιδιώτες που επικαλέστηκαν ρυθμιστικά και άλλα εμπόδια προκειμένου να εισφέρουν στην έκτακτη κατάσταση με αλλαγή καυσίμου (πετρέλαιο).

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές (“διακοπτόμενοι”) συμμετέχουν ήδη με 48ωρη (έως το πρωί της Πέμπτης) διακοπή αλλά και με τη “γρήγορη διακοψιμότητα” της μίας ώρας, χθες, ενώ παράλληλα γίνεται υπερχρήση των νερών (υδροηλεκτρικά), κάτι που πάντως εκτιμάται πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις το επόμενο διάστημα εφόσον οδηγήσει σε εξάντλησή τους. Εκτιμάται δε ότι σήμερα είναι πιθανό να επανέλθει η λιγνιτική μονάδα του Αμυνταίου που τέθηκε εκτός λόγω διαρροής.

Παράλληλα, χθες ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε την αναστολή των εξαγωγών από την Ελλάδα προς όλες τις χώρες όπου κατευθύνονται για δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, για λόγους ασφάλειας του δικτύου, η καθαρή ικανότητα μεταφοράς για εξαγωγές σε όλα τα σύνορα με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία, για σήμερα 11/1 και για αύριο 12/1 θα είναι μηδενική και θα περικοπούν τα δικαιώματα δυναμικότητας. Σημειώνεται ότι αρχικά ο διαχειριστής είχε ανακοινώσει μείωση εξαγωγών μόνο για σήμερα, απόφαση που επέκτεινε στη συνέχεια και στην αυριανή ημέρα.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ υπό τον υπουργό Γ. Σταθάκη για τον συντονισμό της αδιάλειπτης τροφοδοσίας των καταναλωτών με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο λόγω της αιχμής των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και Αρχών. Το υπουργείο προληπτικά κάλεσε τους καταναλωτές να αποφύγουν κάθε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας κατά την χθεσινή ημέρα, από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν τις σύντονες ενέργειες για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL