Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Πολιτικές πρωτοβουλίες Τσακαλώτου για να "ξεπαγώσουν" οι συνομιλίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικές πρωτοβουλίες Τσακαλώτου για να "ξεπαγώσουν" οι συνομιλίες

Πολιτικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η "Α", προκειμένου να "ξεπαγώσει" η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ούτως ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση και να προλάβει η χώρα μας το "τρένο" της ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Μαρτίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σειρά επαφών που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είναι στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη του ΔΝΤ, όπως πρώτη είχε αναφέρει προ ημερών η "Α".

Γιατί "βιάζεται" η Ελλάδα

Στο επίκεντρο όλων των επιμέρους συναντήσεων θα βρεθεί το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό. Κι αυτό όχι γιατί υπάρχει ταμειακό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πρώτον επειδή επιθυμούμε "να ενταχθούμε εντός Μαρτίου στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ", όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι, και δεύτερον λόγω του ότι "ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 είναι ένας δύσκολος στόχος, όπως έχουμε πει", συμπλήρωσε, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία του θετικού μομέντουμ που έχει η ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο

Είναι πέρα από σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως ορισμένοι θεσμικοί κύκλοι , όπως το Βερολίνο και ο Τόμσεν, συναινούν σε ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων» και θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και τις συζητήσεις. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναμένεται να κομίσει κάποια νέα πρόταση στις Βρυξέλλες, ωστόσο φαίνεται ότι δομείται μια στρατηγική "να κάνει πίσω το ΔΝΤ", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στην "Α" και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως δήλωσε χθες στο Euro2day.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, "Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλάκις δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος", για να συμπληρώσει με νόημα "Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων", τονίζοντας ωστόσο πως "δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος". Ως εκ τούτου, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να μεταφέρει στους ομολόγους του την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει τον "δημοσιονομικό κόφτη" για  δύο χρόνια μετά το 2018.

Τα ορόσημα

Με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Ένα πρώτο δείγμα προθέσεων θα φανεί στις επαφές του Έλληνα υπουργού, αλλά και στις 12 του μήνα, οπότε γίνεται η πρώτη φετινή συνεδρίαση του EuroWorking Group και ακολουθεί το Eurogroup στις 26 του μήνα. Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το επόμενο Eurogroup, που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, αφού στόχος είναι να έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, καθώς στις 9 Μαρτίου συνεδριάζουν οι διευθυντές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε και ενδέχεται να ενταχθεί η χώρα μας στο QE.

Όχι σε σενάρια εκλογών

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να μην επεξεργάζεται σενάρια εκλογών ως απάντηση σε κάποια ακραία εξέλιξη της διαπραγμάτευσης «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα. Το σενάριο που δουλεύουμε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο του 2017 (...) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε στον Real FM: "Εγώ θεωρώ προσωπικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας κλείσει προηγούμενα πολύ πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις και σε πολύ πιο κομβικά σημεία".

Την αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε χθες από τη ραδιοσυχνότητα του Alpha: "Στις Βρυξέλλες θέλουν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο. Το ερώτημα είναι τι θέλουν στο Βερολίνο και ειδικότερα στο υπ. Οικονομικών. Στις Βρυξέλλες καταλαβαίνουν ότι είναι συμφέρον και δικό τους να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί 77 από τα 80 προαπαιτούμενα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL