Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Από βδομάδα τα... σπουδαία για τη διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από βδομάδα τα... σπουδαία για τη διαπραγμάτευση

Από αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Την ίδια ώρα η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μοκ κληθείσα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

Ακόμη η ίδια συμπλήρωσε ότι "αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς”, αλλά από όλα τα διαπραγματευόμενα μέρη και σημείωσε ότι "το Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα λάβει γνώση της κατάστασης”, ενώ δεν επιβεβαίωσε καμία ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Επαφές από Δευτέρα

Από εκεί και πέρα, από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν επαφές με σκοπό να υπάρξει σύγκλιση σε ένα κείμενο (Staff Level Agreement), η οποία θα πρέπει να φτάσει σε έναν "καλό" βαθμό μέχρι το EWG της 12ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Το όλο ζήτημα συμπυκνώνεται στο τι θα αποφασίσει το Βερολίνο σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία, εφόσον επιτευχθεί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί χωρίς προληπτικά μέτρα για την περίοδο 2019-2020, όπως έχει διαμηνύσει η ελληνική πλευρά.

Εν τω μεταξύ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην "Α", διέψευδαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πακέτο υποδόσεων της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα προσέθεταν ότι δεν ισχύουν τα όσα αναφέρονται για ένα πακέτο κατά 600 εκατ. ευρώ μικρότερο από τον επίσημο σχεδιασμό, ο οποίος περιλάμβανε 6,1 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί να διατεθούν από το δάνειο του ESM συνδεδεμένα με τη δεύτερη αξιολόγηση σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης του Ιουνίου 2016.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Καμία σχέση η δεύτερη αξιολόγηση με την εκταμίευση των 1,8 δισ.

Επιπρόσθετα κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διέψευδαν δημοσιεύματα, τα οποία εξακολουθούσαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να συνδέουν την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ (για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες) με τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι ίδιοι προσέθεταν: "Μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και θα επιτευχθεί ξανά στο τέλος του Φεβρουαρίου 2017. Ως εκ τούτου τον Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες".

Τέλος, σημείωναν με νόημα πως "εάν υπήρχε κάποια αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, οι θεσμοί θα ενημέρωναν την κυβέρνηση και όχι επιλεγμένους δημοσιογράφους".

Χρ. Βερναρδάκης: “ΔΝΤ και Σόιμπλε καθυστερούν τη διαπραγμάτευση”

Υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στους δανειστές και στο εσωτερικό της χώρας που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και δεν θέλουν να κλείσει η διαπραγμάτευση, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα προκύπτει από την αναποφασιστικότητα του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Ο δρόμος δεν είναι μακρύς για να σταθούμε στα πόδια μας, γι’ αυτό και κύκλοι στο εσωτερικό, που στην πραγματικότητα επιθυμούν τη διαιώνιση της λιτότητας, αντιδρούν» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση πέτυχε, αφού είναι σε θέση να γίνει αναδιανομή και τα πλεονάσματα να επιστρέφουν στην κοινωνία.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «οι θεσμοί δεν είναι μια ενιαία συμπαγής δύναμη και αρκετοί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με την ακραία λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα», για να σημειώσει ότι «υπάρχουν κομμάτια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που βλέπουν με τρόμο την παρατεταμένη λιτότητα».

Ο κ. Βερναρδάκης, με αφορμή το έκτακτο επίδομα, είπε ότι παραμένει σταθερό και μόνιμο στοιχείο η αναδιανομή και υπενθύμισε ότι ακόμα και το 2016, όταν εφαρμόστηκε μια πολιτική στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στην κοινωνική πολιτική. «Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν και να πάνε και καλύτερα μέσα στο 2017, αλλά οι άνθρωποι έχουν τεράστια προβλήματα και η πολιτική δεν είναι για να εξυπηρετεί τους αριθμούς» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ίδρυμα για τα παιδιά με σύνδρομο Down, υπογράμμισε ότι πάρα πολλά προβλήματα σε αρκετές κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, δεν είναι αποτέλεσμα των Μνημονίων, προϋπήρχαν και τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζονται.

Ερωτηθείς για το πρόστιμο των 95 εκατ. δολαρίων που καλείται να πληρώσει η Deutsche Bank στην αμερικανική κυβέρνηση απάντησε: «Ουδείς αναμάρτητος, (...) ο δογματισμός για τη δημοσιονομική πειθαρχία καμιά φορά γυρίζει μπούμερανγκ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL