Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Αναζητώντας τη λύση μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητώντας τη λύση μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ

Το λεγόμενο σημείο ισορροπίας θα κληθούν να αναζητήσουν τις επόμενες ημέρες κυβέρνηση και θεσμοί με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν. Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, γι' αυτό αναμένεται να υπάρξει ενεργοποίηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα επιμέρους ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός αναμένεται να επιδιώξει επαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να γίνουν τα πάντα ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες εντός Ιανουαρίου. «Μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα θα πρέπει να θεωρούμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση συνεχίζεται» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου η ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης και να ακολουθήσει η χώρα την προδιαγεγραμμένη οδό με την προετοιμασία για τις δοκιμές για έξοδο στις αγορές.

Ενδεχόμενες επαφές Τσακαλώτου και ταξίδι Χουλιαράκη στις ΗΠΑ

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να προσβλέπει σε συμμαχίες με στελέχη της Κομισιόν, όπως ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στρέφεται προς την ταχεία επίλυση των διαφορών, την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρά τις αναγκαστικές προσεγγίσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος, αρχής γενομένης από την Ολλανδία.

Παρόμοια περίπτωση θεωρείται και αυτή του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς αστερίσκους, ενώ κάποιοι τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τούτων δοθέντων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν γύρο επαφών μαζί τους, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ, τις επόμενες ημέρες, για προσωπική του υπόθεση. Αν και σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με στελέχη του ΔΝΤ, δεν μπορεί να αποκλειστεί να προκύψουν τέτοιες συναντήσεις στην πορεία.

Το ορόσημο της 12ης Ιανουαρίου

Πρώτο χρονικό ορόσημο της νέας χρονιάς είναι το EWG στις 12 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να επιτύχει μεγάλη σύγκλιση στο Staff Level Agreement μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ώστε μετά το πέρας της συνεδρίασης του EWG να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τις 26 του μήνα.

Η Ελλάδα θέλει να κλείσει το θέμα μέσα στον Ιανουάριο για τρεις συν έναν λόγους:

* Πρώτον, για να μην δημιουργηθεί κατάσταση ασφυξίας λίγο πριν από την πληρωμή κάποιας δόσης, οπότε η χώρα θα γίνει πιο ευάλωτη σε εκβιασμούς.

* Δεύτερον, για να μην περιπλακεί το ελληνικό ζήτημα με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τις εκλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

* Τρίτον και κυριότερο, για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται σταδιακά στην ελληνική οικονομία.

* Τέταρτον, για να εισέλθει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου.

ΔΝΤ και "κόφτης"

Η τύχη της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί από το τι θα γίνει με το ΔΝΤ. Το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματική συμμετοχή και όχι απλώς ως συμβούλου. Από την πλευρά του το ΔΝΤ θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα:

* Πρώτον, την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αναμένεται να ισχύσουν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος αλλά και τα μακροπρόθεσμα, τα οποία θα ισχύσουν μετά το 2030, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

* Η δεύτερη αφορά το αίτημα για λήψη προληπτικών μέτρων, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από την ελληνική πλευρά μετά το 2018, προκειμένου να “πιαστούν” οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Η πρώτη συναντά τη γερμανική άρνηση, ενώ η Αθήνα και μεγάλο μέρος τής Κομισιόν αντιδρούν στη δεύτερη, την οποία όμως επιθυμεί η Γερμανία. Η ελληνική πλευρά έχει αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι θα έκανε πίσω μόνο ως προς την επέκταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κυριακάτικη "Καθημερινή".

Δ. Τζανακόπουλος: Όχι σε κωλυσιεργίες άνευ λόγου και αιτίας

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ωστόσο πως “αρκεί όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε στη συνέντευξή στον ρ/σ Στο Κόκκινο ότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι τεχνητή. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίες οι θετικές εξελίξεις ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των θεσμών.

“Να μπορέσουμε, δηλαδή, εντός των πρώτου τριμήνου του 2017 να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης” είπε και έπειτα “να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος χωρίς προσφυγή σε δάνεια του επίσημου τομέα”.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως το βασικό θέμα που έχει προκύψει αφορά το αν και κατά πόσον θα μπορέσουμε το 2019 με τα σημερινά ισχύοντα -και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε- να έχουμε μια πρόθεση που θα επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό χωρίς νέα μέτρα”.

Αμέσως μετά επισήμανε την άρνηση του Βερολίνου να συζητήσει για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεδομένης της οποίας η συζήτηση δεν έχει κλείσει. “Μέχρι να συμφωνηθούν λοιπόν τα πάντα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί. Ακόμη η συζήτηση είναι ανοιχτή” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το δεδομένο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης ενός σημείου ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών απόψεων προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Τέλος αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι “είναι τόσο πραγματικό το δημοσιογραφικό αυτό σκηνικό που στήνεται όσο πραγματική ήταν και η είδηση ότι εγώ σκέφτομαι να κατέβω υποψήφιος στην Κόρινθο, με την οποία δεν έχω καμία σχέση”.

Αναφορικά με τις περιοδείες που γίνονται από τον πρωθυπουργό, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτές “εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να ακούσει τους πολίτες, να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα, να δώσει λύσεις εκεί που μπορεί και να έχει μία αδιαμεσολάβητη σχέση με την ελληνική κοινωνία”.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία “με κοινωνική προστασία και με μία προσπάθεια να αναδιανείμουμε, να ανακατανείμουμε τα βάρη έτσι ώστε, επιτέλους, να πληρώσουν και εκείνοι οι οποίοι, για πάρα πολλά χρόνια, βρίσκονταν στο απυρόβλητο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL