Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Αρχές Ιανουαρίου οι αποφάσεις από τον ESM / Θετική αποτίμηση από τις Βρυξέλλες της επιστολής του Ευκλ. Τσακαλώτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχές Ιανουαρίου οι αποφάσεις από τον ESM / Θετική αποτίμηση από τις Βρυξέλλες της επιστολής του Ευκλ. Τσακαλώτου

Μόνο τα τυπικά απομένουν προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι Βρυξέλλες αποτίμησαν ως θετικό το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup και τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), λόγω της οποίας «ξεπάγωσαν» επί της ουσίας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Πηγές της Κομισιόν στο ΑΜΠΕ σημείωσαν επίσης, ότι αυτό που απομένει είναι πλέον η συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και του ESM, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι οι συνεδριάσεις των Δ.Σ. θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου, κάτι το οποίο ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την εφαρμογή των αποφάσεων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Γελοιότητες τα περί έτοιμου κειμένου

Αναφορικά με την επιστολή, κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως όλες οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών στην επιστολή δεν έχουν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τα όσα αναφέρουν οι αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, αλλά και του πρόσφατου στις 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζουν ως γελοιότητες τα όσα αναφέρει μικρό μέρος του Τύπου περί αποστολής του κειμένου από τους θεσμούς, το οποίο απλώς υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξαν διαφόρων ειδών αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει το τελικό κείμενο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, σε τελική ανάλυση δεν φέρνει τίποτα καινούργιο.

Εν αναμονή της συνέχισης της διαπραγμάτευσης

Οι όποιες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένονται από τη νέα χρονιά και η ενδεχόμενη επιστροφή των θεσμών δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν από τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται EuroWorking Group. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ωστόσο, εάν παρέμβει και πάλι αρνητικά ο Σόιμπλε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να τραβήξει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Μάρτιο, καθώς τότε θα αποφασίσει το Ταμείο τι θα πράξει με το ελληνικό πρόγραμμα.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Θα διδαχθεί η Ν.Δ. από τα λάθη της;

Την ίδια ώρα, το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ευθεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η δημοσιοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών της επιστολής του, με τις αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινίσεις, αφαιρεί και το τελευταίο επιχείρημα της Ν.Δ. και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα που προσπάθησαν να στήσουν".

Ακόμη, η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας πως: "Είναι σαφές ότι όχι μόνο νέες δεσμεύσεις, και άλλα καταστροφολογικά σενάρια δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ανοίγει με σαφήνεια ο δρόμος για ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις και πολιτικές, οι οποίες φυσικά ενοχλούν τις νεοφιλελεύθερες λογικές της λιτότητας που εξυμνεί η Ν.Δ.".

Γι' αυτό και απευθύνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Τα ερωτήματα είναι απλά και πρέπει κάποτε η Ν.Δ. να μάθει από τα συνεχή λάθη της και τις αντιφάσεις και να απαντήσει:

1. Με ποια λογική καταψήφισε την παροχή στο 60,32% των συνταξιούχων για το 2016, ενώ υπερψήφισε την αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά (την οποία αύξηση, βέβαια, είχε υπερψηφίσει στον Ν.4336/15);

2. Τώρα, πλέον, που ενεργοποιούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα αναγνωρίσει τις γκάφες και τα λάθη ή θα επιμείνει σε θέσεις που έχουν εγκαταλείψει ακόμη και οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL