Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Δ. Τζανακόπουλος για τη Ν.Δ.: / Δ. Τζανακόπουλος για τη Ν.Δ.: "Αντιπολιτευτική τακτική μηδενισμού και στήριξης των ακραίων δανειστών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος για τη Ν.Δ.: / Δ. Τζανακόπουλος για τη Ν.Δ.: "Αντιπολιτευτική τακτική μηδενισμού και στήριξης των ακραίων δανειστών"

Ο Δ. Τζανακόπουλος στο νοσοκομείο Κορίνθου

Το θετικό πρόσημο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις καταστροφολογικές δηλώσεις πολλών, σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση των εσόδων, "είναι το βασικό μας όπλο, όχι μόνο για να κλείσουμε εντός χρονοδιαγραμμάτων την αξιολόγηση" δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη χθεσινή περιοδεία του στην Κόρινθο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία στον αγώνα της. Παράλληλα, επέκρινε δριμύτατα τη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας ότι, ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, μέσα σε λίγες ώρες, και αφού υπήρξε αντίδραση των πιο ακραίων εκ των δανειστών, έσπευσε να αλλάξει την τοποθέτησή της και να υπερασπιστεί τις τιμωρητικές τους διαθέσεις.

“Και η 13η σύνταξη δόθηκε, και πρόβλημα δεν υπήρξε”

“Τελικά αποδείχτηκε ότι και η 13η σύνταξη δόθηκε, αλλά και δεν υπήρξε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος" επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι αυτό έγινε “χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε νέα δέσμευση". "Είναι, λοιπόν, απολύτως έκθετη η ηγεσία της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς, για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι βασικό της μέλημα δεν είναι η στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά, αντιθέτως, βασικό της μέλημα είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, είναι η αποτυχία αυτής της κυβέρνησης" ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “αντιπολιτευτική τακτική του μηδενισμού" και “της υποστήριξης των πιο ακραίων εκ των δανειστών". Εξέφρασε δε την “απόλυτη βεβαιότητα" ότι ο κόφτης "δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018", καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι αποδόσεις των εσόδων είναι τέτοιες που δεν θα χρειαστεί.

Αξιολόγηση έως το τέλος Ιανουαρίου και μετά QE

Σε ό,τι αφορά ότι τη διαπραγμάτευση είπε ότι πριν από το τέλος του μήνα θα δοθεί “οριστικό τέλος" στη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να ακολουθήσει “η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017", δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές και τελικά η “τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018". Διευκρίνισε, πάντως, πως για την αξιολόγηση το ζήτημα δεν είναι οι "διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων", αλλά “οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018", οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Συγκεκριμένα ως προς τα εργασιακά, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για να σταματήσει η κατάσταση εξαίρεσης που έχει επιβληθεί. Μάλιστα, έκανε λόγο για “κατάσταση πλήρους απορρύθμισης και πλήρους ασυδοσίας εκ μέρους της εργοδοσίας”, η οποία “για τη σημερινή κυβέρνηση δεν αποτελεί αναπτυξιακό πρότυπο”, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθούν η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και η ρήτρα της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος οι θέσεις του ΔΝΤ για την εργασία

Για το ίδιο θέμα χαρακτήρισε ως τον “μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλο” το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας “η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”. Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με δημοσιεύματα, δήλωσε πως “το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να καθυστερεί τη διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για λόγους που αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς του Ταμείου ή τη σχέση της διοίκησής του με την αμερικανική κυβέρνηση”, σημειώνοντας ότι το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και πάρα πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου, καθώς η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν αντέχει να προσθέσει και μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης στα μεγάλα προβλήματα.

ΑΙΧΜΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΤΑ ΣΟΪΜΠΛΕ

"Μόνιμος ζουρλομανδύας" στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινό άρθρο του στο «Open Democracy», χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως «μόνιμο ζουρλομανδύα» και επισημαίνοντας ότι την αφήγηση αυτή ακολούθησαν κυρίως χώρες του Βορρά και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ορισμένες πτυχές της Κεντροαριστεράς, όπως οι Μπλερ, Σρέντερ και Σημίτης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η πολιτική που ακολουθείται κάνει τους πολίτες να στρέφονται προς την Άκρα Δεξιά, κατεύθυνση που δεν θα αντιστραφεί αν δεν "περιοριστούν ο φόβος και η αβεβαιότητα».

Αλ. Φλαμπουράρης: Θα προσπαθήσουμε για 13η σύνταξη και το 2017

«Θα προσπαθήσουμε να τη δώσουμε και του χρόνου» ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 για τη 13η σύνταξη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, διευκρινίζοντας ότι «όμως δεν την θεσμοθετούμε", όπως “περιγράφει και ο κ. Τσακαλώτος» στην επιστολή του. Επίσης, έκανε λόγο για «κίνηση χάρη στην οποία μπόρεσε να ανασάνει ιδιαίτερα ο κόσμος που είναι πολύ φτωχός και υποφέρει», προσθέτοντας: «Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν και πιστεύω ότι ο κόσμος έχει υπομονή. Θα έρθουν καλύτερες μέρες» κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ν. Παππάς: Θα πάρει χρόνο, αλλά τις πληγές θα τις κλείσουμε

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου, έκανε λόγο για αστεία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, υπογραμμίζοντας πως “καλά θα κάνουν ορισμένοι να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα έρθει η καταστροφή για την οποία προσεύχονται». Ακόμη, τόνισε ότι «θα πάρει χρόνο κόπο και υπομονή, αλλά τις πληγές θα τις κλείσουμε», ενώ για τα περί εκλογών είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανάγκη, “για να τιθασεύει τις αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, γιατί, μετά και το τελευταίο κρεσέντο πολιτικών λαθών και στραβοπατημάτων, έχει ανάγκη να κρατάει ζωντανό ένα τέτοιο σενάριο ακριβώς για να μη διογκώνεται η δυσαρέσκεια η οποία φτάνει από το ακροατήριο της ίδιας της Ν.Δ.».

Δ. Παπαδημούλης: Έβηξε ο Σόιμπλε και κρυολόγησε ο Μητσοτάκης

“Έχουν πάθει βέρτιγκο οι άνθρωποι. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή μας κατηγορούν ότι οδηγούμε σε ρήξη, Τρίτη- Πέμπτη-Σάββατο μας κατηγορούν ότι έχουμε υποταγεί και την Κυριακή ξεκουράζονται” δήλωσε στον ρ/σ Πρακτορείο FM o Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζοντας το εξής ερώτημα: “Εάν ένα κόμμα, όπως η Ν.Δ., που φιλοδοξεί αύριο μεθαύριο να γίνει κυβέρνηση, αλλάζει θέση μέσα σε λίγες ώρες επειδή αντέδρασαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών, πώς θα διαπραγματευτούν τα μεγάλα θέματα;”. “Έβηξε ο Σόιμπλε και κρυολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τώρα έχουν και μούτρα να κάνουν τέτοια σχόλια” πρόσθεσε.

Ν. Ξυδάκης: Έκφραση λαϊκής βούλησης η ψήφιση των επιδομάτων

Σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης τόνισε στον ΣΚΑΪ πως “Δεν είναι τώρα ώρα να έρθουμε σε ευθεία σύγκρουση και πλήρη ρήξη με τους δανειστές” τη στιγμή που “έχουμε κάνει συμμάχους στην Ευρώπη” και ότι “οι Βρυξέλλες εξάλλου είναι πιο λογικές σε σχέση με τον κ. Σόιμπλε”. Χαρακτήρισε, τέλος, την ψήφιση του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους και του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου “έκφραση λαϊκής βούλησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL