Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Η επιστολή Τσακαλώτου ξεκλείδωσε τα βραχυπρόθεσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιστολή Τσακαλώτου ξεκλείδωσε τα βραχυπρόθεσμα

Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της μαθηματικής μοντελοποίησης αποτελεί η διαστατική ανάλυση, η έναρξη της οποίας χρονολογείται από την εποχή... δράσης του Γαλιλαίου, ήτοι κάπου κοντά στα 1600 μ.Χ. Η λογική επί της πρακτικής αυτής της μεθόδου είναι ότι προσπαθείς να συνδυάσεις διάφορα φυσικά μεγέθη ενός προβλήματος με τρόπο που σε "συμφέρει", με στόχο να γενικευτεί η όποια μέθοδος. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την περίφημη επιστολή Τσακαλώτου προς τους Ντάισελμπλουμ και Ρέκλινγκ, η οποία εστάλη τις προηγούμενες ημέρες και δημοσιεύτηκε χθες, "ξεκλειδώνοντας" επί της ουσίας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Μέρος του Τύπου και κόμματα έσπευδαν να κάνουν λόγο για νέες δεσμεύσεις Τσακαλώτου που φέρνουν μέτρα και άλλα συναφή. Τελικά, ήρθε η δημοσιοποίηση και όλα μπήκαν στη θέση τους, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την παραμονή των Χριστουγέννων την απόφαση, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να «χαιρετίσει» την εξέλιξη, τουιτάροντας: «Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω».

Άπαξ όπως... αυτονόητο!

Όσον αφορά με την επιστολή, η κυβέρνηση... δεσμεύεται για τα αυτονόητα: "Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ (σ.σ.: Τσακαλώτος) έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017".

Ενεργοποίηση "κόφτη" στο απίθανο σενάριο απόκλισης από στόχο

Όσο για τον δημοσιονομικό "κόφτη", σύμφωνα με την επιστολή: "Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στον Ν. 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω (σ.σ 0,5% για το 2016) δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί". Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι "στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016".

Ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός, αφού αναφέρει ότι "μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς", στην περίπτωση μιας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, σημειώνει ότι "ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός 'μαξιλαριού ρευστότητας' (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών".

Διαπραγμάτευση από Ιανουάριο

Εφ' όσον τα όποια ζητήματα που προέκυψαν λύθηκαν, είναι η σειρά για το βασικό επίδικο που δεν είναι άλλο από την αξιολόγηση. Οι όποιες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένονται από τη νέα χρονιά και η ενδεχόμενη επιστροφή των θεσμών δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν από τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται EuroWorking Group, το οποίο θα "ξεπαγώσει" και τυπικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κυβερνητικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να "συρθεί" η διαπραγμάτευση μέχρι το Μάρτιο, ελέω Σόιμπλε και ΔΝΤ, καθώς εκείνη την περίοδο αναμένεται να αποφασίσει το Ταμείο τι θα πράξει με το ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι δεν θα λάβει προληπτικά μέτρα για την περίοδο 2019-2020, ενώ δέχεται μόνο επέκταση του "κόφτη" για αυτήν τη διετία.

Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα για μέτρα 150 εκατ.

Στη διάψευση δημοσιευμάτων περί λήψης μέτρων 150 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα των θεσμών για λήψη μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ λόγω της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για το 2017. Κατ' επέκτασιν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL