Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Απάντηση της κυβέρνησης στη Ν.Δ.: / Απάντηση της κυβέρνησης στη Ν.Δ.: "Στη Βουλή φάνηκε ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση της κυβέρνησης στη Ν.Δ.: / Απάντηση της κυβέρνησης στη Ν.Δ.: "Στη Βουλή φάνηκε ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης"

Το γεγονός ότι η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν περιέχει καμία νέα δέσμευση της χώρας επισημαίνει η κυβέρνηση, απαντώντας σε όσα ισχυρίζεται η Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα ασκεί σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ότι δεν υπερασπίστηκε την κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά επέλεξε να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες πλευρές των δανειστών με το να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους στη Βουλή.

“Η 'συμμαχία των προθύμων' αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μη στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι” ανέφεραν συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν “οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους έπειτα από οδηγίες".

Επιπλέον, υπογράμμιζαν ότι με την επιστολή για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, το οποίο έγινε μάλιστα αποδεκτό στο σύνολό του, αναφέρεται ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, τη μείωση των φορολογικών βαρών, τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας», την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. "Διαφωνεί η Ν.Δ.; Κατ' αυτή, η υπεραπόδοση προς τα πού πρέπει να κατευθύνεται" διερωτούνταν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ότι θα υλοποιήσει ό,τι θέλουν "και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί".

Επίσης, σημείωναν ότι η κυβέρνηση “δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει” και “δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση”, καλώντας τη Ν.Δ. και τους “παρατρεχάμενούς” της να "πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους": "Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά; Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για έναν χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;". "Καλό, λοιπόν, θα είναι η Ν.Δ. να τα ψήφιζε στη Βουλή. Εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιόν και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη έπειτα από ένα τηλεφώνημα" συμπλήρωναν, λέγοντας δηκτικά ότι “Η Ν.Δ. μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους" και πως “η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή".

Ευ. Τσακαλώτος: Επικοινωνιακός αυτοχειριασμός της Ν.Δ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέσυρε όλη την αλληλουχία θέσεων που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας της αντιφάσεις που έχει πέσει. «Η Ν.Δ. στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επομένη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας 'παρών' και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα, παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν από ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία" ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. επέμεινε “να ζητά μια επιστολή της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποστολείς μια επίσημη επιστολή". "Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της Ν.Δ. για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος" ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή, "περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Δ. Παπαδημούλης: Το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει ούτε ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις προς το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε σε συνέντευξη στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Mediapart ότι “Το 80% των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα για περίοδο τριών ετών έχει υλοποιηθεί" και "το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει σε αυτό ούτε ένα ευρώ", καθώς και πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά λέει όχι σε όσα πρεσβεύει το ΔΝΤ για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Επίσης, άσκησε κριτική και στην ανακοίνωση του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από “τον Ολλανδό εκπρόσωπο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ”, χαρακτηρίζοντάς την “άδικη και υπερβολική κίνηση”, για την οποία “δεν ζητήθηκε η γνώμη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης”.

Ν. Βούτσης: Θα απαντάμε όταν ο Σόιμπλε διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε την Κυριακή στον Αθήνα 9,84 αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, ενώ αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι θα μπορούσε να είναι συμβουλευτικός. Σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού και ο τρόπος που συμπεριφέρεται «δεν μπορεί από το να τυγχάνει απάντησης». Τόνισε, ακόμη, πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς να υπογράφουμε λευκά χαρτιά

Το ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία είχε επαναλάβει για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από την Καλαμάτα, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι κάνει περιοδείες επειδή θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. “Θα επικοινωνώ αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες και τα προβλήματά τους για να βρίσκουμε λύσεις. Γιατί η μοναδική δική μας στήριξη είναι οι πολίτες και η δύναμή τους. Δεν χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση των Μέσων Ενημέρωσης" ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως “η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, χωρίς να “υπογράφουμε λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL