Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Με πλαστικό χρήμα από 1η Ιανουαρίου το "χτίσιμο" του αφορολόγητου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πλαστικό χρήμα από 1η Ιανουαρίου το "χτίσιμο" του αφορολόγητου

Ποσοστά τα οποία θα κυμαίνονται από 10% έως και 20% του ετήσιου εισοδήματος θα πρέπει να καλύπτουν εφεξής με δαπάνες που έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να παραμείνουν δικαιούχοι των εκπτώσεων φόρου των 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και να χτίσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 το αφορολόγητό τους. Αν δεν καταφέρουν να καλύπτουν τα ποσοστά αυτά, θα καλούνται να πληρώνουν επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

Ύστερα από προετοιμασία αρκετών μηνών, τα κίνητρα για τη χρήση άυλου χρήματος τίθενται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου και με αυτά αφενός απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από την υποχρέωση να διατηρούν ένα "χαρτοβασίλειο" αποδείξεων και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή. Τον τελευταίο αυτό στόχο εξυπηρετεί και το γεγονός ότι θεσπίζεται η απαγόρευση της χρήσης μετρητών για αγορές αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ.

Για τη διάδοση του άυλου χρήματος, το υπουργείο Οικονομικών εισάγει στη χώρα μας και νέων μορφών κίνητρα. Έτσι, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάρτες ή ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (τις λεγόμενες λοταρίες), με το συνολικό ποσό που θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό του κράτους να μην υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το νέο καθεστώς που ισχύει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αυτές ψηφίστηκαν στη Βουλή μετά και τις τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις που επήλθαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τις τελευταίες ημέρες αναλύεται παρακάτω.

Υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα είναι η καθιέρωση της υποχρεωτικής αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες θα ορίζουν τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που θα εμπίπτουν στην υποχρέωση αποδοχής καρτών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια σταδιακή και κυρίως ομαλή μετάβαση στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εγχώρια αγορά.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (οι λεγόμενοι "δικαιούχοι πληρωμής") οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών (είτε αυτές είναι πιστωτικές είτε χρεωστικές κ.λπ.) θα πρέπει να ενημερώνουν από 1ης Φεβρουαρίου 2017 τους καταναλωτές της χώρας σχετικά με την αποδοχή των καρτών και των μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής με σαφή τρόπο που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο της επιχείρησης. Στους παραβάτες εκείνους, που δεν θα συμμορφωθούν με την παραπάνω υποχρέωση και δεν θα ενημερώνουν τους καταναλωτές ως θα οφείλουν, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους οι καταναλωτές αλλά και οι ενώσεις των καταναλωτών, θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που σχετίζονται με την αναγραφή με ευκρινή τρόπο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο της επιχείρησης σχετικά με την αποδοχή των καρτών, οι οποίες θα υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μειώσεις φόρου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

Για να μπορέσει να διατηρήσει τη μείωση φόρου ο φορολογούμενος, θα πρέπει να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών λήψης υπηρεσιών στην Ελλάδα ή σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες πληρωμών μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ., το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστά του φορολογητέου εισοδήματός του σύμφωνα την κλίμακα στον παρακείμενο πίνακα 1.

Εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι

Από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ. Για τους φορολογούμενους αυτούς, απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της παραπάνω κλίμακας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στο εξωτερικό, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικό μέσα πληρωμής, τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Εκπίπτουν οι ιατρικές δαπάνες μόνο με ψηφιακές συναλλαγές

Οι ιατρικές δαπάνες συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.

12 εκατ. για πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (λοταρίες), μέσω του οποίου οι τυχεροί επιβραβεύονται με χρηματικά ή και σε είδος έπαθλα. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό κατά τις διενεργούμενες κληρώσεις επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ κατ' έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL