Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ένεση ρευστότητας 1,26 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένεση ρευστότητας 1,26 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δύο σημαντικές συμφωνίες, μέσω των οποίων θα «πέσουν» στην αγορά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάνω από 1,26 δισ. ευρώ, υπογράφηκαν χθες στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Συνολικά, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,8 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer, φέτος έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ 1,6 δισ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ πρόκειται να δοθεί, βάσει της συμφωνίας με τις τράπεζες, μέσα στην επόμενη διετία, ενώ σε αυτόν τον «κουμπαρά» προστίθενται και τα 260 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, τα οποία με μόχλευση μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Κ. Κρετσού: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρετσού είπε πως το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί ανάσα για πολλές επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για τα νέα τους project. "Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τις ελληνικές επιχειρήσεις" πρόσθεσε.

Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με αρχικό κεφάλαιο 260 εκατ.

Η πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφορά τη σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Fund of Funds), το οποίο έχει αρχικό κεφάλαιο 260 εκατ. ευρώ - 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ) και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Το ταμείο θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και τον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Δ. Παπαδημητρίου: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, αναστροφή της διαρροής επιστημόνων

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ταμείου επιδιώκονται τέσσερις στόχοι: η προαγωγή της καινοτομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής βάσης με τη χρηματοδότηση ιδεών που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτηθούν. Όπως τόνισε μάλιστα ο Δ. Παπαδημητρίου, η διασφάλιση χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την άρση επενδυτικών αντικινήτρων και την τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα οποία περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει επενδύσει 5,8 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, το σχέδιο Γιούνκερ και τον νέο επενδυτικό νόμο που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ ώς το 2023» ανέφερε.

Αλ. Χαρίτσης: Θα υπερκαλυφθεί ο στόχος απορρόφησης 7% των κονδυλίων ΕΣΠΑ

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016 θα υπερκαλυφθεί και προβλέπεται να φθάσουμε σε απορρόφηση 10%. Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. ως προς την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε πως στο πλαίσιο της προκήρυξης των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του επενδυτικού νόμου θα κατατεθούν 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης σημείωσε τη συμφωνία ως ορόσημο για την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Πιστωτική γραμμή 1 δισ. ευρώ για παροχή δανείων σε βάθος διετίας σε ΜμΕ

Η δεύτερη συμφωνία υπογράφηκε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και αφορά την πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισ. ευρώ για παροχή σε βάθος διετίας δανείων σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ της ΕΤΕπ και των Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς αφορά τα πρώτα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε πως «οι τέσσερις δανειακές συμφωνίες με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμβάλλουν, με σημαντικό ποσό, σε μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΤΕπ, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιρειών που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας".

Γ. Στουρνάρας: Άμεση ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως είναι σημαντικό που ξανανοίγουν γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η προοπτική εξόδου από την κρίση και η επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη είναι πλέον και πάλι ορατές, ενώ απεύθυνε νέα δημόσια έκκληση για άμεση περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την οποία χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης.

Τραπεζίτες: Νέες προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δ. Μαντζούνης επισήμανε πως η συμφωνία που πραγματοποιείται σε δύσκολους καιρούς, δίνει νέες προοπτικές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την ανάπτυξή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας τόνισε ότι η συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση έναντι των ευρωπαϊκών εξαιτίας ακριβότερου κόστους χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σημείωσε πως "Σε μια στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, έχουμε καθήκον να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Και η σημερινή συμφωνία κινείται σε αυτό το πλαίσιο". Ενώ ο αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Πουλόπουλος ανέφερε πως οι νέες χρηματοδοτήσεις σε συνεργασία με την ΕΤΕπ θα διατεθούν σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιγότερο από έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL