Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Η κυβέρνηση για το παιχνίδι που στήνεται εις βάρος της χώρας: / Η κυβέρνηση για το παιχνίδι που στήνεται εις βάρος της χώρας: Το ευρύτερο πολιτικό θέμα είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση για το παιχνίδι που στήνεται εις βάρος της χώρας: / Η κυβέρνηση για το παιχνίδι που στήνεται εις βάρος της χώρας: Το ευρύτερο πολιτικό θέμα είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η επιστολή του ESM με τις διαβεβαιώσεις που ζητούνται από την ελληνική πλευρά προκειμένου να αρθεί το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά την εμπλοκή που δημιούργησαν η Γερμανία και άλλες τέσσερις χώρες με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, η επιστολή του ESM ζητάει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει ότι και τα δύο μέτρα παίρνονται “εφάπαξ” και ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του προγράμματος. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι δεν ζητείται κάτι ουσιαστικό από την ελληνική κυβέρνηση, παρότι ΜΜΕ μετέδιδαν τις προηγούμενες μέρες ότι ζητούνται ισοδύναμα μέτρα. Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζεται ότι η επιστολή που καλείται να στείλει η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας.

Η κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ολομέτωπη επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς απαραίτητα να τον κατονομάζει, καθώς εκτιμάται ότι η εμπλοκή που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών γύρω από το θέμα των έκτακτων μέτρων αποσκοπεί στο να δυναμιτιστεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε χθες πολύωρη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Χουλιαράκη, τον Δημήτρη Λιάκο και άλλους.

Πολιτικό και όχι τεχνικό ζήτημα

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν, πάντως, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος Ιανουαρίου υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα γύρω από την εν λόγω διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνικό, αλλά καθαρά πολιτικό, και μάλιστα ευρύτερο του ελληνικού ζητήματος. Όπως εξηγούσαν, το θέμα είναι γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ θα εμπλέκεται σε θέματα της Ευρωζώνης.

Επίσης παρέπεμπαν σε δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. (π.χ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί) οι οποίες προϊδεάζουν για τη «δυνατότητα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας» υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη “δεν υπάρχει κανείς που να θέλει αναζωπύρωση με τεχνητό τρόπο» με δεδομένο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων υπερκαλύπτονται οι στόχοι σταθερά και οι οικονομία ανακάμπτει όλο και περισσότερο. Μάλιστα, δίνοντας διευκρινίσεις για τα περί τεχνητής αναζωπύρωσης, αναφέρονταν στην «αδιάλλακτη στάση κάποιων για δική τους εσωτερική κατανάλωση”, που έχουν στόχο “να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πρόσωπο στο εσωτερικό τους ακροατήριο υπό την πίεση της Ακροδεξιάς», υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά να καθορίζει την πορεία του ελληνικού προγράμματος”. Επίσης διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολιτικός που να επιθυμεί την πτώση μιας κυβέρνησης άλλης χώρας.

"Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο"

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επισημάνθηκε ότι κυρίως με τη στάση του να ζητάει μέτρα για μετά το 2018 καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα οι κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Αναφορικά με την πίεση που ασκεί στα εργασιακά το ΔΝΤ έλεγαν πως "πρέπει να καταλάβει ότι εδώ είναι Ευρώπη και υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε σχέση με τα εργασιακά οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την ΑΓΕΤ είναι σε θετική κατεύθυνση και μπορεί να προστεθεί στα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι και αυτό το θέμα θα είχε λυθεί από τις 5 Δεκεμβρίου αν δεν υπήρχαν τα προαναφερθέντα πολιτικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να συνδεθεί με το ζήτημα της ασφάλειας και το προσφυγικό, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, μεταφέρθηκε η εκτίμηση ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν τη σωφροσύνη να μην συσχετίζουν το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφάλειας με την οικονομία.

Ν. Βούτσης: "Ανόητες" οι σκέψεις για ανάγκη μείωσης συντάξεων

Αυστηρό μήνυμα έστειλε χθες και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και αναφερόμενος σε όσους συνεχίζουν τις πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις. Απαντώντας ουσιαστικά στη νέα ανάρτηση των στελεχών του ΔΝΤ ο Νίκος Βούτσης μίλησε για «βλακείες» και χαρακτήρισε «ανόητες» τις απόψεις που ισχυρίζονται οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές κι ότι «υπάρχει ακόμα λίπος», αντιπαραβάλλοντας την κοινωνική πραγματικότητα της συντήρησης του μεγάλου αριθμού ανέργων από τις συντάξεις των οικογενειακών τους προσώπων, ιδιαίτερα στην περίπτωση των μακροχρόνια ανέργων.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι η σύνδεση των πιέσεων αυτών προς τη χώρα με την απόδοση της 13ηςσύνταξης είναι «προσχηματική» επισημαίνοντας ότι το απαιτούμενο ποσό προήλθε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Υπενθύμισε δε ότι πέρσι η ελληνική πλευρά είχε εισηγηθεί τη συμπερίληψη της διαφαινόμενης υπεραπόδοσης των εσόδων στους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό, με τον Νίκο Βούτση να χαρακτηρίζει αυτήν την επιλογή «εγκληματική» και «δολοφονική» τονίζοντας πόσα λιγότερα μέτρα θα είχαν ληφθεί δεδομένου ότι η υπεραπόδοση των εσόδων έφτασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης σημείωσε ότι όλα τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσουν» μέσα στον Ιανουάριο, εκτιμώντας ότι ο «συσχετισμός απόψεων» είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρσι και έκανε λόγο για «εμμονές» από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και άλλων, παρατήρησε όμως ότι πλέον είναι λιγότεροι αυτοί που είναι μαζί του. Μάλιστα ο Ν. Βούτσης αναρωτήθηκε αν υπάρχει η επιθυμία να γίνουν τα Βαλκάνια «μια ζώνη των 200-300 ευρώ, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα και με χαμηλές υπηρεσίες».

ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Β. Σόιμπλε: "Δεν έχω καμία κατανόηση"...

"...όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους"

Σε συνέντευξή του στην "Die Zeit" ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε τις εμπρηστικές επιθέσεις εις βάρος της χώρας μας σκιαγραφώντας, χωρίς να το κατονομάσει, το σχέδιό του για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως στη νότια Ευρώπη είναι διαδεδομένη η άποψη πως η Γερμανία, με την οικονομική πολιτική της λιτότητας, είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, απαντώντας πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος προσέγγισης. «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτόν δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Σε σχέση με το πάγωμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω των έκτακτων επιδομάτων, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε απάντησε: «Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Στην επισήμανση ότι ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, είπε: «Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους, αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ό,τι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη ευρύτερα υπογράμμισε πως «μπορεί να υπάρξουν βαθιές αλλαγές και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες», σημειώνοντας πως δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις εκλογές στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τον επόμενο χρόνο και προειδοποιώντας πως «με το σημερινό μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπάρχει κάποια κόπωση", χωρίς να αποκλείει “να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές».

Τέλος εξέφρασε τη θέση ότι «οι θεσμοί της Δύσης είναι υπό εξέταση, από το ΝΑΤΟ μέχρι την Ε.Ε.», συμπληρώνοντας όμως πως η Δύση ως μια κοινότητα αξιών δεν έχει τελειώσει. Σε σχέση με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε να δούμε στην πράξη το έργο του προσθέτοντας πως «η αμερικανική δημοκρατία έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτική τα τελευταία 200 χρόνια" και ότι “θα καταφέρει να ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL