Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Σε αναμονή επιστολής του ESM η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αναμονή επιστολής του ESM η Αθήνα

Με σταθερά βήματα προς επίλυση της "κρίσης" που δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών, ελέω Σόιμπλε, με πρώτο σταθμό το "ξεπάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου προχωρούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές του χρόνου, σημείωναν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα απαντηθούν από την ελληνική πλευρά κάποιες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τους θεσμούς σχετικά με τις παροχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους θεσμούς να στείλουν γραπτώς -θα το κάνει ο ESM- και με καθαρό τρόπο αυτές τις ανησυχίες ώστε να απαντηθούν το ίδιο καθαρά από την ελληνική κυβέρνηση υπό μορφή επιστολής από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αυτό το κείμενο όμως δεν έχει αποσταλεί ακόμη στην ελληνική πλευρά και δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα απαντητική επιστολή από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. “Τι επιστολή εμείς να στέλναμε πριν λάβουμε γραπτό αίτημα; Να στείλουμε επιστολή και να μας πουν “δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο” τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με τις ανησυχίες των θεσμών, οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι “η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει”, ενώ τονίστηκε πως “είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό έχει αποσυνδεθεί πλήρως”.

Στήριξη Καζνέβ στις εξαγγελίες Τσίπρα

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι θεσμικοί παράγοντες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας αναφορικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα, οι οποίες προσφέρουν στήριξη στους συνταξιούχους, αλλά και σε ελληνικά νησιά που αντιμετώπισαν τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, ενώ αυξάνονται οι φωνές που ρίχνουν "ανάθεμα" στους χειρισμούς Σόιμπλε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπερασπίστηκε χθες τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες η Αθήνα έλαβε αυτά τα μέτρα «δεν θέτουν σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση τους στόχους που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο Καζνέβ σε Γάλλους βουλευτές.

Προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα υπέρ της Αθήνας, η Γαλλία θα «ενεργήσει στους κόλπους της Ε.Ε. προκειμένου να διαπιστωθεί τι ισχύει, ώστε οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν ισορροπημένες και δίκαιες θέσεις και προκειμένου η Ελλάδα να υποστηριχθεί από την Ε.Ε.» δεσμεύθηκε ο Καζνέβ. Η γαλλική κυβέρνηση «θα πείσει, είμαι βέβαιος, την Ένωση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός τονίζοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της».

Die Linke: "Η πολιτική Σόιμπλε δημιουργεί προβλήματα στον ελληνικό λαό"

«Η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα» εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

«Η κυρίαρχη πολιτική της αυστηρής λιτότητας έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να τα αλλάξεις» σημειώνει ο κ. Τρόοστ και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, παρά τις δυσκολίες. Φυσικά και έχουν οι συνταξιούχοι το αίσθημα ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού διαλύει το κοινωνικό σύστημα".

Ζ. Ζαντό: "Μακιαβελικό σχέδιο Σόιμπλε"

Για να επιβιώσει στον 21ο αιώνα, το κοινό νόμισμα πρέπει να γίνει εργαλείο αλληλεγγύης όποιες και αν είναι συνθήκες και όχι μέσον αποκλεισμού στα χέρια των ισχυρών του Eurogroup, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό με άρθρο του στην εφημερίδα "Liberation", κάνοντας λόγο για μακιαβελικό σχέδιο του Σόιμπλε.

Δ. Παπαδημούλης: "Η τιμωρητική λογική Σόιμπλε δεν θα περάσει"

Σε συνέντευξή του στον «Real FM" ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ότι «η τιμωρητική λογική Σόιμπλε που χρησιμοποίησε αυτή την ενέργεια (σ.σ.: εξαγγελίες) του Έλληνα πρωθυπουργού για να μπλοκάρει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, δεν θα περάσει".

Π. Ρήγας: "Συμπόρευση Ν.Δ. με Σόιμπλε"

"Ο σκληρός πυρήνας που εκφράζει ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει να στρέψει την ήδη δύσκολη συμφωνία που εφαρμόζουμε σε άλλα πεδία, που θα ενισχύουν τη δική του σκληρή πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Επιμένει ο Τόμσεν σε μείωση αφορολόγητου και συντάξεων

Επανέρχεται στις θέσεις του το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με νέα ανάρτηση σε μπλογκ του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ και του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματός του Πολ Τόμσεν. Σε αυτήν δίνεται έμμεση απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση και στην Κομισιόν (σ.σ.: με το πρόσχημα ότι απαντούν σε απορίες αναγνωστών) για την αμφισβήτηση των στοιχείων που είχαν επικαλεστεί σε προηγούμενο άρθρο τους τα δύο στελέχη του ΔΝΤ.

Σε πρόσφατο άρθρο του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στους "Financial Times" είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία των κρατών - μελών της Ε.Ε. δείχνουν πως οι μέσες δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τα 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα και πως ο ισχυρισμός πως οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος αγνοεί το γεγονός πως ο γενικός φορολογικός συντελεστής στα εισοδήματα, περιλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι άνω του μέσου όρου της Ε.Ε., καθώς και ότι η φετινή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση.

Απάντηση είχε δώσει τότε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στον "Guardian" με τίτλο «Φειδωλοί με την αλήθεια», στο οποίο τόνιζε ότι “οι δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για τις συντάξεις όσο και για άλλα επιδόματα είναι περίπου στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 52% εκείνου της Γερμανίας", καθώς και ότι “περίπου το 45% των συνταξιούχων έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού, έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό".

"Είναι δυνατόν το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα να είναι ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο όριο είναι πολύ γενναιόδωρα;" αναρωτιόταν ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL