Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Απάντηση Δραγασάκη στον Σόιμπλε: / Απάντηση Δραγασάκη στον Σόιμπλε: "Ποιος παραβιάζει τους κανόνες; Εμείς που είμαστε συνεπείς ή όσοι ερμηνεύουν αυθαίρετα τη συμφωνία;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Δραγασάκη στον Σόιμπλε: / Απάντηση Δραγασάκη στον Σόιμπλε: "Ποιος παραβιάζει τους κανόνες; Εμείς που είμαστε συνεπείς ή όσοι ερμηνεύουν αυθαίρετα τη συμφωνία;"

Ουσιαστική απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα περί μη τήρησης των κανόνων έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. "Επειδή διαβάζουμε διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου, αλλά ακούμε και δηλώσεις περί της ανάγκης τήρησης των κανόνων, ποιος παραβιάζει πράγματι τους κανόνες; Εμείς που είμαστε συνεπείς με τη συμφωνία ή όσοι την ερμηνεύουν αυθαίρετα και μονομερώς και κατ’ εξακολούθηση χρησιμοποιούν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;

Από άποψη αρχών το θέμα είναι απλό και σαφές: Είτε θα δεχθούν οι θεσμοί τα έσοδα από την περιστολή της φοροδιαφυγής ως ένα αποδεκτό μέσο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και το σχηματισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, οπότε βεβαίως δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά βούληση, είτε δεν τα αποδέχονται, οπότε αποτελούν πρόσθετα έσοδα και μπορούν να χρησιμοποιούνται από την κυρίαρχη κυβέρνηση" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως η διάθεσή των πλεοναζόντων εσόδων "συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και της κυβέρνησης".

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το καλοκαίρι του 2015 προτάθηκε στην Ελλάδα πιεστικά η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ η χώρα μας αντιπρότεινε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό "εξασφαλίζοντας τα αναγκαία έσοδα από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τη μείωση της φοροδιαφυγής γενικότερα". "Δυστυχώς οι αξιωματούχοι των δανειστών επέμειναν. Δεν δέχονταν ως αξιόπιστα τα έσοδα από τις πηγές αυτές. Όμως δεν είχαν αντίρρηση, φυσικά, να το επιχειρήσουμε και με τα έσοδα αυτά να ικανοποιήσουμε ανάγκες πέραν των συμφωνημένων. Και αυτό ακριβώς έγινε" ξεκαθάρισε ο Γιάννης Δραγασάκης διευκρινίζοντας πως μόνο με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλες παράλληλες δράσεις επετεύχθη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά σε 600-900 εκατομμύρια στο εννεάμηνο Σεπτέμβριος 2015 - Ιούνιος 2016, δηλαδή σε ετήσια βάση θα υπερβαίνει το 1 δισ.

Μάλιστα, επισήμανε ότι “ένα άλλο σημαντικό μέρος έχει κρατηθεί ως απόθεμα ασφαλείας" υπογραμμίζοντας πως από την ίδια πηγή μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον και άλλες ανάγκες ή στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ συνεχιστεί και θα παγιωθεί μετά και την ψήφιση του νόμου για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

"Η πραγματικότητα διαψεύδει την καταστροφολογία"

Σε ότι αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας είπε πως “η βασική διαπίστωση είναι ότι η πραγματικότητα διαψεύδει την καταστροφολογία” και πως “η έξοδος από την ύφεση δεν συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός”, υπενθυμίζοντας πως “στην αρχή του 2016 πολλοί μιλούσαν για νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας και άλλες καταστροφές”. Σημείωσε δε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

“Μοναδική πηγή αβεβαιότητας είναι οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών. Προτάσεις για νέα μέτρα, και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Μάλιστα δημιουργούν ερωτήματα ως προς τις πραγματικές προθέσεις όσων τις διατυπώνουν στον συγκεκριμένο χρόνο και με τον συγκεκριμένο τρόπο” επανέλαβε ο Γιάννης Δραγασάκης υπενθυμίζοντας σε “όσους στο εσωτερικό της χώρας αναφέρονται σε καθυστερήσεις" ότι "έχουν χρέος να αναφέρονται συγκεκριμένα και στις αιτίες των όποιων τέτοιων καθυστερήσεων και στους πραγματικούς υπεύθυνους γι’ αυτές”. “Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εργάζεται με βάση το βασικό και θετικό σενάριο και θα κάνει από την πλευρά της ό,τι χρειαστεί για να επιλυθούν έγκαιρα οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες" πρόσθεσε.

Τα πρώτα βήματα προς νέο παραγωγικό μοντέλο

Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο παραγωγικό υπόδειγμα της κυβέρνησης (απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα), προειδοποιώντας ότι “οι θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών αντανακλούν τη μείωση των εισαγωγών ως αποτέλεσμα της φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας” και εξηγώντας ότι, για να καταστούν διατηρήσιμες οι όποιες θετικές αλλαγές, αλλά και για να αποβούν προς όφελος της κοινωνίας, πρέπει να ενταχθούν σ’ ένα σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας. Στα πρώτα ήδη υλοποιημένα βήματα αυτής της μετάβασης προς το νέο παραγωγικό υπόδειγμα συμπεριέλαβε τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη συνδυασμένη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Γ. Σταθάκης: "Σενάρια επιστημονικής φαντασίας"

Ερωτηθείς από τον Real FM για την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες ή διενέργειας δημοψηφίσματος ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», τα οποία «είναι εκτός πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης» για τρεις λόγους: Πρώτον, θα προκαλούσαν «τεράστια ζημία στην οικονομία και την πορεία ανάκαμψης της», δεύτερον δεν υφίσταται θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης και, τρίτον, η διεθνής κατάσταση επιβάλlει να προχωρήσει η χώρα με τη σταθερότητα που έχει σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL