Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Αλ. Τσίπρας στο 5ο συνέδριο του ΚΕΑ στο Βερολίνο / Αλ. Τσίπρας στο 5ο συνέδριο του ΚΕΑ στο Βερολίνο: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στους yesmen της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στο 5ο συνέδριο του ΚΕΑ στο Βερολίνο / Αλ. Τσίπρας στο 5ο συνέδριο του ΚΕΑ στο Βερολίνο: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στους yesmen της λιτότητας

“Η Αριστερά είναι μια πολιτική δύναμη που παραμένει ισχυρή και μάχεται. Δεν είναι πολιτική δύναμη που αποσύρεται. Μοιραζόμαστε την άποψη πως, σε δύσκολους καιρούς, και ιδιαίτερα όταν ο λαός εμπιστεύεται την Αριστερά με την εντολή του, δεν έχει άλλη επιλογή -όσο δύσκολο και αν είναι- παρά να τιμήσει αυτή την εντολή και όχι να αποδράσει από το βάρος της δικής της πολιτικής ευθύνης”. Αυτό δήλωσε το Σάββατο, στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι “δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων" και “να γίνει ο φυγάς της Ιστορίας".

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα ξεκαθάρισε πως “δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε τον λαό μας στους yesmen αυτών που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην προκρούστια κλίνη της λιτότητας για πολλά χρόνια", επισημαίνοντας ότι η χώρα τήρησε τις υποχρεώσεις της και “τώρα πρέπει και οι πιστωτές να τηρήσουν τις δικές τους", στις οποίες συμπεριέλαβε “όχι μόνο στην υποχρέωση να εφαρμόσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ταυτόχρονα να ανοίξουν τη συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα". Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία έχει ήδη πραγματοποιήσει αποφασιστική στροφή προς την ανάκαμψη, αλλά "η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί" και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι θεσμοί "που θα διασφαλίσουν τη διανομή δίκαιου μεριδίου του παραγόμενου πλούτου στην κοινωνική πλειοψηφία".

Σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη δήλωσε πως στην Ευρωπαϊκή Αριστερά “πρέπει να αναλάβουμε την πολιτική πρωτοβουλία για μία προοδευτική εναλλακτική στον εθνικισμό και την Ακροδεξιά” και “να οικοδομήσουμε πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες ώστε να παρουσιάσουμε στους πολίτες μας αξιόπιστη αντισυστημική εναλλακτική λύση και έτσι να εμποδίσουμε την Ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη”. “Για τον λόγο αυτόν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αρθεί στο ύψος των ιστορικών ευθυνών της και να βάλει τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση" συμπλήρωσε, δηλώνοντας ότι “η Ευρώπη δεν βρίσκεται απλά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι", αλλά “πρόκειται σύντομα να διαβεί τον Ρουβίκωνα". Μάλιστα επανέλαβε την πρόταση να καθιερωθεί ένα μόνιμο ετήσιο φόρουμ για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που θα μπορεί να εξερευνά πιθανούς πολιτικούς τομείς σύγκλισης και μορφές πολιτικού συντονισμού.

Π. Ρήγας: "Η Αριστερά πρωταγωνιστής για αλλαγή ηγεμονίας στην Ευρώπη"

"Σε καμία χώρα του κόσμου ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι τόσο ισχυρός, αδιαμφισβήτητος και παγιωμένος μέσα σε συνταγματικού χαρακτήρα προβλέψεις όσο είναι στην Ε.Ε. και ιδίως στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό συνέβη τις τελευταίες δύο δεκαετίες με ευθύνη και των δύο παραδοσιακά 'κυβερνητικών' πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης: των Χριστιανοδημοκρατών / Συντηρητικών αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών / Σοσιαλιστών" είπε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΚΕΑ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, υπογραμμίζοντας πως “στις συνθήκες αυτές έχουμε ένα ιστορικό χρέος και ταυτόχρονα μια μοναδική ιστορική ευκαιρία ως Ευρωπαϊκή Αριστερά: Να συνειδητοποιήσουμε πόσο κρίσιμο είναι να δώσουμε τη μάχη για την ανάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών της Αριστεράς". "Μπορούμε να γίνουμε εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο φορέας αμφισβήτησης και ανατροπής αυτής της Ευρώπης. Μπορούμε να γίνουμε εμείς η δύναμη που θα αλλάξει την Ευρώπη, που θα συγκρουστεί κατά μέτωπο με την ισχύ του χρήματος, την ασυδοσία των αγορών και την αλαζονεία των πολιτικών ηγετών του κατεστημένου" πρόσθεσε.

Γ. Μπουρνούς: "Να δράσουμε εκτός παλαιών στοιχίσεων"

“Η ηγεσία της Ε.Ε. μαζί με το ΔΝΤ αποφασίζουν να αγνοήσουν αποτελέσματα εκλογών και δημοψηφισμάτων ως 'ανωμαλίες' που διαταράσσουν τη θεολογική νομοτέλεια του σχεδίου νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης” τόνισε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μπουρνούς (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ) εξηγώντας ότι “στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο αποσύνθεσης, ακριβώς γιατί όλες οι αντικοινωνικές αγριότητες έχουν επιβληθεί στο όνομα μιας 'ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης' εκφυλισμένης σε ένα αυταρχικό πλαίσιο α λα καρτ αρχών και κανόνων".

Ακόμη επισήμανε ότι το ΚΕΑ “είναι ένα πολύτιμο πολιτικό εργαλείο" για ένα ευρωπαϊκό εναλλακτικό σχέδιο, ωστόσο “χρειάζεται να το διευρύνουμε και να το καταστήσουμε ελκυστικό εταίρο για όσες δυνάμεις έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να μην συμμετέχουν στο ΚΕΑ ή να συμμετέχουν ακόμα και σε άλλες πολιτικές οικογένειες, αλλά, ταυτόχρονα, είναι πρόθυμες να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί μας". Σχετικά με αυτό αναφέρθηκε στο σύνθημα του συνεδρίου «Οικοδομώντας Συμμαχίες», υπογραμμίζοντας πως “σε καιρούς ακραίας κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης χρειάζεται να σκεφτούμε και να δράσουμε εκτός του πλαισίου των προ κρίσης στοιχίσεων, αν επιθυμούμε να επικρατήσουμε έναντι του «Ακραίου Κέντρου» και της Ακροδεξιάς".

Έφη Αχτσιόγλου: Μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

"Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους δανειστές το 2015 προέβλεπε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου" ανέφερε κατά την ομιλία της στο συνέδριο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. «Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα να μην είναι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, αλλά αυτόν τον καιρό διεξάγεται στη χώρα μια σημαντική μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Γκ. Γκίζι: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε.

Τον 68χρονο Γκρέγκορ Γκίζι, ιστορικό ηγετικό στέλεχος και συνιδρυτή του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), εξέλεξε το 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως νέο πρόεδρό του με 67,6%. Οι σύνεδροι εξέλεξαν ακόμα τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος που συμπληρώνουν την προεδρία. Πρόκειται για τον Γάλλο Πιερ Λοράν, την Ισπανίδα Μαϊτε Μόλα, τη Βουλγάρα Μαργαρίτα Μίλενα και τον Ιταλό Πάολο Φερέρο. Ο Γκρέγκορ Γκίζι διαδέχεται τον Γάλλο Πιερ Λοράν (ο οποίος ήταν πρόερος του ΚΕΑ για 6 χρόνια) και δεν είχε συνυποψηφίους.

«Σήμερα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου» είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι μετά την εκλογή του, ενώ παράλληλα επαίνεσε τη δουλειά που έγινε από τους προηγούμενους προέδρους. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ότι μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του με τους φορολογικούς παραδείσους, τις συμφωνίες TTIP και TISA, τη λιτότητα, που όπως είπε καταστρέφει την Ευρώπη, και μίλησε για την ανάγκη λύσης στην περιβαλλοντική και την προσφυγική κρίση. Παράλληλα άσκησε κριτική στην Ε.Ε., τονίζοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε» υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενάντια στον εθνικισμό. Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΑ υπογράμμισε την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή Αριστερά πιο ενεργή και μαχητική, ενώ δεσμεύτηκε ότι κατά την προεδρία του θα βγει στην επιφάνεια μια Γερμανία πολύ διαφορετική από αυτή της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι πάγωσαν οι βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις του χρέους προς την Ελλάδα με αφορμή το εφάπαξ επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει μια διάσκεψη για το χρέος όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL