Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με ορόσημο την 26η Ιανουαρίου 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με ορόσημο την 26η Ιανουαρίου 2017

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group βρίσκεται η κυβέρνηση, όχι μόνο για να ξεκαθαριστεί το θέμα των εξαγγελιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και η συνέχιση της διαδικασίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά κυρίως για να υπάρξει μια συνεννόηση για το πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η αξιολόγηση ή το αργότερο ώς το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται αύριο να προγραμματιστούν και ορισμένες τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως, η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο, αφού οι θεσμοί έθεσαν στο τραπέζι μερικά από τα αιτήματα του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να επανενταχθεί το Ταμείο στην αξιολόγηση, τα οποία η ελληνική δεν δέχτηκε να συζητήσει.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε «περιττές» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, προσπαθώντας ωστόσο να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας ότι «Το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αναλογούν». Εκτίμησε, επίσης, ότι «Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς δεν είναι αγεφύρωτο”.

Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται αρκετά καλά δήλωσε στην ισπανική "El Mundo" ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας: «Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Επί του παρόντος, έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πρόοδο στο μέλλον».

“Βαθιά εμπειρία από τηλέφωνα και τηλεφωνικά κέντρα γερμανικά"

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την επιλογή της να καταψηφίσει το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους. “Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον κ. Μητσοτάκη. Έχει το θράσος να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την εφάπαξ 13η σύνταξη για 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους την ώρα που ο ίδιος δεν την υπερψήφισε" σχολίαζε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου σε σχέση με την ομιλία Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, ενώ αφήνονταν πολύ σκληρές αιχμές για την αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη φράση: “Όταν άλλαζε την απόφαση της Ν.Δ. έπειτα από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών που του έδωσαν τη σχετική εντολή. Και θέλει να κυβερνήσει... Πώς; Μέσω τηλεφώνων; Αν και έχει βαθιά εμπειρία από τηλέφωνα και τηλεφωνικά κέντρα γερμανικά".

“Κατανοούμε, βέβαια, και τα εσωκομματικά του. Δεν ψήφισε τη 'μονομερή ενέργεια' για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά, μετά τις οξύτατες εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζεται να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Του συστήνουμε, βέβαια, να κλείσει το κινητό του μέχρι να ψηφιστεί ο ΦΠΑ από τη Βουλή - για να μην αλλάξει και πάλι άποψη έπειτα από τηλεφώνημα" συνέχιζε στον ίδιο τόνο το Μαξίμου, συμπληρώνοντας: “Όσον αφορά τα περί ανηθικότητας, θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλός, διότι οι πολίτες ακούν, βλέπουν και καταλαβαίνουν. Την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο ίδιος εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 'Βάστα, Σόιμπλε', συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της χώρας. Μήπως και του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας. Μάταια".

Μιλώντας χθες στον ρ/σ Παραπολιτικά FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για στάση που “προξενεί πάρα πολύ μεγάλο προβληματισμό", προσθέτοντας: "Θα περιμέναμε από τη Ν.Δ. να έχει μια στάση η οποία θα συνέβαλε, θα συμβάλλει στην προσπάθεια η οποία γίνεται για τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση και όχι να παίρνει τη θέση επί της ουσίας των πιο ακραίων (σ.σ.: εκ των δανειστών) και υπό αυτήν την έννοια σας λέω ότι περιμένουμε ακόμα μια πειστική απάντηση από τη Ν.Δ. για ποιο λόγο άλλαξε τη στάση της".

Απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή, η Ν.Δ. ειρωνεύτηκε την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «Το Μέγαρο Μαξίμου προσέλαβε τον κ. Πολάκη για να γράφει ανακοινώσεις” και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει “στη χυδαιότητα”. Κυβερνητικές πηγές απαντούσαν υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη («Μας κυβερνά μια πολιτική συμμορία του κ. Τσίπρα») και τονίζοντας ότι η χώρα “χρειάζεται μια σοβαρή αντιπολίτευση με σταθερές θέσεις και απόψεις". Κόντρα για το ίδιο θέμα ξέσπασε μεταξύ της Ν.Δ. και του Νίκου Παππά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για “γκαιμπελική προπαγάνδα” και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να μιλά για «δεσμούς αίματος με το κόμμα του Σόιμπλε».

Ούτε εκλογές, ούτε νέα μέτρα

Παράλληλα, πλειάδα κυβερνητικών στελεχών εμφανίστηκαν χθες να αποκλείουν τα σενάρια εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το 2019.

Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «Ούτε οι εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης, ούτε είναι στον σχεδιασμό της, ούτε νέα μέτρα υπάρχει πιθανότητα να ψηφιστούν», εκτιμώντας πως η δεύτερη αξιολόγηση «λογικά στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί". "Όσο αναβάλλεται αυτή η διαδικασία, τόσο δημιουργείται μια ανασφάλεια στον κόσμο και μια αβεβαιότητα» εξήγησε.

“Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να οδηγηθούμε στις κάλπες και δεν πρέπει να συμβεί αυτό” υπογράμμισε στον ρ/σ Παραπολιτικά FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: “Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία ως χώρα -την οποία δεν πρέπει να χάσουμε, επειδή έχουμε μία περίοδο ώς το 2019 'καθαρή' από εκλογές- να βάλουμε το νερό στο αυλάκι και να αρχίσουμε σιγά - σιγά να επουλώνουμε πληγές”.

Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας απέκλεισε, επίσης, κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο, καταδεικνύοντας τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο η Ν.Δ. ζητάει συνεχώς εκλογές. «Τώρα πια δεν έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας» παρατήρησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά και το διαφορετικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη».

«Η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια δεν βοηθούν κανέναν. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Όσο κι αν επιδιώκουν διάφοροι, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» ανέφερε στην “Κόντρα” η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ: "Εκλογές βλέπω το 2019, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τότε χρειάζεται δουλειά ώστε το 3ο Μνημόνιο να είναι το τελευταίο. Οτιδήποτε μέσα στο 2017 και στους πρώτους μήνες του 2018 εκτροχιάζει την πορεία που έχει χαράξει η χώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL