Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου προς Ευρωπαίους και ΔΝΤ: / Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου προς Ευρωπαίους και ΔΝΤ: "Δεν θα δεχθούμε κανέναν συμβιβασμό στις πλάτες μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου προς Ευρωπαίους και ΔΝΤ: / Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου προς Ευρωπαίους και ΔΝΤ: "Δεν θα δεχθούμε κανέναν συμβιβασμό στις πλάτες μας"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ

Ηχηρό μήνυμα τόσο προς τους Ευρωπαίους όσο και προς το ΔΝΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συμβιβασμούς στην πλάτης της χώρας απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για την περίοδο 2019-2020.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020» εκτιμώντας ωστόσο πως η επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς μπορεί να επιτευχθεί, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας! «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και Ε.Ε. θα λυθούν στις πλάτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε έμμεσες βολές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πραγματοποιώντας πρόταση η οποία αναφέρει ότι «αν το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα» (σ.σ.: όπως αναφέρει εσχάτως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ), τότε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5%, με τη δέσμευση το 1% να δοθεί μόνο για την ελάφρυνση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στην άρνηση της κυβέρνησης για έναν συμβιβασμό στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, κάτι οποίο θα συνοδεύεται με μέτρα, σύμφωνα με τα όσα ζητούν οι θεσμοί. Για αυτό τον λόγο, απηύθυνε έντονη κριτική στο ΔΝΤ για τα κίνητρά του, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις «πιέσεις» τους στον τομέα του εργασιακού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μειώσει το δημοσιονομικό «κενό» του 2018 μόνο στο 0,1% του ΑΕΠ, ήτοι γύρω στα 175 εκατ. ευρώ.

“Δεν είναι τίμια η θέση του ΔΝΤ”

Ειδικότερα, αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ εξήγησε πως «μας λέει το Ταμείο ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση για τα υψηλά πλεονάσματα. Ότι αυτό θα ήταν κακό για την οικονομία. Και ότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Βεβαίως, όμως, το ΔΝΤ λέει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε περισσότερα πλεονάσματα, τότε τι θα κάνουμε. Θα σας αναγκάσουμε να πάρετε και πιο πολλά μέτρα». Και πρόσθεσε «δεν είναι μία θέση που ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα τη θεωρούσε θαρραλέα και τίμια, καθώς, αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ε.Ε. που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αδύναμη θέση».

Μείωση πλεονάσματος προς όφελος των μικρομεσαίων

Σχετικά με τις χώρες που διστάζουν να συναινέσουν σε μέτρα για το χρέος είπε ότι «Έχω να κάνω μία συγκεκριμένη πρόταση. Αν το πρόβλημά τους είναι όχι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα, τότε η πρόταση είναι να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ και να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι όλο αυτό το 1% θα ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων και των εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Και αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς σε συγκεκριμένους κλάδους», απευθυνόμενος επί της ουσίας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε πως “ό,τι παραπάνω κερδίσουμε σε δημοσιονομικό χώρο από τη μάχη για τη φοροδιαφυγή θα διατεθεί για κοινωνική πολιτική”.

Η κρισιμότερη περίοδος μετά το καλοκαίρι του 2015

«Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017, αρχές του 2018» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι η πιο κρίσιμη από την περίοδο του Ιουλίου - Αυγούστου του 2015

«Βέλη» σε Ευρωπαίους για τα εργασιακά

Ο υπουργός ήταν αυστηρός με τους Ευρωπαίους σε σχέση με τα εργασιακά, καθώς επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το Μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την απορία του: «Από πού προέρχεται ο σκεπτικισμός του Ταμείου;». Όπως είπε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. Μάλιστα, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, συστήθηκε Επιτροπή Σοφών που πήρε αποφάσεις για τις καλύτερες πρακτικές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε ασκώντας κριτική στον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών, λέγοντας ότι παρ' ότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση», υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μη αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

Ο «μύθος» με τις ελληνικές συντάξεις

Σε όσους χαρακτηρίζουν γενναιόδωρες τις συντάξεις στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο άνω των 65 είναι στο 65% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 55% της γερμανικής περίπτωσης. «Άρα δεν προκύπτει ότι είμαστε γενναιόδωροι», είπε αφήνοντας εκ νέου αιχμές προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μεσοπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα μέτρα για χρέος μετά την 5η Δεκέμβρη

Αναφορικά με το χρέος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5η Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρόθεσή μας είναι και οι τρεις οντότητες να δέσουν μαζί για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «Νομίζω λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Ένας λόγος είναι ότι δίνει την εντύπωση ότι προτιμά να κλωτσήσει τον ντενεκέ. Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε. Γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται να έχει επιτυχίες. Κι αυτό γίνεται όταν ανοίγεις έναν καθαρό διάδρομο, όπου θα ξέρεις το πλαίσιο για τα επόμενα. Και όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν”, όπως είπε.

Μπενουά Κερέ:

Ανάγκη για μείωση του χρέους

«Όλοι οι συμμετέχοντες στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» τόνισε το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Ακόμη, τόνισε ότι προσβλέπει σε μια λύση που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος και τελικά θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύσει το μεταρρυθμιστικό έργο. «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, βρίσκεται υπό εξέλιξη επί του παρόντος συζήτηση στο Eurogroup σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους” είπε.

Με πλήρη ανεξαρτησία θα ληφθεί η απόφαση για το QE

Από εκεί και πέρα, το στέλεχος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE αποτελεί αποκλειστικά απόφαση του Δ.Σ., που θα ληφθεί «σε πλήρη ανεξαρτησία», και πως θα πρέπει να βρεθεί λύση στο χρέος που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από πολιτική επιρροή

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών πρέπει να έχουν ισχυρά και ανεξάρτητα μέλη, χωρίς πολιτική επιρροή, με πολύ μεγάλη εμπειρία, που να μπορούν να διασφαλίσουν τη λήψη ανεξάρτητων αποφάσεων προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων και της ελληνικής οικονομίας.

Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό προς την ανάπτυξη, μέσω περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων καθώς και με την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνηγορούν υπέρ μιας πραγματικής ελάφρυνσης χρέους. Θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να στηρίξουν την οικονομία» υπογράμμισε σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και πρόσθεσε «Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει από την κρίση πιο δυνατή».

Θ. Φέσσας: Πρώτα δημιουργία πλούτου και μετά δίκαιη ανάπτυξη...

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του. Η δίκαιη ανάπτυξη έπεται» είπε ο πρόεδρος του Θεόδωρος Φέσσας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας πως «Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους, και το QE, και τα αυξημένα κρατικά έσοδα, και τη μείωση δαπανών του κράτους, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL