Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Πιο απλές διαδικασίες στην αδειοδότηση επιχειρήσεων φέρνει το σχέδιο νόμου "Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας", που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

Και τα δύο νομοσχέδια αναμένεται να εισαχθούν προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα και την Τρίτη και προς ψήφιση την Τετάρτη με τη μορφή του κατεπείγοντος θα εισαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων τριών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα: της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και του τουρισμού (τουριστικά καταλύματα). Συγκεκριμένα καθιερώνεται η διαδικασία της «γνωστοποίησης» για την έναρξη μιας οικονομικής δραστηριότητας, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η τόνωση της απασχόλησης και η άντληση ξένων επενδύσεων.

Με ένα e-mail ή μια επιστολή ξεκινά η λειτουργία

Ειδικότερα ο επιχειρηματίας ή νόμιμος εκπρόσωπός του θα μπορεί στέλνοντας στην αρμόδια αρχή ένα email ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου να ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του. Μάλιστα από τα άρθρα γίνεται γνωστό ότι στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας θα στηθεί ειδικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Η ηλεκτρονική πύλη θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο μέχρι την έναρξή της οι επενδυτές θα μπορούν απλά να γνωστοποιούν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε την άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων, με βάση κριτήρια ρίσκου και των ειδικών χαρακτηριστικών του κάθε κλάδου. Επίσης το σύστημα είναι πιο απλό καθώς έχουν εξαλειφθεί οι περιττές ενέργειες και ο χρόνος για την έναρξη έχει συντμηθεί.

Θα επεκταθεί το καθεστώς της γνωστοποίησης

Στο καθεστώς της γνωστοποίησης σε πρώτη φάση υπάγονται οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κ.λπ.) αλλά και τα τουριστικά καταλύματα. Σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με την υφιστάμενη νομοθεσία για την υλοποίηση μιας επένδυσης απαιτούνταν χρόνος τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ τώρα αυτή θα ξεκινά αμέσως. Ο επιχειρηματίας στη γνωστοποίηση θα πρέπει να αναφέρει κατ' ελάχιστον το όνομα, τη διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας και το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν.

Τρόφιμα και ποτά: Προβλέπεται η αντικατάσταση των περισσότερων αδειών λειτουργίας με «γνωστοποίηση», καθώς και η κατάργηση βεβαίωσης καταλληλότητας και σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης. Επίσης καταργείται η άδεια ίδρυσης και η άδεια λειτουργίας από την κτηνιατρική αρχή για μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης και αντικατάσταση από απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης. Εκ των προτέρων έλεγχοι καταργούνται εκτός από τις περιπτώσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και παραγωγής - εμφιάλωσης νερού.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ): Προβλέπεται η αντικατάσταση της διαδικασίας προέγκρισης με βεβαίωση από αρμόδια δημοτική υπηρεσία, η αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με "γνωστοποίηση", χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στην εγκατάσταση της επιχείρησης, ενώ καταργείται η άδεια μουσικής και αντικατάσταση από "γνωστοποίηση". Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Τουριστικά καταλύματα: Για τα τουριστικά καταλύματα προβλέπεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα χορηγείται το ειδικό σήμα λειτουργίας εντός 28 ημερών, ενώ από τον Οκτώβριο του 2017 θα υπάγονται στο καθεστώς «γνωστοποίησης». Επίσης προβλέπεται υπαγωγή της «άδειας» λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών στο καθεστώς της «γνωστοποίησης» (μόνο ηλεκτρονικά). Παράλληλα καταργούνται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων, απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο - αντικατάσταση με αποδεικτικό , πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα άνω των 51 κλινών. Η διαδικασία κατάταξης σε κλειδιά γίνεται προαιρετική.

Σημειώνεται τέλος πως στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως “τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 5 (υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης) και 7 (υπαγωγή στη διαδικασία έγκρισης), περί υπαγωγής των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν σε καθεστώς γνωστοποίησης ή έγκρισης, εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL