Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Στόχος η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Με στόχο την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου συνεχίζει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές από... απόσταση μετά τη χθεσινή αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, από την οποία προέκυψε ένα κείμενο (Supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο θα διαμορφώνεται συνεχώς μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η διαπραγμάτευση μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της, καθώς τίθενται σημαντικά ζητήματα (από την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης του χρέους ώς τη μείωση των πλεονασμάτων), κάτι το οποίο φαίνεται από το ότι πέντε υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο μαζί με στελέχη του ΔΝΤ για να εξετάσουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Süddeutsche Zeitung”.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Καθόλου... έκτακτο το Washington Group

Σχετικά με τη συνάντηση στο Βερολίνο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, τα βασικά θέματα στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις αφορούν τα εργασιακά (το ΔΝΤ δείχνει ιδιαίτερα σκληρό στις απαιτήσεις του), το δημοσιονομικό του 2018 αλλά και θέματα ενέργειας. Επί του παρόντος το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Κοινωνικό μέρισμα για το 2016

Ένα σίγουρα καλό νέο που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 1,09% του ΑΕΠ, με υπέρβαση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι «λόγω της υπέρβασης του στόχου, θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ένα κοινωνικό μέρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί δεν έχουν εγείρει κάποια αντίθεση επί του συγκεκριμένου, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι το μέρισμα θα ξεπεράσει τα 300 εκατ.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στα 600 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2018, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα υπάρξει συρρίκνωσή του και εκφράζουν την ελπίδα οι αποστάσεις να καλυφθούν πριν από το EwG της 28ης Νοεμβρίου.

Στο Eurogroup τα πλεονάσματα

Κατά τις προηγούμενες ημέρες όλες οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά πραγματοποιήθηκαν με βάση στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 ώς το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα κλιμάκια δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν για μικρότερα ποσοστά, ενώ είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά ζητά μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού στο 2,5%.

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως κατέστησε σαφές η ίδια πηγή, σκοπεύει η κυβέρνηση να το θέσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει απαίτηση του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών για άμεση κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020 (αποτελεί prior action για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύμφωνα με πληροφορίες).

MNI: Η Ε.Ε. επεξεργάζεται Plan B εάν δεν συμφωνήσει με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρονται να εξετάζουν Σχέδιο Β για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να διαφωνούν στους μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η ελληνική πλευρά, αν και ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση η οποία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα δώσουν "ανάσα" 32-36 δισ.

Κύκλοι υπουργείου Εργασίας: Χάσμα με το ΔΝΤ, πιο κοντά με τους Ευρωπαίους

Επιβεβαιώνουν το χάσμα με το ΔΝΤ πηγές του υπουργείου Εργασίας, ενώ, όσον αφορά τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα, αυτές θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Σύμφωνα με τις πηγές, συμπερασματικά, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών, διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Ειδικότερα για το θέμα των ομαδικών απολύσεων οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προέγκρισης. Ακόμα σημειώνεται ότι η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στη θέσπιση του lock out, θέση με την οποία δεν συμφωνεί βεβαίως η ελληνική πλευρά (και κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του μέτρου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί), αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

"Αγκάθι" οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, σημείο αιχμής, σε αυτή τη φάση, αποτελούν οι δημοπρασίες (τύπου ΝΟΜΕ) ηλεκτρικής ενέργειας (από λιγνίτες - νερά) και ειδικότερα η αύξηση των προς διάθεση ποσοτήτων. Η πλευρά των θεσμών φαίνεται ότι θέτει θέμα σωρευτικού υπολογισμού των κατ’ έτος ποσοστών απομείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική (8% φέτος, 12% το 2017 κ.ο.κ., δηλαδή αθροιστικά 20% για το 2017, με στόχο την επίτευξη της μείωσης κάτω από 50% έως το 2020), που αποτελούν τη βάση για τον καθορισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων και κατ’ επέκταση συνεπάγεται αύξηση αυτών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για τη ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL