Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Παραμένουν τρία τεχνικά θέματα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένουν τρία τεχνικά θέματα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Την ανάγκη «επιθετικής» μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας χθες σε συνέδριο στη Ρώμη. Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM έγινε την ώρα που στην Αθήνα βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών οφειλών. Διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να μην κατέληξε σε συμφωνία, αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν γνωστό ότι υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Επί του θέματος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως απομένουν τρία τεχνικά θέματα προς επίλυση. Το ένα αφορά τον τρόπο υπολογισμού των επιτοκίων, το δεύτερο την προσαρμογή των εγγυήσεων (σ.σ.: όταν υπάρχει κούρεμα οφειλής, θα πρέπει να υπάρξει και μείωση εγγύησης) και το τρίτο είναι οι φόροι προς το Δημόσιο και δη του ΦΠΑ και του ΦΜΥ, τους οποίους οι θεσμοί επιθυμούν να κουρεύονται με την ελληνική πλευρά να είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο σενάριο.

Πάντως το βράδυ της Κυριακής υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σε δηλώσεις του προς την “Αυγή” αναφερόμενο στην αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ό,τι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν αυτές θα μπορούν να κουρεύονται, είχε δηλώσει πως οι δύο πλευρές, δηλαδή οι εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική πλευρά, είχαν βρει μια χρυσή τομή. Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως εκτός ρύθμισης, δηλαδή εκτός κουρέματος, μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο. Αντιθέτως, ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να κουρεύονται όπως είπε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Άλλες πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην απορρίπτει την πρόταση των δανειστών για κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά υποστηρίζει πως αντίστοιχη μεταχείριση θα πρέπει να έχουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, δηλαδή να προβλέπεται αντίστοιχο κούρεμα και στο κεφάλαιο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Άλλωστε, όπως είχαν αναφέρει ευθύς εξαρχής ανώτατες κυβερνητικές πηγές η ίση μεταχείριση των πιστωτών, όχι εις βάρος των δημοσίων εσόδων, αποτελεί το “κλειδί” για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες που θα μπορούν να εντάσσονται στον μηχανισμό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εκτός της ρύθμισης θα μείνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πλην αυτών που έχουν «εμπορική ιδιότητα». Για τους υπόλοιπους αναφέρεται ότι μπορούν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, που από το 2015 και μετά προβλέπει και τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, θέμα στο οποίο αντιδρούν οι θεσμοί.

Κριτήρια ένταξης

Σημειώνεται πως ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η συγκεκριμένη ρύθμιση να “αγγίξει” τουλάχιστον 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), που σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα μόνο στις τράπεζες άνω των 60 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το “πράσινο φως” για ένταξη στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια, για να ενταχθούν στον μηχανισμό, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη, τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στη διαδικασία. Σημειώνεται πως η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι αν και εφόσον κριθεί βιώσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL