Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Με το "βλέμμα" στο χρέος ξεκινά σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το "βλέμμα" στο χρέος ξεκινά σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση

Με το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης στον βασικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ξεκινά σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Βασικό θέμα είναι τα εργασιακά αλλά και κάποια άλλα, όπως η λειτουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ.: τα στοιχεία δείχνουν υπερκάλυψη των στόχων των πληρωμών) και η επισκόπηση κάποιων φοροαπαλλαγών, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος. Αυτή τη στιγμή, μοναδικό θεσμικό εμπόδιο στη ροή του ρεύματος υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup της 24ης Μαΐου εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξαιτίας των επερχόμενων γερμανικών εκλογών. Όλοι οι υψηλά ιστάμενοι των εμπλεκομένων θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν, ESM) έχουν ταχθεί υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης, όπως και οι ΗΠΑ. Τούτων δοθέντων, δεν είναι παράλογο το να ρίξει η ελληνική κυβέρνηση όλο το βάρος στο να "πείσει" τη Μέρκελ να δώσει ώθηση στην όλη διαδικασία.

Αύξηση της "πίεσης"

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, ο αρχικός προγραμματισμός αναφέρει ότι η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να παρευρεθούν στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση ώς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για το χρέος και αμέσως μετά η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, του οποίου το όφελος μπορεί να φτάσει ώς τα 5 δισ. ευρώ για όλο το 2017. Πάντως, η ανησυχία των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής για τα ερωτήματα που τίθενται για το κατά πόσο βιώσιμη θα είναι η ανάπτυξη μετά το 2018, εφόσον δεν ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, είναι δείγμα αύξησης της "πίεσης" προς όλες τις πλευρές για αποφάσεις εδώ και τώρα.

Με το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο τραπέζι η συζήτηση για τα εργασιακά

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ευελπιστώντας να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις και τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να ρυθμίζουν τις αμοιβές τόσο για τον κατώτατο μισθό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο. Στο θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει τις δικές του απόψεις το ΔΝΤ, που λογικά θα υιοθετήσει την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ, ο οποίος ζητεί επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στη διαιτησία από την εργατική πλευρά, χωρίς τη συναίνεση του εργοδότη.

Στο πλέον επίμαχο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το βάρος πέφτει στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ωστόσο κατά πλειοψηφία οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής απέκλεισαν αύξηση του ισχύοντος ποσοστού, προσθέτοντας πως το ισχύον σύστημα προληπτικής διοικητικής έγκρισης θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλο, ενώ έθεσαν και θέμα "μειωμένου ωραρίου" ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Επιτροπή δέχεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας, ενώ δεν προβλέπει και άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και προτείνει να υπάρξει ξεκάθαρη διευκρίνιση για το πότε μπορεί ένας εργοδότης να μην καταβάλλει μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απεργούν, εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης.

Παρέμβαση χθες στο Στρασβούργο

Στα καίρια ζητήματα της μείωσης του κατώτατου μισθού και στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων επικέντρωσε η ΓΣΕΕ τη δημόσια ακρόασή της στο Στρασβούργο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρέμβαση υπέρ της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Η Συνομοσπονδία επιχειρηματολόγησε για τη δυσμενέστερη μεταχείριση των νέων σε ηλικία εργαζομένων, την εξουδετέρωση του προστατευτικού ρόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εμπέδωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Τέλος, χαρακτήρισε αυθαίρετες τις περικοπές μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Το πλαίσιο διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και πιστωτές, θα βρεθεί την Κυριακή το πρωί στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομίας με τους θεσμούς.

Η βασική φιλοσοφία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να δοθεί μια δεύτερη ουσιαστική ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους. Για τον λόγο αυτό, στο περιεχόμενο των λύσεων που θα προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.

Μόνιμες προσλήψεις για την Παιδεία

Την ίδια ώρα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα βρεθούν στην ατζέντα του "ραντεβού" του υπουργού Παιδείας με τους θεσμούς. Ο Ν. Φίλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων, αλλά και τις προοπτικές χρηματοδότησης για τις συνολικότερες αλλαγές που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του τριετούς πλάνου για την Παιδεία. Στους θεσμούς θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ θα τεθεί -αδρώς- το θέμα των αλλαγών στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ενόψει του διαλόγου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Παράλληλα, θα "ανοίξει" το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η συζήτηση για ενεργειακά - Κτηματολόγιο

Χωρίς εκπλήξεις αναφορικά με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ θα συζητηθούν οι υπολειπόμενες ενέργειες που συνδέονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δομή των οριστικών κτηματολογικών γραφείων.

Η συζήτηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις στα ενεργειακά ζητήματα εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα, “ρουτίνας”, δηλαδή θα εξεταστεί κυρίως η πορεία υλοποίησης των σχετικών μέτρων, δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί τα σημαντικά ζητήματα και δεν υπάρχουν ουσιαστικές εκκρεμότητες, παρά μόνο σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αερίου της ΔΕΠΑ, αλλά και την τροπολογία ΥΠΕΝ για την κάλυψη του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών (ΕΤΜΕΑΡ), φαίνεται ότι “κλείνουν” και τα τελευταία σοβαρά μέτωπα.

Η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ.

Παράλληλα, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και το θεσμικό πλαίσιο για τη δομή των οριστικών κτηματολογικών γραφείων και το χρονοδιάγραμμα και οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, έως το 2020, του υπολοίπου της χώρας.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το “ευαίσθητο” θέμα της κοστολόγησης-τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, οι ρυθμίσεις της οποίας είχαν αποτυπωθεί σε σχέδιο ΚΥΑ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, διαμορφώνεται ως εξής:

10.00 - 11.30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (EEΣΠ) (Τσακαλώτος)

11.30 - 12.00 Ληξιπρόθεσμα (Τσακαλώτος)

12.00 - 13.00 Εκπαίδευση (Φίλης)

16.00 - 17.00 Διαφθορά (Παπαγγελόπουλος)

17.00 - 18.00 Ενέργεια/Κτηματολόγιο (Σκουρλέτης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL