Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων / Εντός χρονοδιαγράμματος και σε καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων / Εντός χρονοδιαγράμματος και σε καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Σήμερα, εκτός απροόπτου, έρχεται στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Χωρίς προβλήματα συνεχίστηκαν και χθες και "σε πάρα πολύ καλό κλίμα", σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Επιπλέον, τονίζεται ότι ακολουθήθηκε "πλήρως" η ροή του προγράμματος. Συγκεκριμένα, χθες συζητήθηκαν τα ενεργειακά, το πλαίσιο αδειοδοτήσεων, τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά, ενώ οι θεσμοί επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται στην Αθήνα και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Οι πληροφορίες γύρω από την καθυστέρηση της άφιξής της είναι συγκεχυμένες. Κάποια σενάρια αναφέρουν ότι η κ. Βελκουλέσκου καθυστέρησε λόγω άλλων υποχρεώσεών της στο Ταμείο. Άλλα αναφέρουν ότι σχετίζεται με διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Χυες συνεδρίασε και το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαπραγμάτευσης.

Η πορεία της οικονομίας περιπλέκει τον στόχο για τα πλεονάσματα

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η βασική πηγή προβληματισμού στις διαπραγματεύσεις προέρχεται από τις προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ (λαμβανομένης υπόψη της επίδρασης των capital controls). Το βασικό σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ύφεση για το 2015 (σχεδόν -3% του ΑΕΠ) και για το 2016 (περίπου στο μισό) και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017. Αν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τον βαθμό της δημοσιονομικής προσπάθειας (δημοσιονομικά μέτρα) και όχι για το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος, με εξαίρεση τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στην πλευρά των δαπανών φαίνεται πως υπάρχει υπέρβαση των στόχων στην επιχορήγηση του ΕΚΑΣ κατά περισσότερο από 400 εκατ., καθώς έχουν προκύψει 60.000 επιπλέον δικαιούχοι. Οι επιχορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν και στα νοσοκομεία, ενώ πρέπει να βρεθούν περικοπές δαπανών και για μέρος της δαπάνης για την ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως ζητάει ένα μέρος τους να νομοθετηθεί αργότερα, το 2015 και το 2016. Η πλευρά των θεσμών αντιλαμβάνεται ότι ίσως η ψήφιση όλων των δράσεων δεν είναι εφικτή (π.χ. για λόγους που συνδέονται με τις αποφάσεις ανώτερων δικαστηρίων), αλλά ζητάει όσες είναι ώριμες να ψηφιστούν το συντομότερο.

Μοσκοβισί: Καλό κλίμα συνεργασίας, αργότερα το χρέος

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υποβάθμισε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: «Όλα αυτά (περί πλάνου Β) δεν έχουν σημασία, αφορούν την εσωτερική πολιτική. (...) Στην πραγματικότητα, όλα όσα ειπώθηκαν είναι παράλογα, όπως, για παράδειγμα, η άποψη ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, οι πιστωτές, ασκούσαμε έλεγχο στο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα". Αντιθέτως τόνισε πως "η ουσία είναι" ότι αυτή τη στιγμή "διαπραγματευόμαστε στην Αθήνα τους όρους για ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 82 δισ. για να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιλύσει τα προβλήματα με τις τράπεζές της και να αναπτυχθεί", ενώ σημείωσε ότι γύρω στα 30 δισ. θα δοθούν για επενδύσεις.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις "διεξάγονται σε καλό κλίμα συνεργασίας" και ότι "το Grexit το αφήσαμε πίσω μας και δουλεύουμε όλοι μαζί". "Όμως για να υπάρξει πλήρης εμπιστοσύνη, πρέπει να φτάσουμε σ' αυτήν την ανταλλαγή, δηλαδή μεταρρυθμίσεις έναντι του προγράμματος στήριξης, και αργότερα θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Κομισιόν: Θετική και εποικοδομητική η πορεία των συζητήσεων

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η οποία ανέφερε ότι η πορεία των συζητήσεων είναι «θετική» και «εποικοδομητική» και μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους «το γρηγορότερο δυνατόν», κάτι που «ικανοποιεί» την Επιτροπή. Επίσης, επανέλαβε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα ηγείται των «εντατικών διαπραγματεύσεων» με τις ελληνικές αρχές. Τέλος, είπε πως οι τελευταίες δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή αποδεικνύουν πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούνται, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί.

Από την έντυπη έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL