Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ / Ηχηρό «όχι» της Δικαιοσύνης στις μονοπωλιακές πρακτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ / Ηχηρό «όχι» της Δικαιοσύνης στις μονοπωλιακές πρακτικές

Ηχηρό ράπισμα στην Παπαστράτος - Philip Morris και δικαίωση για τους τέως χονδρεμπόρους καπνικών Αθηνών και Πειραιώς αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για το νέο δίκτυο διανομής καπνικών που είχε δημιουργήσει η καπνοβιομηχανία οδηγώντας σε λουκέτο τη συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων τσιγάρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Με απόφαση που πήρε στις 28 Ιανουαρίου, έκανε δεκτά όλα τα επιχειρήματα των πρατηριούχων, που είχαν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της καπνοβιομηχανίας, και την υποχρεώνει προσωρινά να συνεχίζει και μετά την 31.5.2013 να τους προμηθεύει χονδρικά τα τσιγάρα και προϊόντα καπνού που κατασκευάζει και εμπορεύεται. «Η απόφαση αποτελεί ηθική ικανοποίηση για εμάς. Δεν αρκεί όμως, αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψουμε. Θέλουμε τις δουλειές μας πίσω», λέει στην «Α» ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, ένας από τους 9 πρατηριούχους από τον Πειραιά που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013, όταν η Παπαστράτος - Philip Morris άλλαξε αιφνιδιαστικά το δίκτυο διανομής που είχε επί δεκαετίες, ορίζοντας ελάχιστους εμπόρους ως διανομείς της. Με διαφορά λίγων ημερών ακολούθησαν την ίδια πολιτική και οι υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες, δημιουργώντας σοβαρές υποψίες για εναρμονισμένη πρακτική και φέρνοντας σε απόγνωση τους πρατηριούχους. Ο ένας μετά τον άλλον κατέβαζαν ρολά, με χιλιάδες οικογένειες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη να μένουν στον δρόμο.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, έστω και με καθυστέρηση περίπου 10 μηνών, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «μακρόχρονη οικονομική συνεργασία, περίπου 20 ετών» καθώς και ότι «οι αιτούντες δεν μπορούν να επιβιώσουν στην εν λόγω αγορά διακινώντας μόνον τα προϊόντα των λοιπών ανταγωνιστριών της καθ' ης, καθώς ναι μεν αυτά αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 60%, πλην όμως η απουσία του λοιπού 40%, που προκύπτει από τα προϊόντα της καθ' ης, πέραν του μεγέθους της άμεσης οικονομικής απώλειας που συνεπάγεται, είναι η απαρχή μιας περαιτέρω οικονομικής απαξίωσης, με δεδομένες τις απαιτήσεις των πελατών να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μάρκες σιγαρέτων».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η απόφαση της Παπαστράτος - Philip Morris είναι «αντίθετη και στους κανόνες του ανταγωνισμού στο μέτρο που η διακοπή της μεταξύ αυτής και των αιτούντων εμπορικής συνεργασίας καθιστά την προμήθεια αυτών των προϊόντων, που συγκροτούν το 60% του όγκου των συναλλαγών των αιτούντων, αδύνατη και ακυρώνουν το βασικό γνώρισμα των πρατηρίων και κυρίαρχο πλεονέκτημα από την άποψη του ανταγωνισμού του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου, δηλαδή τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους (περίπτερα, ψιλικά κ.λπ.) όλα τα είδη, δηλ. όλες τις μάρκες σιγαρέτων και ειδικότερα αυτές που έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως της συγκεκριμένης εταιρείας».

Για αυτούς τους λόγους, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει προσωρινά την εταιρεία να συνεχίζει και μετά την 31.5.2013 να προμηθεύει στους αιτούντες χονδρικά τα τσιγάρα και προϊόντα καπνού που κατασκευάζει και εμπορεύεται, σύμφωνα με τους από 18.4.2013 «εμπορικούς όρους και ειδικούς όρους συνεργασίας».

Ανοίγει δρόμους για Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Η δικαίωση, έστω και προσωρινή, των 9 πρατηριούχων από τον Πειραιά ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση για όλους τους πρατηριούχους της Αθήνας, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και Προαστίων και της Ένωσης Πρατηριούχων Χονδρικής Πώλησης Τσιγάρων Πειραιά και Περιχώρων. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για τα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα που είχαν την ίδια τύχη. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει εις βάρος και των υπόλοιπων καπνοβιομηχανιών, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Μας έκλεισαν με το ζόρι»

«Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να μας στείλουν ξανά τσιγάρα και να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Άλλωστε δεν κλείσαμε από δικιά μας ευθύνη, μας έκλεισαν με το ζόρι», αναφέρει ο Κ. Οικονόμου. Το πρατήριό του, που έχει βάλει λουκέτο τους τελευταίους μήνες, είχε στις «πλάτες» του 60 χρόνια ζωής. Πέρασε από γενιά σε γενιά πριν φτάσει στα χέρια του, ενώ ο ίδιος, αν και σπούδασε μηχανολόγος, επέλεξε να μπει στον χώρο των τσιγάρων για να κρατήσει ζωντανή την οικογενειακή τους επιχείρηση. Οι εξελίξεις τελικά τον πρόλαβαν, αλλά δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να δικαιωθεί. «Αν δεν καταφέρουμε να ανοίξουμε και πάλι τα πρατήρια, θα απαιτήσουμε αποζημίωση. Όχι χαριστικά, αλλά γιατί το αξίζουμε», καταλήγει.

Υποσχέσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και Προαστίων, ζητώντας να δοθεί εδώ και τώρα μόνιμη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Τα μέλη της Επιτροπής διαβεβαίωσαν το Σωματείο ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα βγει η απόφαση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL