Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα σχεδιάζει ο Β. Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα σχεδιάζει ο Β. Σόιμπλε

Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα - με ενδεχόμενο «κούρεμα» χρέους ή νέο πρόγραμμα ύψους 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ- , φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου. Εκπρόσωπος πάντως του κ. Σόιμπλε διέψευσε αργότερα την πληροφορία ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το ποσό θα συνάδει με τις παρατηρήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε μια ξεχωριστή συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, επιμένει ότι οποιαδήποτε συμπληρωματική ενίσχυση που απαιτείται για την Αθήνα θα είναι "πολύ μικρότερη" από τα € 240δις που είχε λάβει μέχρι τώρα. Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

"Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Spiegel, η νέα βοήθεια που φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο Γερμανός υπουργός και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, αναφέρει "ως δυνατότητες", "ένα περαιτέρω ‘κούρεμα' χρέους ή ένα ‘περιορισμένης έκτασης πρόσθετο πρόγραμμα', στο οποίο η Ελλάδα θα ελάμβανε φρέσκο χρήμα από τον ΕΜΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι της τάξης των 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως πώς θα διαμορφωθεί», επισημαίνει το περιοδικό και συμπληρώνει ότι «η νέα βοήθεια θα συνδέεται με τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιο αποφασιστικά από ό,τι ως τώρα τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα τις διαπιστώσεις της τρόικας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Όπως αναφέρει πάντως η Deutsche Welle σε σχετικό δημοσίευμά της, «το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ΕΜΣ, το οποίο δεν θα ονομαστεί ‘τρίτο πακέτο', με όρους ‘που δεν θα προκαλούν εντάσεις', ενώ δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενο ‘κούρεμα' ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat».

"Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κάθε περαιτέρω βοήθεια θα είναι πολύ λιγότερο εκτεταμένη από αυτή που δόθηκε μέχρι τώρα", φέρεται να λέει ο Σόιμπλε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche κάτι που φαίνεται να είναι μια στοχευμένη κίνηση με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης.

Κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών την οποία επικαλείται το Der Spiegel, οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι "τεράστιες": Bασικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν "αναξιόπιστα", η κατάρτιση ενός κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη όσο θα έπρεπε.

Λόγω των ελλείψεων, οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων ύψους 8,3 δις ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει όμως να εκταμιευθεί το αργότερο το Μάιο, διαφορετικά η Αθηνά δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της ύψους 10 δις ευρώ. Εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δις ευρώ για να καλύψει τους όρους τις Τρόικας όσο αφορά τον προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL