Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η συνάντηση με τον Κάρας στο Μαξίμου και οι... ανακυβισθήσεις / "Στραπάτσο" στην προσπάθεια Σαμαρά για επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συνάντηση με τον Κάρας στο Μαξίμου και οι... ανακυβισθήσεις / "Στραπάτσο" στην προσπάθεια Σαμαρά για επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν "ευοδώθηκε" τελικά η προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να στρέψει... αλλού την προσοχή, σχετικά με την έκθεση που ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες τις οποίες επισκέφτηκε. Το θέμα προέκυψε όταν ο συνεισηγητής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ομοϊδεάτης του Έλληνα πρωθυπουργού Ότμαρ Κάρας είχε ισχυριστεί, σε συνέντευξή του, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ τους ζητούσε προτάσεις και δεν έπαιρνε απαντήσεις...

Η εκμετάλλευση...

Το γεγονός αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού. Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ο Αντ. Σαμαράς πήρε θέση με το γνωστό του ύφος: "Υποτίθεται πως περίμεναν πώς και πώς τον κ. Κάρας να έρθει κι όταν ήρθε τον καθύβρισαν ως συκοφάντη". Στο θέμα πήρε θέση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ταυτιζόμενος με τον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και όχι με τον σοσιαλιστή ευρωβουλευτή.

...και το "άδειασμα"

Όμως το "άδειασμα" από τον ίδιο τον κ. Κάρας ήρθε μια μέρα αργότερα, αφήνοντας στα "κρύα του λουτρού" όλους τους επίδοξους... πρόσκαιρους εκμεταλλευτές της συγκυρίας. Όπως όμως παραδέχθηκε ο ίδιος την επόμενη μέρα της συνέντευξης σε ελληνική εφημερίδα, ήτοι την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε μαζί τους, τους είχε παραδώσει τη "Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου". Ενώ την ίδια στιγμή μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η συνάντηση που είχε ο Ό. Κάρας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου λίγη ώρα πριν μεταβεί στη Βουλή και διατυπώσει τους γνωστούς ισχυρισμούς του.

Η αντιπαράθεση

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την επικείμενη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, ο Ό. Κάρας πήρε αποστάσεις από τις επισημάνσεις, τονίζοντας: «Δεν είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε το έργο του κ. Τσίπρα. Πάντως, συζητήσαμε για μία ώρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ήταν η πρώτη αναίρεση των όσων είχε εκστομίσει, όμως πρόσθεσε: «Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είπα για τον Αλέξη Τσίπρα», δείχνοντας ότι είχε "μπλεχτεί" στα λεγόμενά του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών Λιέμ Χόανγκ Νγκοκ, ο οποίος τόνισε πως διευρυμένη ομάδα εκπροσώπων του ESM, ο Όλι Ρεν, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ παρευρέθηκαν στην επίμαχη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε με ένα πρόγραμμα».

Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος ευρωβουλευτής σήκωσε τον τόμο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νωρίτερα με ανακοίνωσή του ο Λ.Χ. Νγκοκ φαινόταν να ξεκαθαρίζει το τοπίο δηλώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως" ενώ πρόσθεσε "Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο, μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω τη συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα".

Οι προτάσεις

Τριπλό κούρεμα είναι μία εκ των λύσεων που βάζει στο τραπέζι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, συστήνουν κούρεμα του ελληνικού χρέους, κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ εφόσον χρειαστεί.

«Η δράση της τρόικας ήταν καταστροφική σε όποια χώρα πήγε» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένας νέος «ευρωπαϊκός μηχανισμός», καθώς «το μοντέλο της τρόικας πέθανε».

«Χωρίς κούρεμα χρέους δεν γίνεται» να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστήριξε και ο εκ των βασικών εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ. Επίσης, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα συζήτησαν και «εναλλακτικές» μορφές αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η ελάφρυνση των επιτοκίων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL