Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Το Ίδρυμα προειδοποιεί ότι δεν λύνεται με λιτότητα το πρόβλημα χρέους / Ύφεση και το 2014 φοβάται το ΙΟΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ίδρυμα προειδοποιεί ότι δεν λύνεται με λιτότητα το πρόβλημα χρέους / Ύφεση και το 2014 φοβάται το ΙΟΒΕ

Για στασιμότητα ή και ύφεση -και πάντως όχι ανάπτυξη- το 2014 μιλάει και το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το 4ο τρίμηνο του 2013, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους εκτιμάται πως "...το προϊόν της ελληνικής οικονομίας θα σταθεροποιηθεί φέτος στο περσινό επίπεδό του, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσής του...".

Η έκθεση διαπιστώνει με απογοήτευση ότι "...Μετά από ένα τόσο μακρύ διάστημα ύφεσης, θα ανέμενε κανείς ότι υπάρχουν δυνάμεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία που κατόπιν της πίεσης που έχει συσσωρεύσει θα ήταν έτοιμες να εκτιναχθούν προς τα πάνω. Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί...".

Προειδοποιεί μάλιστα ότι "...Ενώ λοιπόν έχει επιτευχθεί ένα σημείο ισορροπίας, χωρίς ενίσχυση των επενδύσεων και επείγουσα ολοκλήρωση και εμπέδωση των δομικών μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να υπάρξουν χωρίς καθυστέρηση ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτή μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστη και σε δημοσιονομικό, και σε πολιτικό επίπεδο...".

Επικριτικό είναι το ΙΟΒΕ στην οικονομική πολιτική, καθώς, όπως τονίζει, "...Παρατηρούνται σε πολλούς τομείς καθυστερήσεις και αδυναμία για πραγματικές τομές. Όμως, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, χωρίς ουσιαστικές τομές η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται με υπερβολικά αργό ρυθμό και κυρίως συρρικνώνεται...", με σαφή προειδοποίηση για διατήρηση των υφεσιακών ροπών.

Όπως τόνισε δε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, παρ' ότι "...η εικόνα της Ελλάδας και του κόσμου βελτιώνεται, απουσιάζει ακόμα μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία...".

Παράλληλα, επισήμανε πως "... επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα» και πως είναι «δύσκολο να διατηρηθεί χωρίς ανάπτυξη», ενώ για τη μείωση του χρέους είπε ότι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας και με εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προσθέτοντας σχετικά πως απαιτούνται "...συμβόλαια μεταρρυθμίσεων" μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. και όχι νέα μέτρα λιτότητας.

Πάνω από όλα είναι η «συναίνεση» εκείνο το στοιχείο το οποίο λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πέρα από την «αξιοπιστία», επισήμανε ο Ν. Βέττας.

Θ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL