Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
για να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα / "Τα λεφτά του πίσω" θέλει το ΔΝΤ για να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

για να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα / "Τα λεφτά του πίσω" θέλει το ΔΝΤ για να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα

Βρυξέλλες

Πίσω από την πλάτη της Ελλάδας διαπραγματεύονται οι δανειστές της, που προσπαθούν όλες τις τελευταίες ημέρες να βρουν τρόπους εξόφλησης των πρώτων δανείων του ΔΝΤ προς τη χώρα μας χωρίς τη γνώμη του «ξενοδόχου», που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό.

Το πρόβλημα που ζητάει άμεσα λύση έγκειται στο γεγονός ότι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην τρόικα εξαρτάται από την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που αυτό θα πάρει για την εξόφληση 15 δισ. ευρώ περίπου, από το πρώτο μνημονιακό δάνειο που είχε δοθεί στη χώρα μας, και που η αποπληρωμή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2015.

Το πρόβλημα εμφανίζεται απειλητικό για τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας με την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Δεκεμβρίου, της οποίας θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της χώρας από την τρόικα και δεν θα βρει τη συνεννόηση του ΔΝΤ αν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στη διεκδίκησή του για την επιστροφή των δανειακών πόρων.

Με άλλα λόγια, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε μια πειστική απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στην απόφαση αυτή να περιλαμβάνεται και ο συγκεκριμένος τρόπος αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ. Ειδάλλως, και η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα γίνεται ακόμη πιο προβληματική και κατ' επέκταση δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της χώρας από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL