Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ο Β. Σόιμπλε στο Νταβός / Β. Σόιμπλε: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που μπορεί να προέλθουν από την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Β. Σόιμπλε στο Νταβός / Β. Σόιμπλε: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που μπορεί να προέλθουν από την Ελλάδα

Η χτεσινή μέρα ήταν στο Νταβός η μέρα των Ευρωπαίων πολιτικών, που προσπάθησαν να συντονιστούν με το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο βλέπει ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας το σωτήριον έτος 2014. Βέβαια, τους πανηγυρισμούς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την επιστροφή στην ανάπτυξη δεν τους συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι του Νότου, που ακόμη κι αν βλέπουν στο βάθος του τούνελ την έξοδο από την ύφεση, δεν βλέπουν καμία αναστροφή στο δραματικό μέτωπο της ανεργίας.

Παρά την απουσία Ελλήνων πολιτικών από το ετήσιο ραντεβού των πλούσιων και των ισχυρών στο ελβετικό θέρετρο, η Ελλάδα είχε χτες την τιμητική της διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στη θέση της τραυματισμένης -λόγω σκι στα ελβετικά βουνά- καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Έσπευσε, λοιπόν, ο Σόιμπλε να... βγάλει το καπέλο στον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι ««πρέπει να δείξουμε σεβασμό στα όσα τραβάνε οι Έλληνες, οι οποίοι προχωρούν μπροστά. Οι Έλληνες έχουν κάνει περισσότερες προόδους απ' ό,τι όλοι φανταζόμασταν». Και πρόσθεσε: «Οποιοιδήποτε κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν από την Ελλάδα είναι διαχειρίσιμοι - αλλά κάνουμε τα πάντα για τους αποφύγουμε».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε και τον... διδακτικό χαρακτήρα της ευρωκρίσης: «Αυτή η κρίση μάς έμαθε αυτό που εμείς στη Γερμανία θεωρούσαμε ότι δεν είναι πλέον πιθανό, την υποχώρηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος», είπε και επανέλαβε αυτό που λέει χρόνια τώρα, ότι δηλαδή «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν σημαίνει να ξοδεύουμε όλο και περισσότερα λεφτά απ' όσα έχουμε».

Πάντως, φρόντισε να εκφράσει και την πίστη του στην Ευρώπη και στις επιτυχίες της: «Ζούμε σε μια ήπειρο χωρίς σύνορα, τα παιδιά μας μεγαλώνουν δίγλωσσα. Χωρίς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, δεν θα επιβιώναμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αλλά η επιτυχία μάς έχει κουράσει, αυτό είναι ένα παλιό πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη μας είναι πολύ πολύπλοκη, πολύ γραφειοκρατική. Θα πρέπει να τη βελτιώσουμε με αλλαγές των συνθηκών και των θεσμών».

Μετά τον Σόιμπλε, μίλησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που διά της αρνήσεως ανέδειξε την αντίθετη πτυχή της ενωμένης Ευρώπης, την αναγέννηση των αυτονομιστικών τάσεων: «Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλό εάν η Σκωτία έφευγε από το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχει προγραμματιστεί για φέτος.

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL