Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Τριπλό "ράπισμα" στην οικονομική πολιτική από ΣτΕ, επιτροπή Βουλής, τρόικα / Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αποφαίνεται και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριπλό "ράπισμα" στην οικονομική πολιτική από ΣτΕ, επιτροπή Βουλής, τρόικα / Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αποφαίνεται και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

Απανωτά πλήγματα δέχονται η αξιοπιστία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής καθώς και οι όποιες -"θεωρητικές" και μόνον- ελπίδες είχαν απομείνει για τελεσφόρησή της. Το "ράπισμα" που δέχθηκε η κυβέρνηση από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που αποφασίσθηκαν με τον Ν. 4093/2012 δεν συνάδουν με τις συνταγματικές προβλέψεις προοιωνίζεται και νέα δημοσιονομική τρύπα.

Υπό προϋποθέσεις (και πάντως όχι "ακραίες") αυτή η "τρύπα" μπορεί να φθάσει αρχικά τα 113 εκατ. ευρώ (τα ποσά που έχασαν οι ένστολοι από τον Αύγουστο 2012), αλλά ακόμη και τα 300 με 400 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, αφού σε ανάλογο διάστημα εκτείνονται οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ένα ακόμη πλήγμα ήλθε με την ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και ως εκ τούτου αδιέξοδη την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Επιπρόσθετα ήλθε η εκτίμηση της τρόικας, η οποία προσδιορίζει υψηλότερα του 1,5 δισ.. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2014 και στα 3 δισ.. ευρώ αυτό του 2015 ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την κάλυψή τους. Οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς υπολογίζουν πως η υστέρηση των δημοσίων εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτήν που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκτιμά πως ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου ακινήτων είναι 78%, όταν η ελληνική πλευρά προβλέπει ποσοστό εισπραξιμότητας 82%.

Αλλά και στο το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών η κυβέρνηση το προσδιορίζει 300 - 400 εκατ. ευρώ και η τρόικα στα 850 εκατ. ευρώ. Αγκάθι στις συνομιλίες τρόικας - κυβέρνησης είναι και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 - 2015 το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει τα 11 δισ.. ευρώ και αγγίζει τα 14 δισ.. ευρώ. Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, πληροφορίες θέλουν τους "τροϊκανούς", και ειδικά τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, "εκνευρισμένο" με τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών όταν δήλωνε την Παρασκευή ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τη νέα καθυστέρηση στην έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας (και ενώ ακόμη ουδείς γνωρίζει βάσιμα πότε θα επιστρέψει) ο Γ. Στουρνάρας είχε πει ότι δεν ανησυχεί καθόλου και πρόσθεσε: «Γιατί κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε κι εμείς και η τρόικα».

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Απαραίτητη η ρύθμιση του χρέους

Αναφορικά με την έκθεση που δημοσίευσε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον τίτλο «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα», οι συντάκτες της επικαλούνται σε αυτήν τον Αμερικανό οικονομολόγο Robert Barro και αναφέρουν ότι «...το υψηλό δημόσιο χρέος, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία η οποία θα μειώσει το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης. Η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επιβεβαιώσει την άποψη του Barro, αφού σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειώσει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη. Επίσης νέοι στόχοι - προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και της δραματικής αύξησης της ανεργίας...».

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Star του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 7 δισ.. ευρώ τον χρόνο για να πιάνει τους στόχους για τη μείωση του χρέους. «Είναι απαραίτητη μια ρύθμιση του χρέους, είτε αυτό θα είναι κούρεμα είτε επιμήκυνση είτε ένας συνδυασμός» εκτίμησε.

Στην ενδιάμεση έκθεση διαπιστώνεται ακόμη ότι «...στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη - μέλη πάσης φύσεως 'συμβατικές διευθετήσεις' οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών. Από το 2014 βρισκόμαστε σε μια διαφορετική Ε.Ε. και Ευρωζώνη, δηλαδή σε μια νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ακυρώνεται η κυβερνητική προπαγάνδα

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Β' Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η έκθεση αναδεικνύει τα αδιέξοδα της πολιτικής που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολουθεί πιστά η μνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα για λιτότητα με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Προσθέτει δε ότι δύο σημεία της έκθεσης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ακυρώνοντας την κυβερνητική προπαγάνδα.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια χώρα παραμένει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν «τελειώσει το Μνημόνιο», η πολιτική του Μνημονίου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για πολλά ακόμα χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι, με την υφιστάμενη πολιτική, κράτη όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να μειώσουν το χρέος τους στα επίπεδα που απαιτούνται «αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον 'τυφλή' λιτότητα, που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης».

Εκτός όμως από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων δεν είναι συνταγματική, μείωση φόρου 50% μπορούν να διεκδικήσουν (ακόμα και αναδρομικά) χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τους χώρους κύριας χρήσης, που υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες «τακτοποίησαν» με βάση τις ρυθμίσεις των σχετικών νόμων. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες, με τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ που έλαβαν για τα έτη 2012 και 2013, χρεώθηκαν παράνομα με διπλάσιο φόρο για τα υπόγεια, τους εσωτερικούς εξώστες και τις σοφίτες που «τακτοποίησαν».

Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω φορολογούμενοι θα απαλλαγούν -έστω και εκ των υστέρων- από την καταβολή του ΦΑΠ για το 50% της φορολογητέας αξίας των χώρων που «τακτοποίησαν».

Πλεόνασμα με... αστερίσκους

Στα 12,794 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2013 το ταμιακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, το παραπάνω μετατρέπεται σε... πλεόνασμα 1,455 δισ. ευρώ εάν στο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (-6,718 δισ. ευρώ) συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 2,034 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 6,139 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL