Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Η καχυποψία των τροϊκανών, τα "αγκάθια", το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η καχυποψία των τροϊκανών, τα "αγκάθια", το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο

Τα 850 εκατομμύρια ευρώ, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας θα στοιχίσει στους Έλληνες ασφαλισμένους και φορολογούμενους το "δωράκι" που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά στους εργοδότες, είναι υπερδιπλάσιο -και σχεδόν τριπλάσιο- ποσό σε σχέση με εκείνο που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα ζημιώσει το κράτος η προωθούμενη μείωση των εισφορών κατά 3,9% (300 με 400 εκατ. ευρώ). Ομοίως, περίπου τριπλάσιο είναι, σε σχέση με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, και το ποσό, σύμφωνα με τους ελεγκτές των δανειστών της χώρας στο οποίο θα ανέλθει η δημοσιονομική απώλεια από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές υπολογίζουν το χρηματοδοτικό κενό στα 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015, έναντι 11 δισ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς υπολογίζει πως θα υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ετοιμάζοντας το έδαφος για νέο δάνειο και Μνημόνιο.

Οι αυτές αποκλίσεις, οι οποίες ασφαλώς δεν περιορίζονται μόνο στις παραπάνω περιπτώσεις (σαφώς διαφοροποιημένες είναι, λόγου χάριν, οι εκτιμήσεις Αθήνας και τροϊκανών και για τα έσοδα του φόρου ακινήτων) είναι ενδεικτικές της καχυποψίας από την οποία διαπνέονται οι ελεγκτές απέναντι στα στοιχεία που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο και μάλιστα δείχνουν οι τροϊκανοί εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν ακριβώς την καχυποψία τους βασίζεται και η άρνησή τους να υιοθετήσουν τις προτάσεις για τα ισοδύναμα που τους έχει υποβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, ενώ η μεγέθυνση των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτει με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικας ερμηνεύεται και ως πίεση για νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κάμψει αυτήν τη στάση δυσπιστίας που τηρούν οι ελεγκτές των δανειστών και θα ρίξει το βάρος της στο να πείσει τους Μ. Μορς, Κλ. Μαζούχ και Π. Τόμσεν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι κατά πολύ καλύτερες σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις τους και ως εκ τούτου κάποια θετικά αποτελέσματα προέκυψαν ταχύτερα του αναμενόμενου. Επικαλούνται δε σχετικά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2013 και τα οποία ήδη απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα και ειδικά αυτά που δείχνουν αύξηση των εσόδων ικανή να καλύψει μέρος της «μαύρης τρύπας» για το 2014 και εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος. Και τα δύο αυτά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν ως αντεπιχείρημα στην εκτίμηση των τροϊκανών για μεγάλες αποκλίσεις των εσόδων από ΦΠΑ στην εστίαση, από φόρο ακινήτων (το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει συντελεστή εισπραξιμότητας 82% και η τρόικα 78%) και από μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Άλλα "αγκάθια" που θα απασχολήσουν τον νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας, μέσα σε ένα γενικότερο φόντο των συζητήσεων που θα χρωματίζεται από το δημοσιονομικό κενό και το χρηματοδοτικό κενό/χρέος, θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η συνακόλουθη πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο χρόνος επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα προσδιορίζεται για το διάστημα από την επομένη του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου για να μη συμπέσει χρονικά με την επιτροπή της Ευρωβουλής, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29 και 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, το θέμα της αποδέσμευσης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, ενώ οι δύο δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) αναμένεται να εγκριθούν από το ΔΝΤ περί τις δύο εβδομάδες αργότερα. Σημειώνεται όμως ότι ήδη αναπτύσσεται και ένας προβληματισμός, πως ακόμη και αν έλθουν αμέσως μετά το Εurogroup της 27ης Ιανουαρίου οι ελεγκτές της τρόικας, θεωρείται αμφίβολο να έχουν καταλήξει στις οριστικές συμφωνίες οι δύο πλευρές πριν από το Εurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και έτσι θεωρείται πιθανό αυτό να συμβεί με ορίζοντα το μεθεπόμενο Εurogroup της 10ης Μαρτίου.

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών για να περάσουν από το "μικροσκόπιο" τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό του 2013. Ευκρινέστερη πάντως εικόνα αναμένεται να υπάρξει μετά τον Φεβρουάριο, τον μήνα που κλείνει τη δημοσιονομική χρήση του 2013, για να φανεί και ποιο θα είναι εν τέλει το πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς που πέρασε και να ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL