Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Οι τροϊκανοί αμφισβητούν τους υπολογισμούς για έσοδα από ΦΠΑ εστίασης, ακίνητα και εργοδοτικές εισφορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τροϊκανοί αμφισβητούν τους υπολογισμούς για έσοδα από ΦΠΑ εστίασης, ακίνητα και εργοδοτικές εισφορές

Καχύποπτοι απέναντι στα στοιχεία που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο δείχνουν οι τροϊκανοί εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν ακριβώς την καχυποψία τους βασίζεται και η άρνησή τους να υιοθετήσουν τις προτάσεις για τα ισοδύναμα που τους έχει υποβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών για τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά τόσο για τον ΦΠΑ στην εστίαση όσο και για τον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις θετικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ είτε άμεσης είτε και μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει, εις πείσμα της στάσης δυσπιστίας που τηρούν οι ελεγκτές των δανειστών, να τους πείσουν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι κατά πολύ καλύτερες σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις τους και ως εκ τούτου κάποια θετικά αποτελέσματα προέκυψαν ταχύτερα του αναμενόμενου. Επικαλούνται δε σχετικά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2013, τα οποία ήδη απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, και ειδικά:

- στο σκέλος εκείνο που δείχνει αύξηση των εσόδων ικανή να καλύψει μέρος της «μαύρης τρύπας» για το 2014 και

- στην εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτά τα δύο στοιχεία θα πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών ως αντεπιχείρημα στην υπόθεση εργασίας των Μ. Μορς, Κλ. Μαζούχ και Π. Τόμσεν ότι η υστέρηση των δημοσίων εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτήν που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών και στην εκτίμηση πως ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου ακινήτων είναι 78% (σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά προβλέπει ποσοστό εισπραξιμότητας 82%).

Ένα ακόμη πεδίο διαφοροποιημένων εκτιμήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών αποτελεί το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπέρ της εφάπαξ μείωσης του 3,9% εάν η τρόικα αποδεχθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος θα περιοριστεί στα 300 με 400 εκατ. ευρώ, καθώς η τρόικα το αποτιμά μεταξύ 800 και 850 εκατ. Ευρώ.

Άλλα"καυτά" θέματα των συνομιλιών αναμένεται να είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η συνακόλουθη η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με τον χρόνο επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα, αυτός προσδιορίζεται από την επομένη του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου για να μην συμπέσει χρονικά με την επιτροπή της Ευρωβουλής η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29 και 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, το θέμα της αποδέσμευσης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, ενώ οι δύο δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) αναμένεται να εγκριθούν από το ΔΝΤ περί τις δύο εβδομάδες αργότερα.

Ρεπορτάζ: Θάνος Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL