Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Το Μημόνιο στοίχισε 90 δισ. ευρώ σε καταθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Μημόνιο στοίχισε 90 δισ. ευρώ σε καταθέσεις

Ιδιαιτέρως διαφωτιστική αποδείχθηκε η ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων η οποία διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρέλασε η οικονομική... ελίτ της Αθήνας. Είναι γεγονός ότι από τις ομιλίες των "ισχυρών" ανδρών στις τράπεζες βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ υπήρξαν και αρκετά δοισοίωνες προβλέψεις...

Πρώτα από όλα, είχε ενδιαφέρον η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος σε "ελεύθερη μετάφραση" παραδέχθηκε εμμέσως ότι το Μνημόνιο στοίχισε στις καταθέσεις το αστρονομικό ποσό των 90 δισ. ευρώ!

Η "κακή" είδηση της βραδιάς ήρθε από την PriceWaterhouseCoopers, η οποία "βλέπει" εκτόξευση των "κόκκινων δανείων" στο 40% το 2014, ήτοι στα 87 δισ. ευρώ, δείγμα του ότι το Μνημόνιο και η πολιτική Σαμαρά οδηγούν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό.

Χρηματοδότηση γιοκ

Ειδικότερα, από το βήμα του συνεδρίου, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι από τα τέλη του 2009 και μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 καταγράφηκε μείωση 90 δισ. ευρώ των καταθέσεων. Εν ολίγοις τα παραπάνω δυσθεώρητα ποσά προέρχονται από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τα οποία μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή στα στρώματα, ενώ κάποια εξ αυτών... μετατράπηκαν σε "χαράτσια" και άδικη φορολογία.

Την ίδια ώρα "έκοψε" την... όρεξη όσων περιμένουν ρευστό από τις τράπεζες, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν από αλλού τους αναγκαίους πόρους για την ανασύνταξή τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έμεινε, όμως, εκεί, καθώς χαρακτήρισε τα "κόκκινα" δάνεια απειλή για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, ενώ προανήγγειλε τον "θάνατο" των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πείσουν για τη βιωσιμότητα τους, χωρίς να διευκρινίσει όμως με ποια κριτήρια θα κρίνεται αυτή η βιωσιμότητα, αναφέροντας: "Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν".

Κόκκινα δάνεια

Την εκτίμηση - σοκ ότι θα ανέλθουν στο 40% τα προβληματικά δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών το 2014 έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της PriceWaterhouseCoopers στην Ελλάδα Μάριος Ψάλτης.

Την τρέχουσα περίοδο τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 70 δισ. ευρώ, ήτοι στο 32% επί του συνόλου των δανείων ύψους 218,5 δισ. ευρώ.

Μια αύξησή τους στο 40% ισοδυναμεί με διαμόρφωσή τους στα 87 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αποτυχία το Μνημόνιο

«Ας μην βαυκαλιζόμαστε, όμως, ότι θα έρθουν, νομοτελειακά, καλύτερες ημέρες επειδή κάποια στιγμή, από τον πάτο του βαρελιού, η άνοδος προκύπτει σχεδόν αυτόματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε την αποτυχία του Μνημονίου προσθέτοντας: "Η συνταγή του Μνημονίου δεν βγάζει πλέον πουθενά. Έχει καταλήξει στο να μειώνει συνεχώς το εισόδημα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους".

Όπως είπε, «στον σύγχρονο κόσμο μία οικονομία -και μάλιστα μικρή, όπως η δική μας- μπορεί κάλλιστα να παραμείνει καθηλωμένη στον πάτο για χρόνια».

Οι προτάσεις Σάλλα για χρέος και φορολογία

Την άποψη ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναληφθούν δυναμικές δράσεις, όπως η ενίσχυση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, διατύπωσε ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας προσθέτοντας πως "το μοντέλο της τυφλής χρηματοδότησης μόνο με τη δικαιολογία της διατήρησης στη ζωή μιας μη ανταγωνιστικής επιχείρησης έχει τελειώσει" και αναφέρθηκε στις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως τα εταιρικά ομόλογα. Πρότεινε δε ως ρεαλιστικό σενάριο για να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο τα εξής:

* Τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50% στο «κρατικό χρέος» (των 210 δισ. ευρώ) καθώς και την εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων μέχρι το 2020.

* Τη μετακύληση των 17,5 δισ. ευρώ (που αφορούν την ECB και άλλες κεντρικές τράπεζες) από τα 41 δισ. ευρώ χρέους που λήγουν το 2014 και 2015 για τουλάχιστον 15 έτη.

* Τη μεταφορά στον ESM (European Stability Mechanism) χρέους 25 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο το ΤΧΣ χρηματοδότησε τα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αν γίνουν τα παραπάνω, το χρέος θα περιοριστεί μέχρι το 2020 κάτω του 100% του ΑΕΠ.

Ο Μ. Σάλλας πρότεινε μάλιστα να υπάρξει άμεσα οριστική φορολογική περαίωση περιουσίας, για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού.

Κουτσός αντί... Σακελλαρίου

Το ΤΧΣ αποτελεί το επενδυτικό καταφύγιο για το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιώργος Κουτσός, ο οποίος μετέβη τελευταία στιγμή στο Μέγαρο Μουσικής, αντί της διευθύνουσας συμβούλου του Τ.Τ. Αναστασίας Σακελλαρίου, στην οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση του Τ.Τ Επιπλέον επισήμανε ότι το ΤΧΣ είχε και έχει συνομιλίες από πολλούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέροντας ότι πρέπει να περάσει ξανά σε ιδιωτικά χέρια, καθώς "η θητεία του ΤΧΣ λήγει το 2017.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL