Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Οι "κόντρες" με τον Γ. Προβόπουλο και η υποτέλεια στον Σόιμπλε / Στα... χαρακώματα οι εκδότες για τα... μάτια του Στουρνάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "κόντρες" με τον Γ. Προβόπουλο και η υποτέλεια στον Σόιμπλε / Στα... χαρακώματα οι εκδότες για τα... μάτια του Στουρνάρα

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι ο χρόνος του κ. Στουρνάρα θα τελειώσει τους επόμενους μήνες, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους

Για... χάρη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ερίζουν οι εκδότες Σταύρος Ψυχάρης και Γιώργος Μπόμπολας, μέσω των εφημερίδων που ελέγχουν, με τον ΔΟΛ να θεωρεί ότι το τέλος είναι κοντά για τον υπουργό και το συγκρότημα του Χαλανδρίου να επιθυμεί την παραμονή του, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν κάνει ρουσφέτια στο σύστημα». Είναι γεγονός ότι ο υπουργός έχει μπει στο στόχαστρο για τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει, αλλά και για την εκτόξευση της ανεργίας! Συν τοις άλλοις, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να υπερασπίζεται σχεδόν το σύνολο των αποφάσεων της τρόικας, ενώ δείχνει να έχει μια... προτίμηση στον κ. Σόιμπλε. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι ο χρόνος του κ. Στουρνάρα θα τελειώσει τους επόμενους μήνες, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους. Πάντως, φαίνεται ότι και ο ίδιος "βλέπει" τις εξελίξεις, επιθυμώντας την "καρέκλα" του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Μάιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν τις "κόντρες" που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο ανδρών, όπως το πώς θα χρησιμοποιηθεί το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ, στην πρόθεση του πρώτου να καταλάβει τη θέση του δεύτερου.

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, ο "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι "πήρε πάνω του", κατά το κοινώς λεγόμενο, την απόφαση για παραμονή της Αναστασίας Σακελλαρίου στο ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι της ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία για την περίοδο που ήταν chief risk manager στο Τ.Τ. Οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για επιμονή και του Σόιμπλε στο εν λόγω ζήτημα, κάτι το οποίο δημιούργησε "τριγμούς" και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Παρ' ότι ο Γ. Στουρνάρας προφανώς απολαύει ακόμη της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους "γαλάζιους", αλλά και για πολλούς "πράσινους" βουλευτές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι (Ν. Κακλαμάνης, Δ. Τζαμτζής, Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά.) που, κατά καιρούς, επιλέγουν να χτυπήσουν το πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς όμως να κατηγορηθούν ότι αμφισβητούν τον Αντ. Σαμαρά ή αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς το παρόν κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου, ο "τσάρος" της οικονομίας έχει φέρει πολλές φορές το Μαξίμου σε δύσκολη θέση, όπως με τη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία "δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα" είχε παροξύνει τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. για τον φόρο ακινήτων.

Οι δύο "πιστολιές" Ψυχάρη και η στήριξη του Μπόμπολα

Σχετικά με το ταυτόχρονο ενδιαφέρον των μεγαλοεκδοτών, ο «Ειδικός Συνεργάτης» (υπογραφή που έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη ο Σταύρος Ψυχάρης) αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δεύτερο συνεχόμενο άρθρο του, με τίτλο «Έκλεισε ο κύκλος του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών», ενώ προκρίνει τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου ως τον διάδοχο:

«... στη διάρκεια αυτής της υπερδεκαοκτάμηνης προσπάθειας ο υπουργός Οικονομικών κατέστη σχεδόν μισητό πρόσωπο. Στα μάτια της κοινής γνώμης κατέστη συνώνυμος των φόρων και των βαρών... Υπό αυτή την έννοια ο κύκλος του υπουργείου Οικονομικών έκλεισε για τον κ. Στουρνάρα. Ανεξαρτήτως της τύχης που του επιφυλάσσει η μοίρα και η πολιτική, η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών τελειώνει. Στους επόμενους δύο - τρεις μήνες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα αποχωρήσει με τιμές και δόξες».

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λάμψιας, σε άρθρο με τίτλο «Ο Στουρνάρας και οι... άλλοι» αναφέρει:

"...Όσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν πως είναι σοβαρός άνθρωπος, αλλά δεν κάνει ρουσφέτια, δεν κάνει εξυπηρετήσεις και γενικώς δεν κάνει τίποτε από αυτά που έχει μάθει το... σύστημα". Ακόμη προσθέτει πως "τους τελευταίους μήνες, με αφορμή και ορισμένες αστοχίες του ιδίου, άρχισαν να βγαίνουν στο κλαρί διάφοροι και να πυροβολούν κατά βούληση τον υπουργό Οικονομικών. Ο ιδιότυπος συνασπισμός των ετερόκλητων εχθρών του Στουρνάρα αποκαλύπτει, πέραν των άλλων, ότι οι επιθέσεις που δέχεται συνδέονται με τα αδιέξοδα των εμπνευστών τους, που προσπαθούν να του χρεώσουν τις... αμαρτίες τους και να βρουν κάποιον του χεριού τους για να τον αντικαταστήσει".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL