Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Προανάκρουσμα τροϊκανών πιέσεων οι προειδοποιήσεις Στάινμαϊερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανάκρουσμα τροϊκανών πιέσεων οι προειδοποιήσεις Στάινμαϊερ

Η Αθήνα δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι οι δανειστές της θα της επιτρέψουν χαλάρωση των μνημονιακών πολιτικών, καθώς η χώρα έχει δρόμο ακόμη να διανύσει, διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, λίγα 24ωρα προτού επιστρέψουν στη χώρα οι τροικανοί. Ακόμη και αυτός "ο καλός αστυνομικός", όπως χαρακτήρισαν ΜΜΕ της πατρίδας του τον Φρανκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ που επισκέφθηκε την Ελλάδα (σε προφανή αντιδιαστολή με τους "κακούς αστυνομικούς" Μέρκελ και Σόιμπλε ήλθε σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για να ζητήσει προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως λ.χ. σημείωσε και η Deutsche Welle. Αλλά και η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογράμμισε ότι οι Έλληνες οικοδεσπότες δεν θα πρέπει να ερμηνεύσουν εσφαλμένα τη "συμπαράσταση", όπως τη χαρακτήρισαν, του Στάινμαϊερ και να σχηματίσουν την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει αλλαγή της γερμανικής πολιτικής, καθώς "ο δρόμος του εκσυγχρονισμού δεν έχει διανυθεί, δεν μπορεί κανείς να τον συντομεύσει και δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις από συμπόνια".

Το μήνυμα αυτό απαντά εμμέσως και στα όσα είπε ο Γ. Στουρνάρας με συνέντευξή του στους Financial Times, ότι αν και η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι φιλοδοξίες για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν. «Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» σημείωσε αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών... Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν".

Υπό αυτές τις συνθήκες επιστρέφουν στην Ελλάδα οι Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ. Στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το αν η 15η Ιανουαρίου θα είναι η ημερομηνία άφιξης των τριών επικεφαλής ελεγκτών λέγοντας πως η ημερομηνία άφιξης δεν έχει επακριβώς προσδιορισθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν την εβδομάδα που αρχίζει.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης επιδιώκεται ως ιδανικό σενάριο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας ώς τις 27 Ιανουαρίου, οπότε συγκαλείται το Eurogroup, ωστόσο από πλευράς των Ευρωπαίων δανειστών διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι αυτό δυνατό και ήδη γίνεται λόγος για στόχο να υπάρξει κλείσιμο του νέου γύρου των συζητήσεων στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη παράταση, με ορόσημο το Eurogroup στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει και νέες αλλαγές στο πρόγραμμα και να πραγματοποιηθούν δύο αξιολογήσεις σε μία. Δηλαδή η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση του 2014 να λάβουν χώρα προς το τέλος της άνοιξης.

Εν μέσω αυτών των υποθέσεων εργασίας θα διεξαχθούν και οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αναφορικά με το κεφάλαιο αυτό ("χρέος"), μείζον θέμα προέκυψε καθώς εκτός από τις παραπάνω δηλώσεις που έκανε ο Γ. Στουρνάρας με τη συνέντευξή του στους Financial Times, η Αθήνα έχει εκφράσει μέσω του υπουργού Οικονομικών με τον πιο επίσημο τρόπο δήλωση πλήρους υποταγής στο Βερολίνο. Διότι ως τέτοια ερμηνεύεται η παραδοχή Στουρνάρα ότι αρνήθηκε μια ευνοϊκή, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, για την Ελλάδα πρόταση της Κρ. Λαγκάρντ περί κουρέματος του χρέους, επειδή... θα αντιδρούσε ο Β. Σόιμπλε! Μάλιστα, άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Με την συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε σε σχέση με το μείζον ζήτημα του χρέους την επιλογή του κουρέματος, σχολιάζοντας ότι μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι απομείωσής του, περιλαμβανομένων των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αποδοτικότερης εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι απέρριψε τις προτάσεις που του υπέβαλαν η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής ελεγκτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Πόουλ Τόμσεν, να ζητήσει από τους Ευρωπαίους, περιλαμβανομένου και του Γερμανού ομολόγου του Β. Σόιμπλε, να δεχθούν κούρεμα των δανείων διάσωσης. "...Ο Πολ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους..." ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά "...είπα: εάν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται να συμβεί. Ο Σόιμπλε μου είπε 'Γιάννη, ξέχνα το'. Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;".
Ας σημειωθεί ακόμη, ότι οι συζητήσεις για προαπαιτούμενα, πρόοδο ελληνικού προγράμματος και ανεπισήμως και για το χρέος, θα διαξεχθούν με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ψηφίσει προϋπολογισμό 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ, ρυθμίσεις για πλειστηριασμούς και νομοσχέδιο για ακίνητα χωρίς το τελικό "ok" από ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL