Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
«Καπνός» έγιναν πρατήρια τσιγάρων και περίπτερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Καπνός» έγιναν πρατήρια τσιγάρων και περίπτερα

Μιλούν στην "Αυγή" ο Μ. Αποστόλου, πρόεδρος Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και περιχώρων και Γ. Δούκας πρόεδρος Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Αττικής

Είδος προς εξαφάνιση έχουν γίνει τα πρατήρια τσιγάρων και τα περίπτερα, που μετά τις νομοθετικές ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς καπνικών προϊόντων κατεβάζουν το ένα μετά το άλλο ρολά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα περίπου 140 πρατήρια τσιγάρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν μείνει περίπου 20, ενώ πανελλαδικά ανοικτά παραμένουν 8.500 περίπτερα από 17.500 το 2009.

Οι καπνοβιομηχανίες συνεργάζονται με ελάχιστους χονδρεμπόρους

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν σταδιακά οι καπνοβιομηχανίες άρχισαν να συνεργάζονται με ελάχιστους χονδρέμπορους κατ' αποκλειστικότητα, αφήνοντας ουσιαστικά τους υπόλοιπους χωρίς αντικείμενο. Την αρχή έκανε η Παπαστράτος - Phillip Morris που σταμάτησε να προμηθεύει τα πρατήρια. Στη συνέχεια ακολούθησαν η μία εταιρεία μετά την άλλη. «Αθανασίου, Imperial, BAT και Καρέλιας με διαφορά 15 ημερών προχώρησαν σε αποστολή εξωδίκων ενημερώνοντάς μας ότι θα σταματήσει η συνεργασία μας. Πλέον τα περισσότερα πρατήρια τσιγάρων έκλεισαν ενώ και τα λίγα που έχουν απομείνει ανοιχτά είναι θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο» λέει στην «Α» ο Μάριος Αποστόλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και Προαστίων.

Όπως σημειώνει, οι καπνοβιομηχανίες συνεργάζονται με ελάχιστα πρατήρια, τα οποία επιλέχθηκαν με άγνωστα κριτήρια, ενώ υπολογίζει ότι περίπου 1.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν. «Πρατήρια με ιστορία 90 ετών έκλεισαν μέσα σε ένα βράδυ ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι σε απελπιστική κατάσταση, δεν έχουν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Χρωστάνε παντού και υπάρχει κίνδυνος να τους πάρουν ακόμα και τα σπίτια» προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος, αν και απευθύνθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εντούτοις, ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τον Μ. Αποστόλου, δεν έχει λάβει σαφή απάντηση. «Η απελευθέρωση των αγορών γύρισε μπούμερανγκ σε εμάς. Δεν απελευθέρωσε την αγορά αλλά απελευθέρωσε τις καπνοβιομηχανίες να κάνουν ό,τι θέλουν. Η αγορά στραγγαλίστηκε και μετατράπηκε σε ολιγοπώλιο» υπογραμμίζει.

Σε ελεύθερη πτώση τα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων

Η αναδιάρθρωση των δικτύων διανομής επηρέασε επίσης τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς και όχι επί πιστώσει, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, οδηγώντας έτσι αρκετές επιχειρήσεις που δεν διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα σε κλείσιμο. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των περιπτερούχων και της μεσαίας τάξης, τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο» καταγγέλλει ο Γιώργος Δούκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματίων Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Νομού Αττικής.

Όπως σημειώνει, εκτός από την πίστωση που «έλυνε» τα χέρια στις επιχειρήσεις, πλέον δεν υπάρχει ούτε η επιλογή του προμηθευτή, καθώς έχουν μείνει ελάχιστα πρατήρια. «Σε μία βραδιά διέλυσαν τα πρατήρια, κρατώντας δέκα δικούς τους. Δημιούργησαν κλειστή διανομή με ελεύθερο επάγγελμα», προσθέτει.

Τα προβλήματα για τον χώρο είναι ήδη πολλά. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, το περιθώριο κέρδους βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς από το 8,2% επί της ονομαστικής αξίας έφτασε σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, ενώ με πολυνομοσχέδιο του 2011 ο καθένας έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράζει από χώρες της Ε.Ε. 50 κούτες τσιγάρα για προσωπική χρήση.

Χάνονται 10 δισ. τον χρόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημειώνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει εκτοξευτεί στο 50% της νόμιμης αγοράς, ενώ η απώλεια εσόδων για το κράτος ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

«Από τα 17.500 περίπτερα που υπήρχαν το 2009 σε όλη την Ελλάδα, έμειναν 8.000, ενώ από τα 35.000 ψιλικατζίδικα υπάρχουν σήμερα λιγότερα από 20.000. Ως κλάδος έχουμε χάσει 500 εκατομμύρια. Ζητάμε εδώ και τώρα μείωση φορολογίας με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση ποσοστών για εμάς ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά» υπογραμμίζει σημειώνοντας ότι, εκτός από την κυβέρνηση, ευθύνες βαραίνουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των περιπτερούχων

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι το νέο μέτρο του 'πεντάλεπτου' στα τσιγάρα δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματός των περιπτερούχων, εισόδημα το οποίο είναι ήδη αισθητά συρρικνωμένο» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος και Θ. Δρίτσας με αφορμή το ισοδύναμο μέτρο σε αντικατάσταση του 25ευρου στα νοσοκομεία.

«Η προηγούμενη αύξηση της φορολόγησης των καπνικών προϊόντων δεν κατάφερε να εγγυηθεί την προστασία του εισοδήματος των περιπτερούχων, στους οποίους οι καπνοβιομηχανίες μετακύλισαν τουλάχιστον εν μέρει το φορολογικό κόστος» σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Η εξαγγελθείσα υπουργική τροπολογία που αναμένεται, θα πρέπει να προβλέπει ρητά και να εγγυάται την προστασία του εισοδήματος των περιπτερούχων».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL