Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εν όψει άφιξης της τρόικας / Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις για δημοσιονομικό κενό και εργοδοτικές εισφορές έως τις 27.1
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει άφιξης της τρόικας / Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις για δημοσιονομικό κενό και εργοδοτικές εισφορές έως τις 27.1

Σε 24 ημέρες συνέρχεται το Eurogroup που θα αποφασίσει αν θα δώσει την έγκρισή του για την αποδέσμευση του ποσού που αναλογεί στους Ευρωπαίους στην επόμενη δόση (3,1 δισ. ευρώ επί συνολικής δόσης 4,9 δισ. ευρώ, με συνεισφορά του ΔΝΤ στα 1,8 δισ. ευρώ). Το "άγχος" που διακατέχει όμως την κυβέρνηση είναι εάν θα προλάβει την προθεσμία της 27ης Ιανουαρίου, καθώς καλείται να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αυτό προσδιορίζεται από την Αθήνα στο 1 με 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό δεν έχει "κλείσει".

Οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών δεν αποκλείεται να βρουν και άλλες "τρύπες" από αποκλίσεις και αστοχίες του οικονομικού επιτελείου στους χειρισμούς του και να ζητήσουν πρόσθετα σκληρά μέτρα, πέραν του 1,2 δισ. ευρώ. Η τρόικα -και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- δεν έχει σταματήσει να ζητεί πρόσθετα μέτρα σε ανάλογες περιπτώσεις, ενώ πριν αναχωρήσουν, μετά και την τελευταία τους επίσκεψη στην Ελλάδα, οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς δεν είχαν αλλάξει την εκτίμησή τους για "τρύπα" περί τα 2 δισ. ευρώ.

Το "άγχος" μεγαλώνει καθώς, εκτός από το δημοσιονομικό κενό και τις πιέσεις άμεσης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, αναμένεται να συζητηθεί και το χρηματοδοτικό κενό ώς το 2016, που δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 16 δισ. ευρώ!

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με σειρά αιτημάτων για νέα σκληρά μέτρα, όπως είναι, για παράδειγμα, η περικοπή των σχετικά υψηλότερων συντάξεων και οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, αναμένεται να ζητήσουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και την προεργασία για τις 11.000 απολύσεις του 2014.

Αναμένεται ακόμη να ζητήσουν μείωση εργοδοτικών εισφορών βάσει των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης ώστε αυτές να μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016, αρχής γενομένης εφέτος. Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτό θα κοστίσει στα ταμεία 850 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, όπως νέα περικοπή των υψηλότερων συντάξεων και περιορισμό των δικαιούχων ΕΚΑΣ. Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί το ετήσιο κόστος και να μην απαιτηθούν νέα μέτρα. Ακόμη, υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 στα 2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων), εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (315 εκατ. ευρώ) και 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για ολόκληρο το 2014.

Στην ατζέντα θα πρέπει να προστεθούν ακόμη η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 (το ΔΝΤ το υπολόγιζε στην έκθεσή του σε 3,4 δισ ευρώ) και η κατάργηση ή η ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταγράψει περίπου 70 τέτοιους φόρους που μπορούν να καταργηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντικό πρόβλημα για τους φορείς που τους εισπράττουν (συνολικά αποδίδουν περί τα 20 εκατ. ευρώ), ενώ φαίνεται πως οι φόροι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων θα συνεχίσουν να εισπράττονται από τα ίδια τα ταμεία. Συνολικά, οι φόροι υπέρ τρίτων υπολογίζονται σε 2 με 3 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει συνολική πρόταση για τη διαχείρισή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL