Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση με αποσπασματικές δηλώσεις / Με "διακοπές" η επανασύνδεση των φτωχών νοικοκυριών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση με αποσπασματικές δηλώσεις / Με "διακοπές" η επανασύνδεση των φτωχών νοικοκυριών

Την προκλητική, επικοινωνιακή διαχείριση της επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο, συνεχίζει η κυβέρνηση με αποσπασματικές δηλώσεις σε ΜΜΕ αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι έως σήμερα θα επανατροφοδοτηθούν, χωρίς καμία επιβάρυνση, περίπου 4.000 νοικοκυριά -2.000 που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η ΔΕΗ και άλλα 2.000 από χθες. Οι υπολογισμοί των τελευταίων ημερών ανεβάζουν τους "δικαιούχους" σε τουλάχιστον 10.000-15.000, οι οποίοι μάλιστα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν γι' αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή δήμων - περιφερειών και Εκκλησίας.

Έκανε λόγο για "πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα", σημειώνοντας ότι μέσα σε 5 ημέρες "κινητοποιήσαμε όλους τους φορείς" για να καταλήξει ότι "συνεχίζουμε τον αγώνα δρόμου". Εξάλλου, ανέφερε ότι "αφήνουμε στην κρίση αυτών που δοκιμάζονται όσους με κραυγές και λαϊκισμούς παίζουν με την αγωνία τους".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ότι το προηγούμενο χρέος "παγώνει για ένα εύλογο, μεγάλο διάστημα", δεν θα διαγραφεί, αλλά θα διακανονιστεί, ενώ στον Σκάι ανακοίνωσε ότι στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) θα ενταχθούν και οι άνεργοι του 2013, κάνοντας μια αίτηση-δήλωση στις σχετικές επιτροπές των δήμων.

Πάντως, την υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα χρηματοδοτήσουν οι υπόλοιποι περίπου 7,5 εκατ. καταναλωτές (εκτός ΚΟΤ), με ένα μέσο κόστος ύψους 50 λεπτών ετησίως, το οποίο, όμως, αν τελικά οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι, ενδέχεται να ανέλθει και σε 1 με 2 ευρώ. Θα δημιουργηθεί μια νέα, ειδική κατηγορία στο ΚΟΤ, οι επανασυνδέσεις θα γίνονται χωρίς επιβάρυνση από τα τέλη, ενώ θα υπάρχει πολύ μεγάλη έκπτωση, ή και δωρεάν ηλεκτροδότηση, για ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, που αναμένεται να οριστεί με σχετική υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι συνολικά οι αποκοπές ηλεκτροδότησης -που δεν επανασυνδέονται- ανέρχονται σε περίπου 140.000, ενώ σε διακανονισμούς (δόσεις), λόγω αδυναμίας πληρωμής, βρίσκονται ένα εκατομμύριο λογαριασμοί.

Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, βρίσκεται και το θέμα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας των 50 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων, όπως παραδέχτηκε βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL