Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Καταστροφική η άρση προστασίας για νοικοκυριά και οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταστροφική η άρση προστασίας για νοικοκυριά και οικονομία

Στις καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, την κοινωνική συνοχή αλλά και την εθνική οικονομία από την άρση αναστολής των πλειστηριασμών αναφέρθηκαν εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στην καμπάνια "Όχι στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών" της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σε εκδήλωση με την ολοκλήρωση της καμπάνιας οι συμμετέχοντες επισήμαναν την ανάγκη διατήρησης του προστατευτικού καθεστώτος της κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και επέκτασής του στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, σημείωσαν τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των όσων διαδραματίζονται τελευταία μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας, αλλά και τις ευθύνες των ίδιων των τραπεζών.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ε. Αλευρίτου, "δεν υπάρχει κανένας μπαταχτσής, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε", αφού οι 13.000 ανθρώποι - δράματα που έχουν απευθυνθεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ για χρέη σε τράπεζες βρίσκονται στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης. "Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η πλειοψηφία του λαού κοροϊδεύει" όταν κινδυνεύει να μείνει άστεγος, τόνισε και ζήτησε "οι τράπεζες που δάνεισαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Ανακοίνωσε δε ότι οι υπογραφές κατά της άρσης αναστολής πλειστηριασμών υπολογίζεται πως θα φτάσουν έως το τέλος της εβδομάδας τις 116.000-117.000 και θα παραδοθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι επίσημη απάντηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευ. Ζερβέας, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μην παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας τρομοκρατεί τους πολίτες με δάνεια οδηγώντας σε απόγνωση υπό τον κίνδυνο να χαθεί ο μόχθος μιας ζωής, αλλά και η βάση για το μέλλον. Σημείωσε ότι κακόπιστα κάποιοι κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση, όμως είναι λίγοι και "οφείλουν να τους βρουν οι τράπεζες". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις χρεών και οι μικρέμποροι / επαγγελματίες που είναι απροστάτευτοι.

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, πρώην υπουργός, Λ. Κατσέλη χαρακτήρισε καταστροφικό το μέτρο που θα ζημιώσει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και την οικονομία, επισημαίνοντας ότι οι μόνοι που κερδίζουν "είναι τα κοράκια των αγορών, ειδικές εταιρείες, ειδικού σκοπού", που μερικές έχουν ήδη συμπράξει με τράπεζες προκειμένου να αποκτήσουν σπίτια σε εξευτελιστικές τιμές και μετά να έχουν τη διαχείρισή τους με κέρδος.

Χαρακτήρισε "μύθο" τα περί μπαταχτσήδων της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι ακόμα και στον νόμο επί υπουργίας της (Ν. 3869) υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής οφειλών. Όπως ανέφερε δεν στέκει ως κριτήριο το εισοδηματικό, καθώς "δικαίωμα στη στέγη έχουν όλοι". Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι αν το όποιο εισόδημα είναι ικανό να αποπληρώνει δόσεις.

Από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ αναφέρθηκε ότι η άρση αναστολής πλειστηριασμών θα είναι η χαριστική βολή για νοικοκυριά, υγιή επιχειρηματικότητα και τραπεζικό σύστημα, ενώ ζητήθηκε η προστασία και των μικρομεσαίων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς σημείωσε: "Γιατί έπρεπε να φτάσουμε 20 μέρες πριν από τη λήξη της παράτασης; Ίσως είναι εκβιαστικό για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση".

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Κ. Βλαχάκης, εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων, επισημαίνοντας "Μια φάρσα βλέπετε... Τώρα φτάσαμε να πάμε στο επόμενο Eurogroup για να σηκώσουμε τη σημαία της άρνησης, πώς να δείξω ότι κάνω τον ανένδοτο".

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL