Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Κεντρικό Επιμελητήριο / Χαριστική βολή για την Ελλάδα η αμφισβήτηση των προϊόντων ΠΟΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντρικό Επιμελητήριο / Χαριστική βολή για την Ελλάδα η αμφισβήτηση των προϊόντων ΠΟΠ

Στη νέα "μάχη της φέτας" μπαίνουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκχωρήσει την ονομασία του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, καθώς και άλλων προϊόντων, συναινώντας στην πρόσφατη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κ. Μίχαλος, με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ζητά να αποτρέψουν την επικύρωση της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, με την οποία τίθεται σε αμφιβολία η προστασία ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) όπως τυρί φέτα, ελιές Καλαμών κ.λπ.

Όπως αναφέρεται τα προϊόντα αυτά αποτελούν τους "πρεσβευτές" των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., ενώ ο Καναδάς παράγει ήδη ανάλογου τύπου τυρί και χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ονομασία. Σημειώνει ότι αν και ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η τελική επικύρωση της συμφωνίας θα προσφέρει γενικά σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών - επενδύσεων, εντούτοις "είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα, δεδομένου ότι η χώρα μας κινδυνεύει να απολέσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα οποία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης". Τονίζει δε ότι καθώς το νομικό καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ σε πολλά γνήσια ελληνικά προϊόντα έχει κατ' επανάληψη παραβιασθεί, κυρίως στο χώρο της Ε.Ε., η επικύρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει γι' αυτά τη "χαριστική βολή".

Αναφέρεται στον κίνδυνο να εκχωρηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας σε παραγωγούς άλλων χωρών, εξέλιξη που επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κατ' επέκταση της ίδιας της παραγωγής της Ε.Ε. και καταλήγει "ως εκ τούτου αντιτιθέμεθα πλήρως στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στην Ε.Ε.", ζητώντας από τα υπουργεία να αποτρέψουν την επικύρωσή της στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013.

Τι προβλέπεται

Σημειώνεται ότι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά παρέχει πλήρη προστασία ως προς τις ονομασίες ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Ε.Ε., με εξαίρεση πέντε: την φέτα, τα ιταλικά τυριά asiago, fontina, gorgonzola και το γαλλικό munster. Όπως αναφέρεται για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν επηρεάζεται η δυνατότητα των σημερινών χρηστών των ονομασιών αυτών στον Καναδά, καθώς μπορούν να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, ενώ μόνο για τους μελλοντικούς χρήστες προβλέπεται ο "περιορισμός" να χρησιμοποιούν τις ονομασίες, αλλά συνοδεία εκφράσεων όπως "τύπου", "στυλ", "απομίμηση" κ.ά. Επιπλέον, ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα συνήθη ονόματα φυτικών ποικιλιών ή ζωικών ειδών κι αναφέρεται ως παράδειγμα ότι οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν ελιές Καλαμών χρησιμοποιώντας την ονομασία αυτή στις συσκευασίες τους.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL