Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Μύλος η συγκυβέρνηση: Αναβάλλεται η έλευση της τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μύλος η συγκυβέρνηση: Αναβάλλεται η έλευση της τρόικας

Εικόνα κινούμενης άμμου παρουσιάζει το κυβερνητικό στρατόπεδο και στα δύο κόμματα, που οδήγησε την τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να αναβάλλουν την έλευση του κλιμακίου, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου το Reuters.

Ευθεία διάψευση Γ. Στουρνάρα από τον Χ, Σταϊκούρα

Στο πλήθος ενδο-κυβερνητικών διενέξεων, προστέθηκε άλλη μια κόντρα, που ξέσπασε εντός του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα, μεταξύ του "νούμερο 2", αναπληρωτή υπουργού, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό και την υπερφορολόγηση. Ο πρώτος, σε συνέντευξή του στα "Παραπολιτικά", "άδειασε" τον Γιάννη Στουρνάρα, διαψεύδοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του τελευταίου περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. "Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί διαπραγμάτευση για την ελάφρυνσή του", δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, παράλληλα, "ότι η ισχυρή αυξητική δυναμική" του "έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980. Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε αλλά δεν επετεύχθη ριζική ανακοπή αυτής της δυναμικής".

Αντάρτικα και ενδο-οικογενειακές διενέξεις: Το σίκουελ

Το ζήτημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Υπενθυμίζουμε ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, νέο αντάρτικο ξεσήκωσε στη Νέα Δημοκρατία το ζήτημα των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, με 29 βουλευτές και επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή να προτείνουν εναλλακτικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Πιο συγκεκριμένα, οι 29 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση, με την οποία προτείνουν ην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την δυνατότητα εξαγοράς τους από τους οφειλέτες στο ίδιο ποσοστό με αυτό που θα πωλούνταν τα κόκκινα δάνεια, σε ξένα funds.

Επιπλέον, εικόνα "κινούμενης άμμου" εμφανίζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργού, Γιώργου Ντόλιου, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πρόκληση κοινωνικής έκρηξης από την εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. "Αυτό δεν είναι δική μου άποψη, είναι άποψη της συντριπτικής πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, όπως καταλαβαίνω από τις συζητήσεις που έχουμε και δεν προτίθενται οι κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή", δήλωσε εμφατικά. Το ΠΑΣΟΚ το δήλωσε βάζοντας «κόκκινη γραμμή» στο θέμα αυτό και δια του προέδρου του, Ευ. Βενιζέλου αλλά και με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» σημειώνει ο κ. Ντόλιος.

Διπλό χαστούκι από ΟΟΣΑ

Πλήγμα δέχεται η κυβέρνηση και από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία, ουσιαστικά, αποδομεί την πολιτική του Μνημονίου: Προβλέπει αφενός ότι το 2020 το χρέος θα βρίσκεται στα δυσθεώρητα επίπεδα του 157% του ΑΕΠ (και όχι στο 124% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο) και αφετέρου ότι το 2014 η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης 0,4%.

Η Υγεία και η Παιδεία στο στόχαστρο, αλλά και στους δρόμους

Ταυτόχρονα, η πολιτική ακραίας λιτότητας και δημοσιονομικών περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατά τις επιταγές της τρόικας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι φορείς της Υγείας και της Παιδείας που συνθλίβονται, ανταπαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αγώνα διαρκείας.

Σήμερα, έπειτα από την πολυήμερη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, την απεργία των νοσοκομειακών ιατρών και την πολυήμερη επίσχεση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ των εργαστηριακών ιατρών, πραγματοποιείται μαζική πανιατρική κινητοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στον κλάδο της Δημόσιας Παιδείας, συνέχιση της πολυήμερης απεργίας τους κατά της διαθεσιμότητας αποφάσισαν χθες τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου όσο και οι συνάδελφοί τους του ΕΜΠ. Μάλιστα, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και ζητούν απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν δέχονται τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος θα συνεδριάσουν ξανά για να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την ίδια ώρα, συνέχιση των καταλήψεων έχουν αποφασίσει σε σειρά σχολών οι φοιτητικοί σύλλογοι στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL