Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Levy: Ένα συνέδριο που κατεδαφίζει τη λιτότητα

Φέτος, χθες και προχθές, το Levy διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα το συνέδριο «Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας», με ηχηρές παρουσίες σε επίπεδο πανεπιστημιακών αλλά και αξιωματούχων που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα απόψεων

To Ινστιτούτο Levy του Bard College, ένα από τα πιο έγκριτα και μάλλον το προοδευτικότερο οικονομικό ινστιτούτο των ΗΠΑ, διεξάγει επιστημονικά συνέδρια και πέραν του Ατλαντικού, σε χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Φέτος, χθες και προχθές, το Levy διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα το συνέδριο «Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας», με ηχηρές παρουσίες σε επίπεδο πανεπιστημιακών αλλά και αξιωματούχων που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα απόψεων.

Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν από τον Mar Guðmundsson, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου καθηγητή Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου απήντησε στον πρωθυπουργό, μέχρι τον László Andor, Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης, τον Yves Mersch, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Γενικής Επιτροπής της ΕΚΤ, όπου κινήθηκε χωρίς καμία ταλάντευση σε γραμμή Σόιμπλε. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης διακεκριμένοι οικονομολόγοι από κορυφαία πανεπιστήμια και ινστιτούτα οικονομικών ερευνών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, προσωπικό της πολιτικής ζωής, όπως ο Γεράσιμος Αρσένης, διεθνείς παράγοντες του τραπεζικού και του επενδυτικού τομέα, κορυφαίοι χαράκτες πολιτικής αλλά και δημοσιογράφοι από τους Νew York Times, τους Financial Times, τη WSJ, την "Καθημερινή" αλλά και τη δική μας "Αυγή", που ήταν και χορηγός επικοινωνίας.

Ο Χρόνης Ι. Πολυχρονίου, ερευνητής και εταίρος πολιτικής στο Levy Economics Institute αλλά και "ψυχή" της διοργάνωσης του συνεδρίου είπε στην "Αυγή" ότι "Ήταν σημαντικό να προγραμματιστεί ένα συνέδριο στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Τα διεθνή σχέδια διάσωσης έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και στην αποσύνθεση της κοινωνίας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα λιτότητας είναι καταστροφικά, ωστόσο δεν εμφανίζονται εναλλακτικές λύσεις για διέξοδο από την κρίση".

"Σκοπός του συνεδρίου", επισημαίνει ο κ. Πολυχρονίου, "ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες σκεπτόμενους πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα τα αίτια της κρίσης και γιατί έχουν αποτύχει οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Στον βαθμό που ένα συνέδριο εκτελεί ταυτόχρονα επιστημονικό και εκπαιδευτικό ρόλο, το συγκεκριμένο ήταν μια τεράστια επιτυχία. Ελπίδα μας είναι ότι ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στις υφιστάμενες πολιτικές και, στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξουμε να καθιερώσουμε διεθνή οικονομικά συνέδρια στην Ελλάδα σε ετήσια βάση. Η χώρα έχει πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσει προτού ανακάμψει, και μια προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση είναι η μόνη ελπίδα του τόπου".

"Δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή επί θύραις στη χώρα μας" ήταν το πλαίσιο που έθεσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκροτείται από τρεις πυλώνες: τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.

"Η Ελλάδα έχει τους πόρους και τις δυνατότητες (...) και το πολιτικό εργαλείο να το πετύχει" κατέληξε, ο Αλ. Τσίπρας.

Προλογίζοντας τον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Levy, καθηγητής Δ. Παπαδημητρίου σχολίασε "δεν ξέρω τι είναι σημαντικότερο: το να είναι κανείς ο επόμενος πρωθυπουργός ή το να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν". "Έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να γίνεις πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" απάντησε με φιλοπαίγμονα διάθεση ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις