Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αυτό είναι το σχέδιο Πισσαρίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτό είναι το σχέδιο Πισσαρίδη

Τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε το σχέδιο Πισσαρίδη για την οικονομία, το οποίο δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Η βάση της κριτικής εδράζεται στο ότι η συγκεκριμένη πρόταση "ξαναζεσταίνει" αποτυχημένες και νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ κάνοντας επίθεση στην εργασία, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Την ίδια ώρα προτείνει ουσιαστικά αύξηση της φορολογίας για τους πολλούς, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη πρότασης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δοκιμάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και μάλιστα σε μια περίοδο που μεγάλο μέρος τέτοιων επιχειρήσεων έχει αφεθεί στο έλεος της κρίσης, χωρίς πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας.

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο θα αποτελέσει τη βάση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Βασικό επίδικο της έκθεσης αυτής είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (δεύτερος πυλώνας), κάτι το οποίο εμπεριεχόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε χιλιάδες εργαζομένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση αναφέρεται πως, δεδομένης της υφιστάμενης δομής του ασφαλιστικού συστήματος, ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική, που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.

Μάλιστα, ο μετασχηματισμός της επικουρικής θα αφορά όλους τους νέους εργαζομένους και εθελοντικά όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν. Η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει ότι μέρος των χρημάτων από τα 32 δισ. του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης στην κεφαλαιοποίηση.

Με τους πλέον ήπιους υπολογισμούς παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 40 χρόνια) από εισφορές και επενδύσεις κεφάλαια πάνω από 99 δισ. ευρώ (!), όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί τον δικό του ατομικό λογαριασμό με εισφορές εργαζόμενου - εργοδότη, όπου τα χρήματά του θα είναι διασφαλισμένα και θα προσαυξάνονται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν που ο ίδιος θα έχει επιλέξει βάσει των ατομικών του αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει επενδυτική στρατηγική «τζογάροντας» επί της ουσίας τα χρήματά της μελλοντικής σύνταξής του.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα έχουμε Μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε

Ως «συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη».

Συνταγή καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι το σχέδιο «παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους. Περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων».

Επιπλέον αναφέρει πως «δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο 'ζόμπι'».

Καταρρίπτεται ξανά το αφήγημα της Ν.Δ.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη, δεν θα έχουμε Μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε. Τη στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος» επισημαίνει και σημειώνει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος, αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης», «που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου» «για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στη χώρα».

Τέλος, σχολιάζει πως «ένα από τα λίγα θετικά του κειμένου είναι πως ακόμα μία φορά υπάρχει έμμεση παραδοχή ότι όλο το αφήγημα της Ν.Δ. για την ‘καταστροφή’ που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά», καθώς «μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους».

Ευ. Τσακαλώτος: Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως το εν λόγω σχέδιο έχει στόχο να προετοιμάσει τον κόσμο για σκληρά μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό, αλλά και στον τομέα της φορολογίας.

Τόνισε επίσης πως η επιτροπή προτείνει ταξικές αλλαγές, με περισσότερους φόρους για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, ενώ δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως κατά το κείμενο της έκθεσης δεν υπάρχει γενικά υπερφορολόγηση και σημειώνει πως η επιτροπή προτείνει:

● Από τη μια «προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές (περισσότερους φόρους για τους πολλούς, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά και πολύ υψηλά) και άρση της 'προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολουμένων'».

● Από την άλλη «φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους, όπως σε εταιρείες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο, αλλά και σε όσους επενδύουν στο χρηματιστήριο».

Προσθέτει ότι η επιτροπή προτείνει «μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξακολουθούν να λείπουν τρία κεφάλαια, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση και η διακυβέρνησή του», με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «μάλλον πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας θέματα». Ειδικά, συνεχίζει, «όταν ο στόχος σου είναι να προετοιμάσεις τον κόσμο για τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζεις για παράδειγμα στα εργασιακά -όπου σκιαγραφεί μία επίθεση στον κόσμο της εργασίας- ή για ένα ασφαλιστικό όπου προτείνει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ύψος των σημερινών συντάξεων».

Έ. Αχτσιόγλου: Αντιμετωπίζει τους εργαζομένους ως πρόβλημα

«Αν και δεν έχει λείψει απ’ αυτή την κυβέρνηση το αντεργατικό στίγμα, η έκθεση Πισσαρίδη είναι ομολογουμένως ανατριχιαστική. Ένα πράγμα είναι καθαρό στην έκθεση: ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα» δηλώνει η πρώην υπουργός Εργασίας  Έ. Αχτσιόγλου προσθέτοντας με νόημα: «Στη βάση αυτού σχεδιάζει ακόμη ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων».

«Την ίδια στιγμή η έκθεση επαναλαμβάνει όλα τα ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερα κλισέ: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους, γιατί δεν είναι αρκετά ευέλικτοι ή σωστά καταρτισμένοι. Κι ας ζούμε σε μια χώρα όπου το brain drain γίνεται ενδημικό φαινόμενο. Οι παροχές στους ανέργους δεν είναι προϋποθέσεις επιβίωσης σε ένα σύγχρονο κράτος, αλλά χατίρια που πρέπει να καταργηθούν. Και φυσικά το ασφαλιστικό Πινοσέτ επανέρχεται στην ατζέντα, διότι η ανάγκη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων δεν φεύγει ποτέ από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης», τονίζει επιπλέον η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η λύση για το τεράστιο κόστος μιας τέτοιας επιλογής; Απλή. Την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος θα την πληρώσουν οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Οι τελευταίοι εξάλλου πρέπει, σύμφωνα με την έκθεση, να τιμωρηθούν επιπλέον διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα παραήταν αναδιανεμητικό έως σήμερα. Η τιμωρία βέβαια δεν τους αφορά όλους, αλλά μόνο τους συνήθεις υπόπτους: χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους» καταλήγει.

Ν Παππάς: Δικαιολογεί τις τράπεζες, χαρακτηρίζει “ζόμπι” τις επιχειρήσεις

«Το σχέδιο Πισσαρίδη απορρίπτεται άνευ επαίνων. Αφενός δεν συντονίζεται με τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, αφετέρου δίνει την αίσθηση ότι θέλει να αφήσει την ύφεση να εξελιχθεί, δικαιολογεί τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υιοθετώντας μάλιστα τον όρο 'ζόμπι', και επαναφέρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων» τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, το εν λόγω σχέδιο «βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών και επαναφέρει ό,τι δεν πέρασε με τα πρώτα δυο Μνημόνια» συμπληρώνοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως αναμένεται να αποτελέσει «μια οδυνηρή πολιτική για το σύνολο της εθνικής οικονομίας».

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμφώνησε με την ανάγκη ελάφρυνσης της φορολόγησης, επεσήμανε ότι «δυστυχώς, με τον τρόπο που έχει δομηθεί το εν λόγω σχέδιο, δεν φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθούν οι φόροι, αγνοεί συστηματικά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας στη χώρα και δεν εισηγείται πολιτικές για να αναζωογονηθεί η εγχώρια αγορά».

Πρόσθεσε δε ότι οι συντάκτες του «διακατέχονται από μια -ανεπίτρεπτη για επιστήμονες- πολιτική μεροληψία. Δεν μπορούν να παρακάμπτουν το γεγονός πως είχαμε ύφεση επί Ν.Δ. και πριν από τον κορωνοϊό ή να αναπαράγουν την προπαγάνδα περί ‘αναιμικής ανάπτυξης’ επί της δικής μας διακυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές για το ασφαλιστικό, είπε ότι «η προσδοκία όλων να έχουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη ανατρέπεται όταν προσδένεται στις χρηματαγορές, όπως θέλει το σχέδιο Πισσαρίδη».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL