Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Κ. Μίχαλος: Δεν χωράει κουβέντα, να καλύψει το κράτος επίδομα, εισφορές και δώρο Πάσχα (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Μίχαλος: Δεν χωράει κουβέντα, να καλύψει το κράτος επίδομα, εισφορές και δώρο Πάσχα (Ηχητικό)

Επίδομα, ασφαλιστικές εισφορές και δώρο Πάσχα εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που κλείνουν πρέπει να καλυφθούν από το κράτος, η πανδημία δεν είναι ευθύνη τους, συνολικά απαιτείται «γιγάντιο ποσό» που θα καθησυχάσει όλους, εξειδίκευση μέτρων αλλά και άμεση, ειδική μέριμνα για τον τουρισμό, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Προέβλεψε εξάλλου ότι η επόμενη ημέρα θα φέρει παγκοσμίως στο προσκήνιο την ανάγκη άλλου μοντέλου οικονομίας.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/779501755&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Για την νέα αναθεώρηση και επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού ειδικά σε επίπεδο οικονομίας, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ έντονη ανησυχία, μία γενικότερη κραυγή αγωνίας από την αγορά, τα email του Επιμελητηρίου έχουν γεμίσει από αιτήματα, όπως π.χ. από βενζινοπώλες, από τουριστικά γραφεία, καθαριστήρια, βιοτεχνίες πολλών κλάδων. Αυτά μεταφέραμε στο οικονομικό επιτελείο και, αργά χτες το βράδυ, είδαμε τον πρωθυπουργό να επεκτείνει το "οχτακοσάρι" σε όλες τις επιχειρήσεις».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «παραμένει ως ανησυχία σε πολύ κόσμο ότι δεν έχουμε την εξειδίκευση ... και δεν έχει γίνει συζήτηση για μέτρα στον τουριστικό τομέα, την ώρα που σε λίγες ημέρες κανονικά θα ξεκινούσε η νέα τουριστική περίοδος» που «θα πρέπει να την ξεχάσουμε, βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν, ιδιαίτερα μετά και την χτεσινή απόφαση να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, με εξαίρεση ένα ξενοδοχείο ανά νομό). Η χώρα μας από αύριο θα λειτουργεί με 52 ξενοδοχεία, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό». «Δεν έχουν ληφθεί ακόμη μέτρα για το θέμα του τουρισμού, από τον οποίο "κρέμονται" 150 επαγγέλματα. Θα πρέπει να δούμε άμεσα τι θα γίνει σε αυτό τον τομέα», προσέθεσε ο κ. Μίχαλος.

Όσον αφορά το συγκριτικά με άλλες χώρες πολύ μικρό σε μέγεθος πακέτο μέτρων στην Ελλάδα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για να μειωθεί ο δείκτης ανησυχίας του Έλληνα πολίτη, θα ήταν καλύτερο να υπάρξει ένα συνολικό, γιγαντιαίο ποσό, την στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα αυτή την στιγμή, που δεν έχουμε δεσμεύσεις από θεσμούς και άλλους οργανισμούς, να αντιληφθεί ο κάθε Έλληνας πολίτης, εργαζόμενος ή επιχειρηματίας, σε αυτή την περίοδο που βιώνει όχι εξ αιτίας δικής του ευθύνης αλλά μίας πανδημίας που χτύπησε τον πλανήτη ολόκληρο, ότι είναι καλυμμένος, ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του όλη αυτή την περίοδο, αλλά και να είμαστε έτοιμοι την επαύριο να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που θα ακολουθήσουν».

«Πολύ σημαντικό κομμάτι» είναι τα ενοίκια των επιχειρήσεων και δη των τουριστικών, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, «αφορά κατ` εξοχήν τον ξενοδοχειακό τουρισμό, πάρα πολλά από τα ξενοδοχεία είναι επ` ενοικίω, άλλοι είναι οι ιδιοκτήτες άλλοι οι μάνατζερ. Πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με την επιδότηση κατά 40%. Θα πληρώνει ποιος ποιον; Να υπάρξει και πρόβλεψη για τον ιδιοκτήτη, θα πάρει το 60%; το 100% και απλά θα του καταβάλει ο ενοικιαστής 60% και 40% το κράτος; Αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, θεωρώ ότι θα ήταν πολύ καθησυχαστικό να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Για τα εργασιακά, όπου καταγράφεται μπαράζ δεκάδων χιλιάδων απολύσεων, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «υπήρξε μεγάλη σύγχυση στην αγορά, βεβαίως δεν δικαιολογούμε τέτοιου είδους πρακτικές. Πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να βρούμε τη λύση. Κανείς σώφρων και υγιής επιχειρηματίας δεν θέλει να προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Ένας λόγος παραπάνω να αποσαφηνιστούν τα μέτρα, να ξέρει ο καθένας πού είναι και πού πηγαίνει. Για τους εργαζόμενους δεν χωράει κουβέντα, το επίδομα και οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να καλυφθούν από το κράτος, πρόκειται για πανδημία, φυσική καταστροφή όπου δεν υπάρχει ευθύνη των επιχειρήσεων, όπως και το δώρο Πάσχα».

«Ένα είναι σίγουρο, αυτή η περίοδος, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του συναγερμού, δεν είναι ούτε για ιδεολογίες, ούτε για δόγματα, ούτε για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Εδώ πλέον αντιλαμβάνονται οι πάντες ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά. Το τοπίο που θα ξημερώσει δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 30-40 χρόνια. Οι τράπεζες π.χ. θα πρέπει να έχουν μία πολύ πιο αυστηρή, κρατική, εποπτεία. Θα πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο "κινησιακά" μοντέλα οικονομικής στρατηγικής, με τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα πρέπει να σχεδιαστεί για να εκτελεστεί. Θα αλλάξουν πάρα πολλά. Το θέμα είναι να μπορέσουμε όρθιοι και υγιείς σε αυτή την επόμενη ημέρα. Και είμαι βέβαιος ότι οι καταστάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί όχι μόνο εντός των τειχών αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, θα δημιουργήσουν άμεση ανάγκη άλλου μοντέλου οικονομίας», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Σημειώνεται ότι χτες Πέμπτη ο κ. Μίχαλος εκπροσωπώντας το ΕΒΕΑ είχε, μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων της αγοράς, συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τους τομεάρχες Οικονομίας και Εργασίας κ.κ. Παππά  και Αχτσιόγλου.

Διαβάστε ακόμα

Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι θα μπορούν να καταβάλλουν οι εργοδότες (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL