Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Ένεση" ρευστότητας 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ - Αγορά και ελληνικών ομολόγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ένεση" ρευστότητας 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ - Αγορά και ελληνικών ομολόγων

Μετά τα χθεσινά "κακά μαντάτα" για το spread του δεκαετούς ομολόγου στις 410 μονάδες.

«Ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα έδωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τα συμπεριλάβει στο έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας με αυτό το νέο πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού 750 δισ. ευρώ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την αποδέσμευση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, κάνοντας μια «ένεση» ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας» πρόσθεσε.

https://twitter.com/Lagarde/status/1240414918966480896?ref_src=twsrc^tfw

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του διοικητικού δυμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Θα ξεκινήσει νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού με χρεόγραφα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που θέτουν για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και το outlook της ευρωζώνης, το ξέσπασμα και η κλιμακούμενη εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19.

Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς (Pandemic Emergency Purchase Program) θα έχει συνολικό μέγεθος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

Για τις αγορές χρεογράφων του δημόσιου τομέα, το κεφαλαιακό κλειδί των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να είναι το όριο αναφοράς για την κατανομή των πόρων μεταξύ των δικαιοδοσιών. Την ίδια στιγμή, οι αγορές υπό το νέο PEPP θα διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο. Αυτό θα επιτρέπει διακυμάνσεις στη διανομή των αγορών σε βάθος χρόνου, μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού και μεταξύ των δικαιοδοσιών.

Για τις αγορές υπό το PEPP, θα υπάρξει εξαίρεση (waiver) όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το PEPP, μόλις κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού.

2) Να επεκτείνει το εύρος των επιλέξιμων ενεργητικών υπό το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικό εμπορικό «commercial paper» (σ.σ. βραχυπρόθεσμοι τίτλοι που εκδίδονται από εταιρείες), καθιστώντας όλα τα «commercial paper» επαρκούς πιστωτικής ποιότητας επιλέξιμα για αγορά υπό το CSPP.

3) Να χαλαρώσει τα στάνταρντ στις εγγυήσεις (collateral), προσαρμόζοντας τις παραμέτρους του βασικού κινδύνου του πλαισίου για τις εγγυήσεις. Ειδικότερα, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Additional Credit Claims (ACC), προκειμένου να περιλάβει αιτήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλήρη χρήση των λειτουργιών επαναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι δεσμευμένο να παίξει τον ρόλο του στη στήριξη όλων των πολιτών της ευρωζώνης σε αυτές τις ιδιαίτερα απαιτητικές στιγμές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από τις υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν το σοκ. Αυτό αφορά εξίσου οικογένειες, εταιρείες, τράπεζες και κυβερνήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα εντός της εντολής του. Είναι πλήρως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς ενεργητικού και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους όσο είναι απαραίτητο και για όσο χρειαστεί. Θα εξετάσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα, για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.

Στον βαθμό που κάποια από τα όρια που έθεσε η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να εμποδίσουν τη δράση που απαιτείται για να εκπληρωθεί η εντολή, το Δ.Σ. θα εξετάσει την αναθεώρησή τους, στον βαθμό που είναι απαραίτητο για να κάνει τη δράση ανάλογη στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.

Η ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί κανέναν κίνδυνο στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής σε όλη τη δικαιοδοσία της στην ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL