Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δραματική πτώση των αγορών - Ύφεση κατά 5% στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις προβλέψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραματική πτώση των αγορών - Ύφεση κατά 5% στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις προβλέψεις

Oι μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη οδηγούν τις αποδόσεις των τίτλων στα ύψη φέροντας πιο κοντά την ανάληψη δράσης από τον ESM.

Δημοσίευμα του Μarket News, αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μελετούν το ενδεχόμενο παρέμβασης του ESM στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Επικαλούμενο πηγές του Eurogroup το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ταμείο που δημιουργήθηκε για την διάσωση της ευρωζώνης, θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς ομολόγων στην οποία επιδίδεται η ΕΚΤ, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Η ανάληψη δράσης του ΕSM με τη "δύναμη πυρός των 400 εκατ. ευρω που διαθέτει, συζητήθηκε στο προχθεσινό Εurogroup (16/3), χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.

Το σενάριο επανέρχεται σήμερα μετά την δραματική πτώση των αγορών αλλά και την πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση της τάξεως του 5% στην ευρωζώνη φέτος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος έως και κατά 5% στην περίπτωση που τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό διαρκέσουν για ένα τρίμηνο.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ προχώρησε σε στοχευμένη παρέμβαση στην ιταλική αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος QE, μετά την εκτόξευση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου πάνω από το 3%.

Στην εγχώρια αγορά, η οποία παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η επιδείνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η απόδοση του 10ετους ξεπέρασε το 4%, του 5ετούς ομολόγου το 3,41% και του 15ετούς το 3,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε 4,15% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 4,45% από 3,21%. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0897 δολ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο δολάριο εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνονται στην Ε.Ε, προκειμένου να συγκρατήσουν την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0934 δολ.

Βυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Βουτιά για τη Wall Street στο άνοιγμα

Παρά τα δισεκατομμύρια που υποσχέθηκαν οι μεγάλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση το κορονοϊού, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών η οποία εντάθηκε εκ νέου στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης στην Ευρώπη.

Ακολουθώντας την πορεία του Τόκιο, που έκλεισε με πτώση 1,68%, τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν σημαντικές απώλειες. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 5,24%, η Φρανκφούρτη 5,05% και το Λονδίνο 4,36%. Από την πλευρά τους το Μιλάνο και η Μαδρίτη σημείωσαν αντίστοιχα πτώση 1,95% και 2,79%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βυθίστηκε νωρίτερα κατά 4,6% κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας.

«Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είναι για τα καλά στο ‘κόκκινο’ παρόλο που μια σειρά κυβερνήσεων ανακοίνωσαν χθες προγράμματα διάσωσης για τη στήριξη της οικονομίας του», ανέφερε σε εκθεσή του ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής στην CMC Markets. «Αυτό θυμίζει την τραπεζική κρίση του 2008», σύμφωνα με τον ίδιο «όταν οι κυβερνήσεις κινητοποίησαν κολοσσιαία ποσά για να αντιμετωπίσουν την κρίση» και να περιορίσουν το κλίμα πανικού αλλά «χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να επανέλθει η ηρεμία».

Αντίστοιχη η εικόνα και στη Wall Street. Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν βουτιά καθώς οι αυξανόμενες ενδείξεις για τη ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός στις αμερικανικές επιχειρήσεις επισκιάζουν την αισιοδοξία για τις σαρωτικές κινήσεις των επίσημων φορέων για την προστασία της οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 1.048,69 μονάδες, ή 4,94%, στις 20.188,69 μονάδες, ενώ ο S&P 500 άνοιξε με πτώση κατά 92,69 μονάδες ή 3,66%, στις 2.436,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 432,47 μονάδες ή 5,90% στις 6.902,32 μονάδες στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε πτώση 1,4%. Η υποχώρηση της Ευρώπης ακολούθησε τις απώλειες στην Ασία, όπου ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση κατά 4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το καλοκαίρι του 2016. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε απώλειες 1,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο επέκτεινε τα κέρδη του, με τον δείκτη δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να σημειώνει άνοδο 0,6% στο υψηλό τριών ετών στο 99,955.

Η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 και πλέον δεκαετιών, με εξαίρεση το στιγμιαίο κραχ του Οκτωβρίου του 2016. Η ισοτιμία της υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,7% στο 1,1852 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το στιγμιαίο κραχ τον Οκτώβριο του 2016. Εξαιρουμένης της ισοτιμίας που διαμορφώθηκε τότε, στο 1,1491 δολάριο, η λίρα βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 1985, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Κ.Λαγκάρντ: Τρεις μήνες μέτρων περιορισμού θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση την οικονομία της ΕΕ, κατά 5%

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους αρχηγούς των κυβερνήσεων στην Ευρώπη ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε συρρίκνωση κατά 5% της οικονομίας της ΕΕ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις της για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού κυμαίνονταν μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης.

Ο βασικός υπολογισμός βασίστηκε στην εκτίμηση ότι κάθε μήνας καραντίνας θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,1%, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την ΕΚΤ. Η εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% βασίστηκε στη «ρεαλιστική» εκτίμηση ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού θα διαρκέσουν για τρεις μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL