Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μ.Φερβέι: Η ανάπτυξη ενδέχεται να πέσει κάτω από το μηδέν λόγω κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Φερβέι: Η ανάπτυξη ενδέχεται να πέσει κάτω από το μηδέν λόγω κορωνοϊού

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και γενικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «πολύ πιθανόν» να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος, λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Μάρτεν Φερβέι.

«Είναι πολύ πιθανόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος και ενδεχομένως σημαντικά κάτω από το μηδέν», είπε ο Φερβέι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Στις 13 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της εκτιμούσε ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2% στην ευρωζώνη και στο 1,4% στην ΕΕ στο σύνολό της. Τότε, είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα από την κρίση του νέου κορονοϊού, ο οποίος όμως στο μεταξύ εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Στην επόμενη εκτίμησή της, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο, αναμένεται ότι τα ποσοστά αυτά θα είναι σημαντικά μειωμένα.

Σε ένα έγγραφο της Επιτροπής που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, δηλώνεται με σαφήνεια: «Εκτιμάται ότι η κρίση του Covid-19 έχει πολύ σημαντικές, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα είναι μειωμένη κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, συγκρινόμενη με μια κατάσταση όπου δεν θα υπήρχε πανδημία. «Δεδομένου ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμενόταν στο 1,4% για το 2020 στην ΕΕ, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το -1% του ΑΕΠ το 2020, με μια ουσιαστική αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021», προστίθεται στο έγγραφο αυτό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL