Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΟΙΥΕ: Black Friday για εργαζόμενους, πλύση εγκεφάλου για καταναλωτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙΥΕ: Black Friday για εργαζόμενους, πλύση εγκεφάλου για καταναλωτές

«Η διαφημιστική φρενίτιδα και η «πλύση εγκεφάλου» που δέχονται τις τελευταίες μέρες οι καταναλωτές για την «Βlack Friday» όχι μόνο έχει ξεφύγει από κάθε όριο αισθητικής, αλλά έχει και σοβαρές αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και καταναλωτές» αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Όπως σημειώνει, «μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά την καθιέρωση του θεσμού της «Λευκής Νύχτας» από διάφορους Δήμους της χώρας, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες  και οι πολυεθνικές  επανέρχονται και αυτή τη χρονιά για να εκμεταλλευτούν τη  χειμαζόμενη  αγορά του Εμπορίου με την «Black Friday».

Η Μαύρη Παρασκευή είναι εντελώς αμερικάνικος θεσμός, ο οποίος υποτίθεται ότι κηρύσσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών και προκαλεί υστερία  στους καταναλωτές (κυρίως χαμηλής αγοραστικής δύναμης) με τις δήθεν 'απίθανες προσφορές'».

«Εφέτος δε, η Black Friday στη χώρα μας έχει διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας(!), μια «πατέντα» των μεγάλων πολυκαταστημάτων για την άλωση του συνολικά μειωμένου τζίρου της αγοράς.

Στην ουσία, η Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθος καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν το οτιδήποτε θεωρούν φθηνό, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της ακραίας εργασιακής ευελιξίας, που απαιτεί ο θεσμός.

Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τζίρο από μια αγορά που δεν έχει εισοδήματα, από μια αγορά όπου η φτώχεια και η ανεργία κάνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών «κυνηγό προσφορών».

Καταγγέλλουμε αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων τύπου Black Friday που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες και οι οποίες όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο,  αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους, που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία μας, μαζί με τα Σωματεία και τους εργαζόμενους, συνεχίζει να αγωνίζεται για να υπάρξει ισορροπημένη, ορθολογική και δίκαιη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,  μέσα από την πλήρη επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες» τονίζει η ΟΙΥΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL